Kika in i det ombonade och luftiga ladhuset med skogsutsikt

Inne- och utemiljö flyter ihop i familjen Gidlöf Lundgrens ombonade ladhus i Örnsköldsvik. Här har de skapat en rofylld oas med den ångermanländska skogen som främsta inspirationskälla.

Inkilat i ett skogsbryn, i utkanten av ett typiskt villaområde, ligger Anna och Magnus Gidlöfs nybyggda ladhus. I skapandet av sitt hem har de låtit sig guidas på resan av platsen och miljön. 

Tomten hittade de under en promenad för några år sedan. 

– Den anslöt direkt till skogen och det var i ärlighetens namn en lite igenvuxen och mörk plats, berättar Magnus. 

Men bortom slyn och de ruffiga buskarna såg de något annat, och när de vann budgivningen började en lång men rolig resa mot drömhuset. 

De hade fastnat för ladhusstilen och hade en gemensam idé om hur huset skulle växa fram. 

– Vi ville bevara så mycket som möjligt av skogen och låta huset bli en förlängning av den, samtidigt som vi ville skapa en ljus och välkomnande miljö. För oss var det viktigt att bygga i takt och stil med omgivningen. Det skulle kännas naturligt, säger Anna. 

Ett ladhus är, precis som namnet avslöjar, ett hus inspirerat av den klassiska svenska ladan, i långsmal design med raka linjer och sluttande tak. När man kliver in i Annas och Magnus hem ser man rakt igenom huset mot ett grönområde på andra sidan. 

– Det är grundpelaren i huset. Att ha utsikt från gavel till gavel och från långsida till långsida ger en väldigt speciell känsla, säger Magnus. 

Anna och Magnus tittade på många husleverantörer men fastnade slutligen för Willa Nordic. De ritade upp huset tillsammans med arkitekten Niclas Moell. Fasaden är målad i järnvitriol för att förstärka den ”skogiga” känslan, med tiden kommer den att bli silvergrå. Taket består av pannplåt och har en 45-gradig lutning för att snön ska glida av – precis som ett typiskt ladhus. 
Kaminen är placerad så att familjen kan njuta av den både i vardagsrummet och köket. 
Anna och Magnus Gidlöf.
Innerväggarna består nästan uteslutande av vaxad träpanel från Moelven. Att få dem i olika bredder var svårt, så paret körde en ”specialare”. ”Det som gör hela skillnaden är att vi valde tre olika bredder, annars skulle det bli för robotaktigt”, berättar Magnus. Lampor från Olsson & Gerthel. 

Skuggor och ljus

Det var viktigt att ta vara på alla väderstreck.  

– Alla fyra väderstreck har sin charm och sitt speciella ljus. Vi tänkte inte bara på söderläge och att få in så mycket sol som möjligt. Vi ville skapa skuggor, de ger ett härligt ljusspel i huset. 

Därför har de behållit två stora träd i söderläge. Dessutom har de placerat garage och förråd ganska nära boningshuset för att förstärka känslan av det ombonade och inkilade. Med hjälp av sidobyggnaderna bildas en mysig innergård. 

Huset är varmt, välkomnande och ombonat. En avskalad, närmast asiatisk stil möter det rustikt norrländska med naturliga och anspråkslösa material. 

Anna och Magnus har valt bänkskåp med gott om plats för förvaring i stället för väggskåp i köket för att få en luftigare känsla.
Kök, matplats och vardagsrum sitter ihop och får ett fint ljus tack vare fönster åt olika håll. På sommaren ska dörrarna stå öppna för att låta trädgården komma in i huset.
Sov­rummet har fönster från golv till tak, vilket ger gott om ljus och maximal utsikt mot skogen utanför. Extra långa rullgardnier skärmar av ljuset.
Kök, vardagsrum och matplats ligger i öppen planlösning. Stänkskyddet i plåt ger en lite industriell känsla.

Inredningen består av såväl loppisfynd som designprylar. Väggarna pryds av lokala konstnärer och de mobiler Anna skapar i sitt eget företag Storspov Design. 


