3 stora trender från Design Week 2022

Stockholm Design Week visade tre tydliga trender: hantverk, samarbeten och starka färger. Här är några favoriter.

I början av februari ägde Stockholm Design Week rum, en vecka med betydligt färre utställningar än vanligt, men ändå tydliga trender och spännande nyheter. Allra tydligast var hantverkstrenden och viljan att producera nära och hållbart – ofta i trä.

Veckan tjuvstartade lite redan helgen innan när utställningen ”Talking to Åke” öppnade på Sven-Harrys Konstmuseum. Utställningen är en hyllning till Åke Axelssons verk – han fyller 90 år nu i februari och har arbetat med inredningar och möbeldesign i många år. Under arbetet med utställningen har en grupp yngre formgivare besökt Åke Axelsson i hans verkstad i Vaxholm och arbetat tillsammans med honom. Resultatet är ett ”samtal” i möbler där Åke Axelssons design och snickerihantverk presenteras tillsammans med Emma Olbers, Färg & Blanche, David Ericsson, Folkform och Halleroed. Utställningen pågår till den 27 mars.

Utställningen ”Talking to Åke” är en hyllning till Åke Axelssons fantastiska designgärning. Visas på Sven-Harrys konstmuseum till den 27 mars.

Trätrenden håller i sig

Företaget Ringvide arbetar med finsnickeri på högsta nivå i verkstaden på Gotland och har redan kunder över hela världen när de nu lanserar sina möbler i Sverige. Utgångspunkten är bland annat kollektionen ”Weave” med ett karaktäristiskt mönster som skapas av ”vävt” trä – en svår och tidsödande process med ett unikt resultat. Även G.A.D har sitt snickeri på Gotland och tillverkar där möbler sedan 25 år tillbaka – något som firas med en nylansering av slagbordet ”Ardre” i gotländsk kärnfuru.

Finsnickeri på högsta nivå. Sideboard ”Weave” av Lukas Dahlén, Ringvide.
GAD firar 25-årsjubielum genom att relansera slagbordet ”Ardre” i gotländsk kärnfuru.

Även företagen Storängen och Verk arbetar med trä och produktion på nära håll. Storängen, som drivs av designern Mårten Cyrén, lanserade den rustika modulsoffan ”Stand by Me” av Margot Barolo och Mia Cullin, medan Verk bland annat återlanserade den klassiska fåtöljen ”Trienna” från 1957 av Carl-Axel Acking.

Företaget Massproductions och designern Chris Martin gick ett steg längre än så och lanserade schäslongen ”4PM”, som man antingen kan köpa färdig eller bygga själv efter att ha laddat ner ritningar från nätet. Modellen känns som en modernistisk klassiker och idén påminner om hur den italienske arkitekten och designern Enzo Mari arbetade med modeller som man enkelt skulle kunna snickra ihop själv. Under designveckan hade Massproductions en öppen verkstad där man kunde boka in sig för att snickra sin egen ”4PM”.

Carl-Axel Ackings ikoniska fåtölj ”Trienna” nytillerkas av Verk.
Modulsoffan ”Stand by Me” är designad av Margot Barolo och Mia Cullin för Storängen.
”4PM” heter den nya schäslongen som Chris Martina har designat för Massproductions, och som kommer i både en färdig variant och i en variant som man snickrar ihop själv.

Nya samarbeten

Under veckan lanserade NK Inredning den första delen i det nya projektet ”Together” – ett samarbetsprojekt mellan olika designer, där vinsten kommer att gå till ett stipendium som kan sökas av unga designer och kreatörer. Först ut var Lisa Hilland och hennes företag Mylhta med puffen ”Lumi Pouf”, som hon bett Maxjenny, Pia Wallén, Monica Förster, Magniberg och Remake/Stockholms Stadsmission att sätta sin prägel på. Puffen fångar mycket av det som var centralt under designveckan: hantverk, samarbeten och (ofta) starka färger.

Projektet ”Together” är initierat av NK Inredning och handlar både om att arbeta tillsammans i designprocessen och att ge vidare genom att samla in pengar till ett designstipendium. Puffen ”Lumi” har designats av Lisa Hilland som sedan bjudit in Magniberg, Maxjenny, Pia Wallén, Monica Förster och Remake/Stockholms Stadsmission att göra sina egna varianter.

Starka kulörer

Ett annat inspirerande samarbete visades i Designgalleriets tillfälliga lokaler där David Ericsson och Daniel Enoksson presenterade bord och pallar tillverkade av glas på Målerås glasbruk. En spännande process med ett vackert och hållbart resultat. Många utställningar var härligt färgsprakande och det kändes som om vi på allvar är på väg bort från den dämpade färgskalan.

Formgivarna Daniel Enoksson och David Ericsson har samarbetat i möbler av glas som tillverkats på Målerås glasbruk och visades hos Designgalleriet under designveckan.
Milla Vaahtera är en av de medverkande i utställningen ”Serving Sculpture” på Finlandsinstitutet.

Finska formgivare, konsthantverkare och företag visade till exempel upp sin färgglada sida både i utställningen ”Fintastic” på finländske ambassadörens residens och i utställningen ”Serving Sculpture” på Finlandsinstitutet (pågår till den 2 april). Färg och nyskapande design är själva grunden för designföretaget Hem, som arbetar med både svenska och internationella designer. Lagom till designveckan presenterades till exempel nya färgstarka mattor av konstnären Siri Carlén. Även om det var en betydligt lugnare designvecka än annars är det tydligt att det bubblar en lekfull och färgstarkt trend i inredningsvärlden just nu.

Konstnären Siri Carlén presenterade en kollektion nya mattor för det färgstarka designföretaget Hem.
En rad finländska möbel- och designföretag samlades i utställningen ”Fintastic” i Finlands amabassadörs residens.
Scroll to Top