Lyckas med Dr Westerlund – 5 viktiga skötseltips

Den väldoftande pelargonen Dr Westerlund har blivit en stor favorit i många hem. Men hur sköter man den på bästa sätt? Här ger vi 5 viktiga skötseltips för Dr Westerlund!

Dr Westerlund är en doftpelargon som doftar ros och citron ocb Dr Ernst Westerlund (född 1839) som döpte pelargonen ansåg att växten både renade luften och gjorde att sjuka tillfrisknade. Pelargonen har dock odlats som krukväxt sedan 1700-talet och har då haft namn som bonnafis, hastige friaren och luktegott. Idag är den en av våra mest omtyckta pelargoner som förhöjer såväl inredningen som balkongen och altanen.

Vill du lyckas med Dr Westerlund? Här är 5 viktiga skötseltips att ta fasta på:

1. Ljus, ljus, ljus!

Precis som andra pelargoner så trivs Dr Westerlund när den får stå riktigt ljust, utan att det blir alldeles för varmt. Testa att ställa plantan i ett söderfönster och blir det för varmt kan du flytta den till ett som är riktad mot öst eller väst. Har du en balkong eller altan kommer den att trivas utmärkt där under våren och sommaren.

2. Torka upp mellan vattningarna

Vattna rikligt vid varje vattning men låt Dr Westerlund torka upp nästan helt mellan varje gång. Vattnar du för lite kommer plantan börjar sloka, då är det bara att fylla på med vatten. Det är viktigt att det kommer vatten ända ner till rötterna.

Foto Plantredo

3. Fyll på med näring

För att den ska må bra under tillväxtperioden mar till oktober kan du ge Dr Westerlund vanlig växtnäring några gånger i månaden

4. Plantera om

Har du en helt ny planta är det bra att plantera om den i en ny kruka direkt vid hemkomst. Annars är riktlinjen att plantera om Dr Westerlund en gång om året, allra helst på våren när tillväxtperioden tar sin början. Se till att byta ut all jord mot ny pelargonjord och vattna.

Foto Boråstapeter

5. Ta en stickling

Det enklaste sättet att ta en stickling på Dr Westerlund är genom att ta ett toppskott. Använd en vass kniv och skär av en bit på ca 8 centimeter, med fler än tre blad. Rota sticklingen i vatten eller direkt i såjord.

Källa Plantredo, Blomsterlandet

Scroll to Top