Så lyckas du med sommarens planteringar

Färgstarkt, formsäkert och frodigt. Daniel Andersson tar i ordentligt när han skapar effektfulla planteringar, i krukor och byttor runt hela huset i Träslövsläge.

Den lilla fiskebyn Träslövsläge ligger på Hallands västkust, någon mil söder om Varberg, och är en välbesökt sommaridyll. Gatorna är smala, de söta husen ligger tätt och sommargästerna strosar gärna runt i de charmiga kvarteren. Och råkar de ha vägarna förbi just Daniel och Linda Anderssons hus, stannar de flesta upp för att beundra de överdådigt generösa planteringarna av sommarblommor som syns redan från gatan. Många försöker också få sig en liten glimt av vad som döljer sig längre in i trädgården.

– Det är vi vana vid, säger Daniel och skrattar. Och det vore ju egentligen lite trist om ingen lagt märke till planteringarna, för jag har ju faktiskt ansträngt mig för att göra dem så fina det bara går.

Gula blommor kan kännas som solsken även i skuggan. Blanda högresta blommor som sommarrudbeckia, med yvigt spretiga, rankbildande växter i olika bladnyanser för en fylligt busig mix. Ruinen, som Daniel byggde för fem år sedan bildar en rustik och romantisk fond.
Gula blommor kan kännas som solsken även i skuggan. Blanda högresta blommor som sommarrudbeckia, med yvigt spretiga, rankbildande växter i olika bladnyanser för en fylligt busig mix. Ruinen, som Daniel byggde för fem år sedan bildar en rustik och romantisk fond.
Här bor: Daniel Andersson med hustrun Linda och sonen Wille. Jobbar som: Daniel arbetar i familjeföretaget inom bygg och anläggning.  Instagram: @lajetstraochtradgard Huset: Ett putsat stenhus byggt på  1990-talet i Träslövsläge, utanför Varberg på Västkusten, växtzon 1.
En udda fågel i planteringarna. ’Duvnäbb’ får långa rankor, med silverskimrande, barrliknande blad på långa rankor och blommor i intensivt orange.

En sak är helt klar – det är inte fråga om något små­duttande när trädgårdsentusiasten Daniel är i farten. Lite större, lite mer och fler växter i nya kompositioner är hans koncept. Han kan verkligen konsten att skapa effektfulla planteringar och tar gärna i storleksmässigt när det gäller odlingskärlen.

Men, det är inte bara en utseendefråga, menar han. Visst är det så att stora lådor och krukor syns mer – men det är också lättare att få växter att trivas i dem. 

– Får det plats mer jord finns det också mer plats för växternas rotsystem och dessutom håller de fukten bättre, säger Daniel. Rejäla baljor underlättar! 

Men stora krukor kan kosta många sköna slantar, så Daniel letar också hinkar, gamla tvättbaljor och tunnor på loppis och på Blocket. 

Inköp av växter kan också bli ett kostsamt projekt. Men Daniel frösår många av sommarblommorna själv. På så vis kan han få sorter som inte är så vanligt förekommande ute i handelsträdgårdarna. Särskilt fina grässorter kan vara svåra att få fatt i.

– Letar man på nätet går det att hitta fröer att skicka efter, säger Daniel. Men jag blandar ju med växter som finns lätt tillgängliga i de fysiska butikerna också.

Oxalis är en krukväxt som trivs lika bra inne som ute. Daniel matchar de purpurfärgade bladen med bronsröda tagetes och orange afrikansk tusensköna i den halva vintunnan intill.
Palettblad finns i alla upptänkliga varianter. Med sitt färgstarka bladverk behöver den inga blommor. Den poppar i egen kruka. Men ställ gärna ihop med fler krukor, var och en med egen växt. Här matchas palettbladet med taklök, som skimrar i rödgröna nyanser.
Vitklöver med rödsprängt bladverk sätter krydda på krukplanteringarna. Den lilla gynnaren vill sprida sig, så sätt den inte i vanliga rabatten. Här med den glada, gula husar­knappens rika flor.