Väggarna består nästan helt av vitvaxad furupanel i olika bredder – den sätter sin prägel på hela huset och är viktig för upplevelsen och känslan. Golvet och köksbänkskivan i vitoljad ask harmonierar med väggarna. En rödbrun ton runt fönstren bryter av mot det ljusa träet. 

– Vi ville få in skogen i huset och furu känns som det mest naturliga valet i Ångermanland, säger Anna. 

Ett av de inslag i huset som de är mest nöjda över är Bolonmattan i hallen som de först såg på ett hotell på Höga kusten och förälskade sig i. Bolon gör vävda designgolv med många goda egenskaper. 

– Det är en rolig lösning, dessutom är den snygg och praktisk. Klinker var inget för oss, det ger ett kallt intryck och blir dessutom smutsigt i fogarna, säger Anna. 

Glasdörrar öppnar upp mot uteplatsen som vetter mot skogen. Att fixa trädgården är nästa projekt för Magnus, som är trädgårdskonsult i parets gemensamma företag.
Köket har gott om arbetsytor. Köksluckor ”Tendens” från HTH i en mörkgrå ton (NCS 7500-N). Bänkskivan i ask kommer från Spekva och matchar golvet  Målningen är gjord av konstnären Jenny Lundgren, verksam i Örnsköldsvik.
Enkelt och praktiskt med inbyggd förvaring i hallen. På golvet ligger en matta från Bolon. ”Vi valde bort klinker som vi tycker bara blir smutsigt i fogarna”, säger Anna.
Även i bad­rummet har Anna och Magnus valt stående träpanel, men satt in traditionella kakelplattor med måtten 15 x 15 cm i dusch­utrymmet.

Silvergrå fasad

Fasaden är målad med järnvitriol för att smälta in i skogen. Med tiden kommer den att bli silvergrå.  Nästa steg blir att skapa en trädgård. Magnus som är trädgårdskonsult i parets gemensamma företag ser det som ett projekt över flera år.

– Huset har många dubbeldörrar. Tanken är att de ska stå öppna mot trädäcken under sommaren och på så sätt ta trädgården in i huset, förklarar han entusiastiskt. 

Som egenföretagare tillbringar Anna och Magnus mycket tid tillsammans i huset och därför är det viktigt att det inbjuder till såväl kreativitet som vila. 

– Vi har skapat en helhet som vi är nöjda med. Man blir väldigt lugn i huset, folk pratar nästan lite tyst när de kommer hit, säger Anna och ler. 

En arbetsplats med skogen inpå. ”Det är mysigt att sitta och arbeta medan ekorrarna jobbar på marken och stenarna utanför”, säger Anna. På sikt ska det sättas in en skjutdörr så att arbetsrummet blir mer privat. Lampan ”Bumling” från ateljé Lyktan är ett loppisfynd.
Matbord ”Norden” och stolar ”Rönninge”, Ikea. Lampa ”Strap” från Nordlux.
Garaget, som bland annat rymmer parets gamla folkabuss, är byggt i samma stil som huset.

5 tips till dig som ska bygga nytt 

1. Tänk gärna öppningar utåt i flera väderstreck. Norr kan bjuda på överraskande vackra vyer. Sten med mossa och nyfikna igelkottar kan vara magiskt.

2. Tänk på eventuella akustikproblem redan i stadiet med planskisserna. En arkitekt kan hjälpa till med att identifiera dessa områden. Då har man chans att justera eventuella materialval på ställen där man kanske önskar full takhöjd till nock, och därmed slippa eko eller metalliska jobbiga ljud.

3. Om du inte bygger själv så välj byggteam och husleverantör med stor omsorg. 

4. Är det svårt att göra alla materialval? Gör en moodboard för att ringa in den stil och känsla som du söker. Det blir också lättare att välja bort alla stilar på exempelvis handtag, dörrar och kommoder som inte passar in.

5. Sätt budgeten så noga du kan och se till att det finns utrymme för oförutsedda kostnader.

Rulla till toppen