Arkitektritat, hållbart och naturnära – kika in i det välplanerade huset

Anita och Jörgens arkitektritade fritidshus i naturreservatet på Getterön i Halland ligger helt integrerat i naturen. Det välplanerade huset innehåller smarta lösningar som solel och förbränningstoalett.

År 2005 köpte Anita och Jörgen en stuga med skriande renoveringsbehov på Getterön i Varberg i Halland. Huset bestod av tre huskroppar byggda i tre omgångar, där ursprungsbyggnaden uppfördes 1932. 

– Vi tillbringade tio somrar i stugan, från 2005 till 2014. Under den här perioden gick stugan igenom en total makeover och vi var i princip helt klara med renoveringen när den brändes ner av en okänd person. Då gick luften ur oss! 

Vägen till att bygga ett nytt hus har varit lång och har krävt flera tillstånd. Platsen är både naturreservat, strandskyddsområde och tillhör Natura 2000, vilket är natur särskilt skyddad av EU. Egen brunn hade funnits länge, förmodligen ända sedan 40-talet, men på grund av läget fick paret inte tillstånd att dra in avlopp och el. 

– När vi fick avslag la vi mycket tid på att sätta oss in i hur vi skulle kunna få så bra levnadsstandard som möjligt utifrån omständigheterna.

Huset går under namnet ”Tusenfalken” då det ovanifrån har vissa likheter med ”Årtusendefalken” i ”Star Wars”. Fasad, tak och altan är klädda med Organowood, som är utvecklat för att klara tuffa miljöer. Fönster från Schüco, Karlsson & Dahl i Varberg.
Här bor: Anita och Jörgen Norlund, och de utflugna barnen Adrian och William. Jobbar som: Anita är professor i pedagogiskt arbete och Jörgen arbetar som värdeflödeschef. Huset: Fritidshus på 68 kvm byggt 2019 i Gubbanäsans naturreservat på Getterön i Varberg.
Vardagsrummet med kök i öppen planlösning har öppet upp till nock. Väggar och tak är klädda med vitpigmenterad askplywood. Vyn mot klipporna blir som en tavla
i det sparsamt inredda rummet.
Kikaren hänger framme om något intressant flyger förbi.

Skaffade solpaneler

Eftersom platsen är omgärdad av öppet hav, där solen kommer åt hela dagen, fick lösningen bli solenergi. 

– Vi har i dag ett system med sex 270-wattspaneler som laddar en batteribank bestående av fyra batterier på 130 amperetimmar. En inverter transformerar sedan till 230 volt, vilket fungerar utmärkt. Vi har ingen brist på el, förutom under en kortare en tid under förra vintern då solen verkligen lös med sin frånvaro. Vi kör kylskåp, dammsugare, mikro, belysning och tv utan problem, vår elproduktion här i stugan baserad på solenergi fungerar i princip lika bra som hemma i villan. Vi har dessutom installerat en kamin som värmer upp huset på ett kick när solen uteblir och kalla vindar viner. 


Paret var först inne på att ha en vanlig toalett med tank, men det blev för bökigt. 

– Vi valde då att installera en förbränningstoalett som går på solel och gasol. Mängden aska efter två veckor är två tre deciliter och toan är helt luktfri. Suverän lösning för oss, säger Anita och Jörgen.

Fönstren som vetter åt söder kan skjutas åt sidan vilket gör att inne och ute känns som ett. Barstolar från Norrgavel. Braskamin, Scanspis, fåtölj ”Easy Chair”, Norrgavel.
Under fönstret finns en praktiskt inbyggd bänk som fungerar som både soffa och vedförvaring. Kuddar från Granit.

När paret började planera sitt nya hus vände de sig till sin vän Anders Olausson på Wingårdh Arkitektkontor. Han föreslog en vinklad fasad som gav en bra siktlinje mot havet. Arkitekten Jonas Risborn på Andersson & Keller i Varberg gjorde sedan ritningar av ideérna. Samma företag projekterade och byggde huset och kom med mängder av idéer och smarta lösningar under byggets gång. Det blev ett komplicerat men roligt hus att bygga. 

– Det är fantastiskt att få lov att bo i ett naturreservat men man får inte framföra några som helst fordon här. Byggmaterialet fick därför fraktas hit med helikopter, men antalet vändor kunde begränsas då planeringen och logistiken fungerade helt fantastiskt, säger Anita och Jörgen. 

Valet föll på ett kök i vitpigmenterad ask som blir ett med väggar och tak. Kök från den lokala köks­tillverkaren Himlekök. Fläkt från Fjäråskupan, lampor ”Amp”, Normann Copenhagen.
Från entrén kommer man direkt in i köket. Vid sidan av entrédörren sitter två små burspråk med vinklade fönster som ger utsikt mot havet även från sidan av huset.

Plywood på väggarna

Huset på 68 kvadratmeter är välplanerat med öppet upp till nock i alla rum och känns större än vad det är. I allrummet med kök är fönsterpartierna så stora att inne och ute känns som ett, och vyn utanför blir en del av inredningen. Fönsterpartiet som vetter ut mot terrassen står öppet från morgon till kväll under den varma årstiden, vilket gör att gränserna suddas ut totalt. Det finns två sovrum varav ett är placerat intill badrummet i en utskjutande del, vilket beror på att man bara fick bygga på den befintliga grunden

Marmorkakel och blandare från Tapwell/Happy Homes, förbränningstoalett ”Cinderella”, Rörtjänst i Varberg. Handfati vitlera från Spanien, köpt via sidsid.se.
I sov­rummet får det bara plats en dubbelsäng. ”Men det är allt vi behöver”, säger Anita. Sänglampor, Vipp/More Furniture i Varberg. Jerseylakan från Navy Stories.
Gästrummet med våningsängar och badrummet är placerade i en utskjutande del belägen i den bakre delen av huset. Att planlösningen ser ut så här beror på att man bara fick bygga på den befintliga grunden. 

– Vi har hämtat inredningsinspiration genom besök på Louisiana konstmuseum, Norrgavel och Naturum. Arkitekten visade bilder från fjällstugor där väggar och tak var klädda i träpanel. Det resulterade i att vi klädde in tak och väggar i vitpigmenterad askplywood och satte in ett kök i vitpigmenterad ask. Som golv valde vi öländsk kalksten. Vi har tillbringat många somrar på Öland och landskapet ligger oss varmt om hjärtat, säger Jörgen.

Rulla till toppen