Kika in i orangeriet – som är byggt helt av återvunna material

Mette och Martin drömde om en plats fylld med blommor, biologisk mångfald och hemodlade läckerheter. Med mycket envishet och gemensam muskelkraft har paret byggt ett vackert orangeri, helt av återvunna material.

Mette och Martin köpte sitt stenhus i Stenmagle på Mittsjälland i Danmark redan 2005. Efter att de renoverat huset grävde de ut den gamla trädgården och planterade massor av grönsaker, bärbuskar och fruktträd. När hus och trädgård var klara blev det så dags att förverkliga Mettes stora dröm – ett orangeri. Redan från början var det ett gemensamt projekt där Mette ritade upp själva huset och knåpade ihop en modell av rutat papper, sugrör och tejp. Martin, i sin tur, har agerat byggare, och med sin bakgrund som glasmästare har han själv byggt fönsterkarmarna, skurit glas och tillverkat själva järnkonstruktionen.

Det stora halvrunda fönstret, som  Martin har tillverkat, är inspirerat av solen med sina strålar. Vinet som brer ut sig under taket kommer från sticklingar som Mette har fått av sin svärmor. Några år har rosenbönor och hokkaidopumpa vuxit ända upp i tornet så Mette har fått stå på en stege för att skörda. ”Det är rätt coolt”, konstaterar hon.
Det står krukor överallt på terrassen och framför orangeriet. Här odlar Mette, som arbetar som trädgårdsmästare, blommor, kryddväxter och små träd.
Orangeriet har utgång både på fram- och baksidan.

– Det har varit ett jätteprojekt. Vi var tvungna att gräva oss ner en meter för att kunna gjuta en rejäl grund, hela konstruktionen i järn vilar på betong och stora stenblock som vi hämtade hos Martins pappa, berättar Mette och fortsätter:

– Golvet består av återvunnet tegel lagt i fiskbensmönster och de flesta fönstren är fyndade begagnat. Det stora halvrunda fönstret ovanför entrén har Martin tillverkat själv. 

Pumpor, squash, vindruvor, rödlök, dill, basilika och purjolök är bara några exempel på sådant som skördas i familjens trädgård.
Köket i orangeriet används mest till att förvara krukor och odlingsredskap, men här kan man också koka saft och sylt och laga mat då och då. Köksbänken är tillverkad av gamla golvbrädor som blev över när huvudhuset renoverades, diskhon är köpt på Ikea.

Den stora terrassen i trä, som Mette och Martin också har byggt själva, sträcker sig från uppfarten och fram till huvudhuset, och utgör ett fantastiskt uterum mellan huvudhuset, verkstaden och orangeriet. Här står Mettes imponerande samling av olika krukor.

– Terrassen var också en utmaning, men resultatet blev verkligen fint med de smala brädorna, säger Mette.

I ett hörn av orangeriet står ett badkar i trä. Varma dagar är det skönt att kunna doppa sig i kallt vatten.
Växtpinnarna har Mette gjort av bambu. I krukan står också fröstänglar av vallmo.
Mette gillar att hålla på med keramik. Här en vas i form av ett kvinnoansikte som väntar på att glaseras.

Också här har paret grävt ut och lagt en grund av grus, takpapp och en tjock fiberduk för att inte ogräs ska leta sig upp mellan brädorna. Träet de valt till trallen är azobé, som också kallas för afrikanskt järnträ tack vare sin tyngd och slitstyrka. Det används ofta till hamnar och broar och andra ställen som är utsatta för hårt väder och vind.

– Vi fick ett stort lass brädor billigt. Men vad vi inte visste var att azobéträ kräver extra kraftiga skruvar, som kostar cirka fem kronor styck. Och det krävdes många skruvar till den här terrassen … Vi slet dessutom ut många bits till skruvdragaren i och med att träet är så hårt, så det blev lite dyrare än vi hade tänkt. Men å andra sidan är vi verkligen nöjda med slut­resultatet, säger Mette.

Scroll to Top