Ny färgskala varje år

Varje år blir det ett nytt färgtema i krukplanteringarna. Eller nåja, blå toner och limeaktiga färger är favoriter som återkommer, men Daniel tycker att det är spännande att prova nya kombinationer. Och eftersom det finns gott om krukor så finns det oändliga möjligheter förvandla och förnya stämningen i trädgården. 

– Håller man sig sedan till den bestämda färgskalan så kan man blanda förvånansvärt många olika blomsorter utan att det blir rörigt, säger Daniel. Det gör det snarare ännu mer spännande! Först ser man bara helheten – sedan upptäcker man efter hand de olika individuella växterna. Jag vill att det ska vara som ett frodigt trassel av växtlighet, som väver i vartannat.

Den här säsongen är det en blandning av mustigt gult och orange som gäller, soliga kulörer som riktigt lyser upp i baljor och bunkar.  

– Gult är inte fult! Tvärtom – det lyser upp som solen också de dagar vädret är gråtrist. 

 Rabatteternell är det svenska namnet för det många av oss känner till som helichrysum. Dess silvriga bladverk gör sig fint mot den mörkt flikbladiga bataten ’Oak Leaf’ och ett spretigt gräs.
Blanda bladverk! När du väljer kontraster på både form och färg, kan enbart växternas blad bli en spännande blandning.

Blommorna får gärna ta plats även i sitt växtsätt. Daniel blandar gärna högresta varianter som sommarrudbeckia med yvigt spretiga rankbildande växter i olika bladnyanser för en fylligt busig blandning. På andra håll har han valt ett mer lågmält intryck, genom att helt enkelt utesluta själva blommorna och i stället göra grupper av bladverk som står i kontrast till varandra – i såväl färg och form som växtsätt. Till exempel använder han gärna oxalis, en krukväxt som trivs lika bra inne som ute. De purpurfärgade bladen matchas med bronsröda tagetes och orange afrikansk tusensköna.

Daniel vill också gärna slå ett slag för olika sorters tagetes, som han planterar ihop med pampiga palettblad och stilig sommarrudbeckia.  

– Det finns en hel mängd varianter i massor av olika färger, allt från lime till mörkt bronsrött, säger Daniel. Tantblomman tagetes är helt klart värd en revansch

Lite gott och blandat: vitklöver, svartöga, mörkbladig batat, rabatteternell ’Silver Mist’, rudbeckia och bronsröd tagetes ’Burning Embers’.

Lyckas med sommarens planteringar

Gödning

Daniel använder bra jord vid planteringen av sina annueller, Emmaljungas ”Exclusive”. Näringen i jorden räcker fram till midsommar ungefär. Därefter behöver ny näring tillföras kontinuerligt säsongen ut. Då kan sommarblommor hålla sig fina hela september månad. Bäst är att ge gödning i flytande form i samband med vattning. Pelleterat hönsgödsel i en hink med vatten, får stå och lösas upp någon vecka. Räkna 4–5 dl gödsel på 10 liter vatten. Det blir en dunderkrut­blandning, som sedan späds med vatten 1:10.

Vattning

Det är en konst att vattna blomlådor och krukor. Har du riktigt stora blomkrukor tar de ofta upp tillräckligt med regnvatten för att klara sig med endast stödvattning när det är som allra torrast. Tänk på att om krukorna står under tak­utsprång nås de inte av regnvattnet. Vanligaste felet är att man vattnar för mycket, av oro att det ska torka ut. Då är risken att man ”dränker” blommorna. De bör hinna andas mellan vattningarna. Daniel har försett sina större krukor med droppslang, som kan kopplas till vattenslangen. Med den metoden vattnar han igenom planteringen så att den blir grundligt genomfuktad ungefär var 14:e dag. Däremellan stödvattnar han med någon skvätt endast om det är riktigt torrt och varmt. Det ska synas på växterna att de börjar sloka av vattenbrist innan de får vatten, menar han. När Daniel vattnar är han noga med att vattna ner i jorden, mellan bladen. Att spreja eller duscha vattnet på blommorna stör växterna och ger fula fläckar på bladverket. En rotvattnare kopplad på vattenslangen är ett bra alternativ till droppslang.

Scroll to Top