Inspireras av trädgården som för tankarna till ett soligt Italien

I skydd av häckar och murar, mitt inne i Sölvesborg, döljer sig Marias och Hampus lilla trädgård som för tankarna till Italien, solens och citronernas land.

Som i så många andra stadsbebyggelser är Marias och Hampus trädgård liten. Omgärdad av höga plank, häckar och murar är den intimt ombonad och privat. Den har också en oväntad twist, då den är starkt präglad av deras gemensamma kärlek till Italien. 

– Hampus var redan Italienfrälst när vi träffades, men jag blev snabbt lika förälskad i landet berättar Maria. 

Och det är inte bara solen som lockar, menar Hampus. 

– Maten, naturen och kulturen … det är så mycket som påverkar upplevelsen. Där lever man med historien ständigt och mycket påtagligt närvarande, säger han. 

Det är något som självklart tilltalar det här paret; Hampus är allmänt hantverkshändig antiknörd, medan Maria är estet ut i fingertopparna och älskar inredning. Under resorna blir det därför otaliga besök i antikbodar och på marknader. Krucifix, terrakottatavlor, statyer, keramik och smide, jämte olivolja och vin, fyller bagageutrymmet på väg hem.

Återbruk har givit det välvda fönstret och den gamla dörren nytt liv och skapat en vacker entré åt orangeriet, där Maria numera också har sin butik.
Orangeriets södersida har byggts på med ett glest ribbat pergolatak, där vindruvsrankor och blåregn tävlar om att breda ut sig till ett grönt tak. Det ger ett skönt ”rum” för skugga.
Stilknep som ger medel­havskänsla: Putsade murväggar, terrakotta i olika former, generöst med krukor, både med och utan växter, krucifix och madonnor, smide som möbler och dekor.
Romantisk sittplats för två på vinverandan, under pergolans blåregn. Det charmiga möblemanget av smide med bordsskiva av mosaik kommer från Marocko, och finns i butik Lilla Villa Rosa. 
Insynskyddad matplats på husets altan. Vid skärmväggen har Hampus byggt höga odlingslådor till murgrönan. Bakom krönet över armeringsnätet döljer sig belysning. Matgrupp i smide från Marocko. 

En hel del av fynden har funnit sin plats ute i trädgården och inspirerat till utformningen. På flera håll har Hampus byggt putsade stenmurar, många stil­typiskt utformade med takpannor av terrakotta längs överkanten. I putsen finns infällda dekorationer av smide och terrakotta. Här finns också dekorativa byggnads­verk med religiös prägel. Krucifix och madonnor må vara ovanliga i en svensk trädgård, men en självklarhet för italienarna. 

– Italienska trädgårdsbutiker är också spännande att besöka. Förutom religiösa dekorationer och fantastiska krukor, är klassiska statyer vanliga, säger Maria. 

En av dessa madamer fick följa med hem och har funnit sin plats i trädgårdens nedre hörn, inramad av murgröna som klättrar tätt och frodigt, upp på väggar, träd och portaler. Murgrönan beter sig som en djungelväxt, bildar tät grönska över hela plank och behöver årlig tuktning för att inte ta över helt. Men fördelarna överväger trots allt, för frodigheten bidrar till att ge platsen lummigt gröna väggar. Här är man omfamnad av grönskan! 

Maria och Hampus Åkesson.
De pampiga krukorna är antika, inköpt på en antikmässa. Patinan gör dem mer avslappnat eleganta. 
’Compact living’ – det ryms mer på 400 kvm än man kan tro! Ett smalt, frodigt grönt och blommigt stråk mellan det mer nybyggda orangeriet och det gamla uthuset ger en ombonad och lummig känsla.
Den ornamenterade smidesdekoren inspirerade till formen på porten, med en passande inramning av klassiska ”ananas-­skulpturer” på murkrönet.  Ananasen var förr en vanlig symbol för gästfrihet.

Slående är det också hur mycket som ryms på en starkt begränsad yta – att en liten trädgård kan upplevas så mycket större när den har utnyttjats till fullo med flera olika rumsligheter, vinklar och vrår. Med flera olika uterum bjuds olika perspektiv över trädgården. Grönskan hjälper till att rama in och dela av, så att stämningen på var plats upplevs olika.  

Gästhuset i rosa puts är villans ursprungliga uthus, en gång plats för brygghus och tvättstuga. Vid dess södra gavel fanns vid inflyttningen en gjuten ”ofärdig” betongplatta, som gjord för att bygga en patio med sydländska vibbar, och bra underlag för att bygga upp murar. Med dubbla murar skapades en upphöjd odlingsbädd till kryddor. Golv har lagts av terrakotta­klinker och med grovt, återbrukat virke upplevs pation som rustikt enkel. Taket är lagt med bambumattor som ger skön skugga. Allt sammantaget ger den semester­känsla hemma på den egna bakgården. 

