Magisk rymd och stilfull inredning – titta in i det småländska kapellet

Det gamla kapellet i Småland har blivit ett rymligt och originellt fritidshus för en barnfamilj, som renoverats med respekt för historien.

Josefin och Ilias Kvilland Rizos sommarstuga är inget vanligt hus, utan ett kapell, som efter många år av trogen tjänst nu har blivit deras. Kapellet är i trä, charmigt byggt med vackra takvinklar omgivet av fantastisk natur där ängar, fält och skog breder ut sig i ett böljande landskap. Platsen är en idyll med snirkliga grusvägar, vilda blommor i dikeskanten och vackra gårdar som ligger alldeles intill vägkanten – som tagen ur filmen ”Änglagård”. Josefin, Ilias och barnen Otis och Vigo har bott här på somrarna sedan 2018 och stortrivs på landet – en skön kontrast till vardagslivet i Malmö och Köpenhamn där paret bor och arbetar. 

Men hur kommer det sig att man köper ett kapell när man är på jakt efter en sommarstuga? Det enkla svaret är att de gillar när saker är annorlunda. Dessutom blev de handlöst förälskade i det gamla kapellet.

Kapellet ligger mitt bland åkrar och ängar och bjuder på en otroligt vacker vy.
Eftersom kapellet är skyddat av kulturmiljölagen har Josefin och Ilias behövt förankra alla ändringar med länsstyrelsen och med en antikvarie. Utvändigt var det ett krav att måla med linoljefärg, en antikvarie hjälpte till med färgsättningen
Familjen Kvilland Rizos: Josefin, 41 år, Ilias, 43 år, och barnen Otis, 6, och Vigo, 5 år.  Bor: I Strömsberg, Kalmar län, i ett kapell byggt 1918 på 350 kvm som en gång i tiden användes som kapell, småskola och lärarinnebostad men som nu är familjens sommarhus.  Yrke: Josefin arbetar som visual merchandiser och stylist och Ilias studerar.  Instagram: @kvilland_interior
Josefin och Ilias har valt att behålla de för länge sedan ditmålade bibel­texterna för att låta kapellets historia fortsätta. Till vänster ser man den gamla pannan som man förr i tiden eldade i för att värma upp kapellet. Den är ur funktion i dag men får vara kvar och minna om svunna tider. Till våren kommer paret att slipa, luta och såpa det gamla trägolvet.

– Det är svårt att beskriva den första känslan vi fick när vi klev över tröskeln, men vi blev omgivna av en varm, sakral känsla, och kände att här vill vi bo. Det fanns en frid som omfamnade oss helt och hållet och man kunde känna hur glädjen satt i väggarna.

De blev överväldigade av stämningen i huset som använts som kyrka i många år, men funderade först över hur de skulle förhålla sig till att göra om kyrkorummet till bostad. 

– Vi var lite kluvna! Vi ville ju renovera  och sätta vår prägel på huset – men kunde man verkligen göra det? Men vi landade i att vi skulle kunna renovera med respekt för husets historia, säger Josefin.

Respektfull renovering

Skicket på kapellet var förvånansvärt bra för en 100-årig byggnad. Det som behövde åtgärdas var endast kosmetiskt, men lite ny färg här och var, men det innebar förstås en hel del jobb utöver det för att få det att bli ett hem. Det fanns till exempel inget indraget vatten eller avlopp i huset, så att göra nytt kök och badrum har varit en omfattande apparat.  

– Vårt mål har varit att behålla så mycket som möjligt av kapellets arkitektur och historia och ändå skapa ett hem som fungerar för en barnfamilj. 

Eftersom kapellet skyddas av kulturmiljölagen har alla förändringar behövt förankras hos länsstyrelsen och hos en antikvarie. Det har stundtals varit frustrerande och tagit mycket tid, men det var ju också det unika med huset som gjorde att de föll för det från början. 


– Länsstyrelsen hade som krav att vi skulle måla fasaden med linoljefärg, och för att hitta rätt nyans tog vi hjälp av antikvarie, vilket verkligen var ovärderligt. 

