6 somriga och supergoda sallader med sparris

Äntligen sparristider! Njut av smakrika sallader med både grön och vit sparris, lika gott till lunch som på buffén eller till allt det grillade.

Sparrissallad med sardeller och parmesan

4 port som tillbehör

Ingredienser:

200–300 g sparris, gärna både vit och grön

Dressing

2 citroner
3–4 sardeller
4–5 msk olivolja
2 msk riven parmesan
salt och peppar
eventuellt extra parmesan

Gör så här:

1. Om du använder vit sparris, skala den först. Skär eller knäck av ändarna på både grön och vit sparris. Hyvla sparrisen tunt med en skalare eller på mandolin­järn. Lägg skivorna i iskallt vatten i kylen i minst 1 timme.

2. Låt rinna av ordentligt. Halvera citronerna och grilla dem på snittytan i en grillpanna eller på en torr stekpanna. De ska få mycket färg. Pressa saften ur citronerna. Mosa eller hacka sardellerna fint och rör ner dem i citronsaften med olivolja och riven parmesan. Krydda med salt och peppar.

3. Vänd sparrisstrimlorna med dressingen. Servera direkt, gärna med extra parmesan på toppen.

En krispig sallad med smakrik dressing och både vit och grön sparris.

Sparrissallad med rostade mandlar 

2–3 port som tillbehör

Ingredienser:

75 g rostade och saltade mandlar
1 knippe grön sparris, ca 250 g
1–2 avokador
100 g fetaost
100 g babyspenat

Dressing

2–3 matskedar citronsaft
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
3–4 matskedar olivolja
salt och peppar

Gör så här:

1. Hacka mandeln grovt. Knäck eller skär av nedre delen av sparrisen. Blanchera sparrisen i kokande saltat vatten i 1 minut. Låt ånga av. Skär avokadon i tärningar.

2. Bryt eller skär fetan i bitar.

3. Rör ihop en dressing med citron, vinäger, honung och olja. Smaka av med salt och peppar.

4. Vänd försiktigt runt sparrisen och avokadon med dressingen. Lägg babyspenaten på ett fat, toppa med sparris och avokado, strössla på fetaost och mandel och krydda med salt och peppar. Servera direkt.

Härlig sallad där späd sparris möter krämig avokado, syrlig fetaost och salta mandlar.

Sommarsallad med sparris och färskpotatis

4 port som tillbehör

Ingredienser:

1 knippe grön sparris, ca 250 g
4–6 rädisor
2 gurkor
400 g kokt färskpotatis
2 hjärtsalladshuvuden
125 g mozzarella (eller getost)
olivolja
vitvinsvinäger
1 näve färska små dillvippor
salt och peppar

Gör så här:

1. Knäck av ändarna på sparrisen. Skär sparrisen i sneda skivor.

2. Skär rädisorna i skivor eller klyftor. Skär gurkorna i långa skivor på längden, ev på en mandolin. Skär potatisarna i halvor om de är stora. Plocka salladen och lägg på ett stort fat.

3. Toppa med potatis, gurka, rädisor, sparris och bitar av mozzarella. Ringla över olja och vinäger och krydda med dill, salt och peppar. Servera direkt.

Sparris, färskpotatis, rädisor och dill – försommar på ett fat!

Örtig sallad med varmrökt lax och sparris

4 port

Ingredienser:

1 knippe vit sparris, ca 450 g
1 stort knippe grön sparris, ca 450 g
1 klick smör
300 g varmrökt lax
4 mjukkokta ägg, i halvor
1 näve dill, grovt hackad
1 litet knippe gräslök, grovt hackad
1 näve körvel, grovplockad

Örtdressing

2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 msk hackad körvel
200 g gräddfil
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Gör så här:

1. Gör först dressingen så att den får samla smak en stund. Blanda de hackade örterna med gräddfil och senap och smaka av med salt och peppar.

2. Skala den vita sparrisen och skär eller knäck av ändarna på både den gröna och vita sparrisen. Brässera sparrisen i en djup panna i 1–2 cm kokande saltat vatten med en klick smör, bara i 1/2–1 minut. Den vita sparrisen kan koka något längre om den är tjock. Låt rinna av och lägg upp på ett fat eller 4 tallrikar.

3. Toppa med bitar av lax, ägghalvor och massor av örter. Servera med dressingen.

En lyxig lunch- eller bufférätt. I stället för lax kan du använda räkor.

Pastasallad med primörer

2 port

Ingredienser:

ca 200 g torkad pasta
salt
olivolja
1 stort knippe grön sparris, ca 450 g
3–4 dl gröna ärter
2 nävar ärtskott
1 näve färska oreganoblad
100 g getost
peppar

Dressing:

3 msk citronsaft
1 tsk socker
2 msk vitvinsvinäge
5–6 matskedar god olivolja
1 tsk torkad oregano

Gör så här:

1. Lägg pastan i kokande saltat vatten och koka den al dente. Låt rinna av och svalna något. Vänd den med lite olivolja medan den är varm.

2. Rör ihop dressing av citronsaft, socker, vinäger och olivolja. Krydda med oregano.

3. Knäck av den nedre, träiga änden av sparrisen och släng dem. Skär varje sparris i 2–3 bitar på snedden. Blanchera dem i kokande saltat vatten i 1/2–1 minut tillsammans med ärterna. Låt rinna av.

4. Vänd ärter, sparris och pasta med dressing. Vänd ner ärtskott och färsk oregano i salladen. Smula över getost och krydda med salt och peppar. Servera omedelbart.

Bjud på matig pastasallad full av gröna godsaker och syrlig getost.
Scroll to Top