Bornholmsfikonet stormtrivs i sitt väl skyddade läge intill muren, med krukad, uppstammad myrten som sällskap. Krossad terrakotta bidrar till rätt stämning, samtidigt som den bibehåller fukten i jorden. 
Lite varstans i Italien gör sig katolicismen påmind i form av små helgedomar och plats för tillbedjan. Så också här, med Hampus konstfullt murade inramning åt krucifixet. Den latinska strofen på överstycket är Jesus sista ord: ”Det är fullbordat.” I krukorna ståtar rödskimrande syddracena ’Tricolor’.
Den gammaldags charmen till trots så är den lilla uteplatsens golv i solfjädersform lagt av nytt tegel. Nedgrävt på högkant och satt i sand gör teglet ett äldre intryck.  
En trist betongplatta har förvandlats till en sydländsk patio. Höga odlingslådor, uppmurade som inramning, rymmer också kryddsamlingen. Taket bärs upp av en strandfyndad träbjälke, som vilar på murade kolonner.
Den växtvilliga murgrönan skapar grön inramning varhelst den får fäste. Här bildar den fond åt den staty som följt med hem från en av resorna. 
Trädgårdsmöblemang i smide stämmer väl in med stilen i trädgården.

Butik i orangeriet

Mitt emot gästhuset stod tidigare ett fallfärdigt garage. Det fick lämna plats för ett orangeri, en vacker byggnad med höga, välvda fönster. Insidan har fått putsade murväggar, golv av terrakottaklinker och taket av grovt virke är öppet upp i nock. I rummets mitt står ett rymligt hemsnickrat bord omgivet av lantliga trästolar. 

Orangeriet var tänkt för umgänge, men långsiktigt också någon form av butiksrörelse. Nu har Maria förvandlat orangeriet till en butik där trädgård och inredning kombineras med antikt. 

–  Det gör bara våra besök i Italien roligare, för nu är de samtidigt en skattjakt efter fina ting att ta hem till butiken, säger Maria. 

Onekligen ger det också guldkant åt vardagen att få arbeta i en fantastisk miljö, omgiven av sin egen trädgård. När Lilla Villa Rosa slår upp portarna i den putsade muren får besökarna också en chans att ta del av den charmiga innergården, som ligger dold bakom den pampiga patriciervillan. 

Vintersäsongens eldfat fylls med vatten på sommaren, med flytande ljus och blommor.
Semesterkänsla hemma! En putsad murvägg har avslutats med grova brädor och en robust hylla strax under taket av bambumattor. Golvet är lagt med klinker av terrakotta. Vilsängar av bambu, kelim­kuddarna är en souvenir från resa. Marockanska mosaikbord från Lilla Villa Rosa. 
Putsade väggar och grovt virke ger ­orangeriet en ombonad atmosfär, där de vackert välvda fönstren bjuder utsikt mot trädgården. 
Rustikt och robust med lantlig prägel. Man luras lätt att tro att byggnaden är gammal, men för den som kan sitt latin står årtalet 2017 att läsa på banderollen som målats över dörrarna. 

Växtlista

Basilika Ocimum basilicum ’Blue Magic Mountain’ – ettårig

Blåregn Wisteria sinensis – zon 5

Buxbom Buxus sempervirens ’Polar’ – zon 4

Dvärgspirea Spiraea japonica ’Little Princess’ – zon 5

Eukalyptus E. pauciflora – räknas inte som vinter- härdig, men kan klara sig i zon 1, i skyddat läge. 

Fikon Ficus carica ’Bornholm’ – zon 1 

Havtorn Hippophae rhamnoides ’Hikul’ –zon 4, ’Svenne’ och ’Lotta’ – zon 5

Japansk lönn Acer palmatum ’Little Princess’ – zon 3

Lime Citrus latifolia – ej vinterhärdig

Murgröna Hedera helix – zon 3 (4)

Myrten Myrteus communis – ej vinterhärdig

Oleander Nerium oleander – ej vinterhärdig

Purpurhortensia Hydrangea serrata – zon 5

Rosmarin Rosmarinus officinalis – C

Sockertoppsgran Picea glauca ’Conica’ – zon 4/5

Sommarhortensia Hydrangea macrophylla ’Endless Summer’ – zon 4

Scroll to Top