Den vackra kyrkkronan som hänger över matbordet med de loppisfyndade pinnstolarna runt om följde med i husköpet.
Naturen utanför de småspröjsade fönstren blir som en vacker tavla inne.
 Ilias i färd med att göra pannkakor till mellanmål.  Kulör på den stående panelen är 3304-Y19R. Den övre liggande panelen är inte ommålad eftersom den
var så fin.
De vackra spröjsade fönstren är ett smycke i rummet.
Josefin och Ilias har placerat köket där koret tidigare var beläget. Kök från Ikea. Länsstyrelsen godkände parets förslag om att sätta in nytillverkade fönster i exakt samma stil som de gamla fönstren. På så vis kunde det mörka koret förvandlas till ett ljust och härligt kök.

Invändigt har de målat alla rummen själva. I salen var kulören på den liggande panelen och taket i väldigt bra skick så här valde de att bara måla om den stående panelen. Men det var ett tidsödande arbete att få fram rätt nyans då färgen upplevdes olika beroende på ljusinsläppen från fönstren i de olika väderstrecken. 

Tidigare låg köket i det rum som man i dag har gjort om till badrum, med vitt kakel i halvförband och kalksten på golvet. Köket kändes felplacerat utifrån hur byggnaden skulle användas nu så Josefin och Ilias sökte tillstånd hos länsstyrelsen för att få lov att sätta in två fönster i samma stil som de gamla fönstren i väggen bakom där koret hade varit placerat. Ansökan beviljades och paret kunde genomföra sina planer.

– Att placera köket i koret kändes självklart, det är ju hemmets hjärta och vi ville ha det på en central plats. Det är en härlig känsla att det är beläget lite högre än resten av rummet, det känns väldigt fint att stå där och blicka ut över salen. 

Svart stålfåtölj ”Järpen”, formgiven 1983 av Niels Gammelgaard för Ikea. Dagbädden har Josefin tillverkat själv av en gammal teaksäng och sadelgjord. Pläd från Klippan.
Pelarna i den gamla kyrksalen bidrar till att salen blir uppdelad så att det går att inreda med rumskänsla.
Skolsalen är på 40 kvadratmeter och hyser både säng och en liten soffhörna. Den gamla skoltavlan har fått vara kvar som ett fint minne från förr. Matta, Hay. Fåtölj ur Ikeas kollektion ”Stockholm” 2013. Josefin har tillverkat dagbädden av en teaksäng och sadelgjord.
Josefin och Ilias har målat om alla rummen i kapellet själva. Det tog ganska lång tid att hitta rätt kulör i stora salen eftersom färgens nyans skiftade i ljuset men till slut lyckades de hitta en kulör som passade ihop med originalfärgsättningen i taket. Soffa ”Söderhamn”, Ikea
Förr i tiden användes detta rum på övre plan som lärarinnans sovrum.

Planerar övervåning

Det gamla kapellet har utöver kyrklig verksamhet även använts som skola och lärarinnan hade sitt sovrum på övervåningen, där Josefin och Ilias nu har sitt gästrum. Där Otis och Vigo har sitt rum var tidigare lärarinnans vardagsrum och Josefins och Ilias sovrum är i den gamla skolsalen, där den stora svarta tavlan har fått vara kvar och minner om tiderna som varit. 

På 30-talet sänkte man taket i kyrksalen för att det var svårt att värma upp den.

Josefins och Ilias sovrum är beläget i den gamla skolsalen.
Badrummet är snyggt och stilrent med rena raka linjer, med vitt standardkakel i halvförband och kalksten på golvet som paret hämtat på Öland. Kommod köpt på loppis. Lampa i taket, Watt & Veke.
Kakelugnen i lärarinnans gamla sovrum läcker dessvärre så den kan inte eldas i.
Barnens rum användes tidigare som vardagsrum för lärarinnan. Väggarna har målats i kulören S6005-G80Y för en ombonad känsla. Här har golvet slipats, lutats och såpats.

Kanske såg ni tv-programmet ”Husdrömmar” för något år sedan och följde Josefins och Ilias resa där. Arkitekten Gert Wingårdh tyckte att det skulle vara en bra idé att öppna upp det sänkta taket. Men Josefin och Ilias kände att takhöjden var fullt tillräcklig med sina sex meter, och planerar att göra ett rum på övervåningen.

– Det var väldigt kul och spännande att vara med i en tv-produktion som ”Husdrömmar”, men också väldigt nervöst när vårt avsnitt skulle sändas. Men det har varit många positiva reaktioner, säger Josefin.

Rulla till toppen