Designklassiker och charmiga detaljer i 1920-talshuset

I Kungsbackas villastad finns konstnären Karolina Palmérs hem, där original­detaljer från 1920-talet möter designklassiker, konst och en gnutta färg.

Egen härd är guld värd.” Budskapet har stått målat i sirliga bokstäver ovanför ytterdörren i villan i Kungsbacka i snart 100 år. Det är bara en av alla välbevarade detaljer som påminner om den ljusgula villans anor från 1920-talet. Här bor konstnären Karolina Palmér och hennes familj och det var just den gamla charmen som gjorde att hon hennes man fastnade för villan och valde att flytta hit från Göteborg för 14 år sedan.

– Vi gillar stilen och just att det är ett tjugotalshus. Det är charmigt och har mer själ än ett nybyggt hus. Det är lite högre i tak, det får vara lite snett och knaka, det är okej. Vi drogs till det, säger Karolina Palmér.

Vardagsrum med plats för häng. Soffa, Mio, bord, Svenska Hem, golvlampa, Louis Poulsen, och skåp, A2 Designers. Taklampa från House Doctor, tavlorna är Karolinas egna och även ärvda grafiska blad. Fåtölj ”Lamino”, Swedese, Kuddar, Svenskt Tenn och Granit. Spegel, Friends & Founders.
Här bor: Karolina Palmér och Anders Lundahl, barnen Olivia och Jakob. Jobbar som: Karolina är konstnär och Anders jobbar i golvbranschen. Huset: 1920-talsvilla i Kungsbacka i två våningar, med lummig trädgård. Instagram: @karolina_palmer
Ovanför entrén med förstukvist finns en balkong som bärs upp av pelare, på typiskt 20-talsvis.
På vardagsrumsbordet står en ansiktsvas, köpt i en inredningsbutik i Kungsbacka. Tavlan med citroner är ett konsttryck av Karolina själv. Soffa från Mio och kuddar Svenskt Tenn och Granit.

Det mysiga och ombonade är den röda tråden och stämningen sätts redan i hallen när brasan sprakar i den öppna spisen. Väggarna är ljusgrå och bröstpanelen vit – och i trappan till övervåningen sitter en tapet med ett blomstrande William Morris-mönster.

– Vi har grått och vitt som bas, men sedan är det många färgglada inslag. Jag gillar ju mycket färg och form eftersom jag målar och behöver få in färg på något sätt i min inredning för att må bra, men jag tillför det mer i detaljer än i att måla klatschiga färger på väggarna. 

Skåpet är secondhand. Målningar av Karolina Palmér.
I biblioteket står fåtöljerna ”Ingrid” av Bruno Mathsson, omklädda i ett Josef Frank-tyg. Bokhyllan är från String och de båda borden är arvegods från släktingar. Mattan är köpt på auktion, ljusstaken är Josef Franks ”Vänskapsknuten” för Svenskt Tenn. Taklampa, Secto design.

Målade om allt

När familjen tog över huset hade hallen svampade väggar, vardagsrummet var grönt och köket vinrött. Det första de gjorde var därför att måla om golv, väggar och tak – men sedan har det fått ta tid. Köket och vardagsrummet är husets hjärta och det är också där de största förändringarna har skett.

– Det är viktigt att ha ett kök som är praktiskt och som man trivs i. Vi gjorde om det och ändrade hela dispositionen. Det var mysigt tidigare med en gammal kamin i hörnet, men vi ville maximera ytorna eftersom det inte är så stort. Vi ville ha mycket förvaring och att det sam­tidigt ska kännas så cleant som möjligt.

Skåpet är arvegods från Karolinas farmor och farfar. Hängaren är köpt på Designtorget, stol från Ton, här syns också en del av Karolinas målning.
Köket kommer från Kvik och barstolarna från Hay. Trägolvet har målats i grått och vitt.
I utbyggnaden står en länstol från Norrgavel och bordet ”Omni” av Max Gerthel. Stolar, Ton, ovanför hänger en lampa från Secto Design.

Köksinredningen är numera stram, med ett vitt kakel och målade rutor på trägolvet. Familjen valde att ta bort väggen mellan kök och vardagsrum och sätta in en rejäl köksö och en ny braskamin. Men de har även med varsam hand byggt ut ett luftigt matrum mot trädgården.

– Vi har valt gamla fönster, fast det är ett helt nytt rum. När det finns ett kulturhistoriskt värde så måste utbyggnader anpassas till husets utseende. Det var lite komplicerat, men vi är glada för det nu.

Trappa till övervåningen. Tapet, William Morris, och ledstång klädd i läder.
Hallen en trappa upp. Tapet, William Morris, sideboard och lampa, Ikeas ”PS”-kollektion.

Ateljé i källaren

Att Karolina är konstnär märks i hela hemmet. Ateljén ligger i källaren, men överallt hänger målningar – egna och andras – och grafiska blad eller fotografier. En trappa upp finns sovrummen och mellanvåningen är orienterad i en cirkel med hall, vardagsrum och kök i ett obrutet flöde. I den delen av vardagsrummet som vetter mot köket finns biblioteket. Där samsas välfyllda ”String”-hyllor från golv till tak med arvegods och fåtöljer med färgstarkt Josef Frank-tyg. Rummet summerar essensen i Karolinas inredningsstil.

– Det är härligt att blanda gammalt och nytt. Annars blir det så opersonligt. Jag har mycket från min farmor och farfar. Jag gillar även Svenskt Tenn, man kan ju tycka att alla hem ser likadana ut, men det är ändå något klassiskt som håller. Sedan är det ju också mycket färg och form där – som jag alltid dras till på något sätt. 

Dottern Olivias rum, med lampa och bord från Ikea och mysig belysning.
Bad­rummet går i vitt och grått, liksom mycket i hemmet. Badrumsmöbeln kommer från Kvik och korgen från Rusta. 
 Lampfoten i keramik är arvegods från Karolinas farmor och farfar.
Hylla ”String pocket”, guldspegel från auktion och pigtittare från Karolinas barndomshem.

Att inreda med konst – Karolinas 5 tips

1. Välj konst som du verkligen känner något för och gå på magkänslan. Om du tycker om det är det rätt för dig!

2. Blanda ny konst och arvegods med barnens inramade teckningar för en mer levande känsla.

3. Sätt upp tavlor på oväntade ställen: över en dörrpost, på golvet lutad mot väggen eller inne på toaletten. 

4. Våga sätta upp färgstark konst för att få öar av energi i hemmet.

5. Balansera storleken och häng en mindre tavla bredvid en större.

Scroll to Top