Skandinavisk inredning och vackra naturmaterial – kika in i ladhuset i Sörmland

Med sin vackert grånande fasad och sina strama linjer är familjen Sundbergs ladhus ett med den sörmländska naturen. Inomhus bidrar ljust trä och putsade väggar till den lugna stämningen.

Familjen Sundbergs hus i utkanten av Järna söder om Stockholm smälter in i naturen runt omkring tack vare sin rena ladhusform och sin vackert grånande färg. Utsikten över åkrar och ängar är hänförande och i trädgården har familjen byggt upp ett litet paradis med små uterum, växthus och vackra odlingar.

Lina och Johan trivdes bra i sin gamla lägenhet, men så småningom ökade behovet av något större för den växande familjen. De började leta efter ett hus eller en tomt, och när Lina besökte en skördefest i Järna var turen framme. 

– Där träffade jag en byggare som bodde i ett svart ladhus som jag sett i en i inredningstidning. Han berättade att en tomt nära honom var till salu. Vi åkte dit på eftermiddagen och två veckor senare var tomten vår, berättar Lina.

Fönster och altandörrar vetter ut mot trädgården och den stora verandan blir som ett extra rum sommartid.
Lina och Johan Sundberg med barnen Ines och Carl.

Lina och Johan blev förälskade i landskapet, läget och omgivningarna med sina biodynamiska odlingar och gårdsbutiker. 

– Vi älskar verkligen att bo här. Här finns många lokala ekologiska och biodynamiska butiker. Vi har turen att varje fredag kunna handla hem grönsaker av odlare vars grönsaker också skickas till toppkrogar i Stockholm, så det är verkligen kvalitet på allt som odlas här.

Ville bygga ett ladhus

Familjen ville ha ett passivhus av ladhusmodell med en fasad i järnvitriol, och för att göra verklighet av hus­planerna anlitades arkitekten Lars Svensson.

– Han hjälpte oss att få ner våra tankar till det fantastiska hus vi i dag har, säger Lina.

Lina och Johan ville att huset enbart skulle bestå av naturmaterial och målas med ekologiska färger och lasyrer. Huset i lösvirke byggdes av en byggfirma medan de själva stod för all målning. I dag njuter de av sikt­linjerna, rymden i huset och den fria utsikten. 

Ytterdörren i glas är som en tavla i hallen. Kroklist från Leva Kungslador på Gotland, galge, Granit, skinnryggsäck, Solåkras Hantverk, skoställ, Grafitgrå, vägglampa, Lampe Gras.
I vardagsrumsdelen står en fin gammal serveringsvagn. Underredet är köpt på Blocket och betongskivan har Lina och Johan gjutit själva. Den stora brickan är vintage.
Kök och vardagsrum ligger i en öppen planlösning. Soffa ”Petito” från Posh Living, fladdermusfåtölj, Ox Denmarq, rottingfåtöljen är vintage. Soffbord från Grafitgrå, vägglampa, Lampe Gras.

– Vi är så nöjda med helheten. Det känns som att huset med alla naturmaterial håller över tid. Att vi valde putsade väggar gör huset så levande, det gillar vi verkligen. Vi anlitade också en ljusarkitekt och det ångrar vi inte. Vi har konsekvent valt belysning i koppar, porslin och metall från Örsjö, Ifö och Lampe Gras, säger Lina.


Inredningsstilen är klassiskt nordisk. 

– Vi har vintage blandat med Ikea, vilket skapar en personlig stil som vi tycker om. Inget är i plast i vårt hus. Många av möblerna har vi åkt land och rike runt för att få tag på, bland annat de galvaniserade Tolixstolarna som inte tillverkas längre. Castellistolarna i köket är också en av favoriterna.

Köksskåpen i björk­plywood är tillverkade av ett lokalt snickeri. Matbord och bänk ”Wrong for Hay”, Hay, stolarna är vintage och kommer från Tolix och Castelli. Taklamporna är köpta på Lauritz och lamporna över köksbänken kommer från Ifö.
Från köket kan man kliva rakt ut på altanen och sedan ut i trädgården. På bilden syns en av familjens katter som tillhör rasen ragdoll.
På altanen finns även en matplats där man kan sitta och njuta av utsikten. Matbord och bänkar är tillverkade av ett lokalt snickeri i Järna och finns att se på Rosendals Trädgårdar. Lampa, Tine K Home.
På altanen står en sitthörna med soffor. Bord, K-Rauta, soffa och fåtöljer i återvunnen teak, Formlagret, lampa, Zetas Trädgård, hängstol, Granit.

Fönster mot ängarna

Tomten var ursprungligen en skogsbacke på 2 300 kvadratmeter i en brant sluttning. Efter skissande av Lina så ritades tomten om och släntades av, och stödmurar byggdes. Efter några år tillkom växthuset och den platsbyggda pizzaugnen. Framför huset böljar ett åkerlandskap som inte får bebyggas, och en detalj som de är extra nöjda med är att alla fönster och altandörrar på botten­våningen vetter ut mot trädgården och ängarna. 

– Det är skönt att veta att utsikten kommer att förbli så vacker som den är, säger Lina.

På sin fritid så grejar familjen helst hemma i huset och trädgården. 

– Vi skissar och planerar nya projekt, gräver en grop, lassar jord, bakar pizza, badar i  det vedeldade badet och äter middagar med familj och vänner, säger Lina och ler.

Från hallen leder en smal hall in till kök och vardagsrum, och trappan leder upp till ett allrum och sovrum. Skåpet i hallen är ett vintagefynd från Dalarna.
På övervåningen ligger Linas och Johans sovrum med utsikt över trädgården. Överkast, Åhléns, väggkrokar, Muuto, lampa, Ikea.
På övervåningen ligger också barnens rum. Sängen i Ines rum är vintage, flaggorna har Lina sytt själv, makramé från Indiska.
I övervåningens badrum står ett stort härligt badkar i matt gjutmarmor från Marmorin. Liten pall från Ikea.

Linas och Johans bästa byggtips är att planera noga och att bestämma sig för tre ord som följer med igenom hela bygget. Detta för att hålla stilen och känslan och inte tappa tråden. För dem var det modernt, rustikt och naturligt. 

– Vi valde att bygga i naturmaterial och det kan vi varmt rekommendera. Att hålla en tidlös stil är också mer hållbart än att välja det supertrendiga, säger Lina.

Rulla till toppen