Pergola, bokashi och gömda rum i drömträdgården

Stenpartier, träd och växter med varierade bladformer fyller den lilla trädgården i Trelleborg. På bara några få år har Sandra Ohlsson och Mikael Westerdahl förvandlat en trist gräsplätt med röriga rabatter till en rofylld oas med många sköna, gröna rum.

Året var 2016 när Sandra Ohlsson och Mikael Westerdahl flyttade från en lägenhet med balkong till det trivsamma radhuset i Trelleborg med en liten södervänd trädgård. Men när de tog över huset såg tomten minst sagt helt annorlunda ut än den gör i dag. Trädgården var till stora delar täckt av gröna golvplattor av plast som hade bleknat i olika nyanser. Staket och förråd var gula, och i rabatterna trängdes blommor av olika sorter och färger med pynt som svampar och tomtar. Sliprar fanns som inramning och en liten gräsmatta.

– Det var raka motsatsen till hur vi ville ha det, säger Sandra. Så vi skalade bort alla golvplattor av plast och fick fram betongplattorna som låg under, grävde bort gräsmattan och plockade bort allt som störde. Det gav ett betydligt lugnare intryck. 

Hon fortsätter:

– Strukturen med staket, sliprar, plattor och trampstenar behöll vi, men vi har rensat bort allt runt omkring. Sedan tog vi hit grus och den stora stenen vid bambun.

Bambustaketet skärmar av mot terrassdelen intill huset. I hörnan framför staketet står en hortensia. I rabatten växer vårälväxing.  
Den lilla trädgården vid radhuset i Trelleborg är indelad i flera olika gröna rum och har många blickfång.
Sandra Ohlsson.
I rabatten växer en uppstammad frilandshibiskus. Framför den limegröna hostan växer saxifraga. Svartmålade stolpar och vasstak bidrar till att rama in det gröna rummet.

Gröna rum i trädgården

Det tog inte lång tid förrän redskapsboden och staketet med den blekgula nyansen målades svarta. 

– Det svarta gör att allt annat i trädgården kommer till sin rätt och lyfts fram, tycker Sandra. 

Förr var trädgården mer som en öppen plats, vilket Sandra och Mikael ville ändra på. De har i stället valt att skapa gröna rum, inbjudande uteplatser och terrasseringar. 

– Det blir mysigare när man inte ser allt på en gång, säger Sandra. Därför har vi exempelvis delat av trädgården med bambumattor som grånar fint med tiden. 

Det är Sandra som står för växtval och idéer. Hon har en utbildning i grafisk formgivning från Australien och den har hon nytta av både i floristyrket och privat i den egna trädgårdens uppbyggnad. 

–  Jag tänker hela tiden i små rum och blickfång, och går på känsla snarare än att planera upplägget. Känner jag att det är något som skaver så ändrar jag, säger hon och fortsätter: 

– Det bästa med att ha trädgård är att gå ut tidigt på morgonen en ledig dag och gräva så att jag blir skitig ända in på skinnet! 

Sandras och Mikaels trädgård är knappt 150 kvadratmeter men upplevs som betydligt större.
Det mörkgröna trädet, en japansk lönn, fanns redan när paret flyttade in. Gräs, Gracillimus mischantus, buxbomsklot och ormbunke samsas i rabatten.
Utebad lockar småfåglar till trädgården. Kruka från Ting Ute och Inne. Silverklot från Jenny Strandh Blomster- och Inredningsbutik.

Sandras trädgård är fylld av växter med gröna blad i olika nyanser och former. Endast ett fåtal blommande växter tar plats bland allt det gröna. Som florist har Sandra en vardag omgärdad av färgsprakande blommor och därför vill hon ha en trädgård som är mer lågmäld. 

– Jag vill ha det lugnt omkring mig hemma, säger hon. Jag köper däremot ofta blommor på jobbet som jag kombinerar med något grönt från trädgården.

Sandra går på känsla när hon väljer växter. Några av hennes favoriter är bambu, marktäckande sockblomma, buxbom, ormbunkar, hosta, barrväxter och gräs. Rosor och lavendel vill hon däremot inte ha i sin trädgård. 

– Det får inte vara för romantiskt. Sådant som blommar under kort tid och sedan vissnar ner och är skräpigt har jag svårt för. Jag vill däremot gärna ha mycket vintergrönt, så att vi har något som är fint att se på hela året.

Framför en vägg av murgröna har Sandra planterat hosta och bambu i krukor.
I krukorna växer höstsilverax, hosta och mjuken. I bak­grunden skymtar en balkonglåda med plättar i luften.
I rabatten växer murgröna, japansk lönn, glanskörsbär, sockblomma, hakonegräs och bambu.
Bambu i kruka leder in till en av flera uteplatser. I krukan på bordet växer oxalis. Staketen som tidigare var gula målades om i sobert svart.

Pergola och bokashi

En idé leder snabbt till resultat hemma hos Sandra och Mikael. De provar sig fram och tar hjälp av familjen vid större projekt. Ett exempel är pergolan som byggdes av stolpspjut, stolpar och ribbor. En vassmatta fungerar som tak och ger behaglig skugga. 

– Jag är väldigt nöjd med pergolan som min mamma och en vän till henne hjälpte oss att bygga, säger Sandra.

Mikael målade den med svart slamfärg våren 2020. Med slamfärg kan man måla direkt utan att behöva vänta tills virket har torkat. På pergolan klättrar akebia som blommar med fina vinröda klasar.

Hos Sandra och Mikael trängs alla former av grön växtlighet. Det stora trädet är en syren. Ettårigt svansfjädergräs och blommande eldkrona i krukor. Betongplattorna finns kvar från de förra ägarna.
Rabatt med buxbom och hasselört.
En vackert formad trädtaklök.

Ett gammalt syrenträd, som blir till en vacker skulptur på vintern, och hibiskusträd, en japansk lönn och en stor ormbunke har bevarats från tidigare ägare. De fungerar som ett fint ramverk för trädgården. I övrigt är de flesta växterna utbytta.

– Nästa steg är att bygga nytt staket och grind och ta oss an utrymmet bakom förrådet, säger Sandra. Mikael vill bygga ett utekök så vi får se om det blir verklighet snart.

På våren tillsätter Sandra och Mikael kogödsel i rabatterna. Sandra har även börjat med den japanska kompostmetoden bokashi som ett sätt att förbättra jorden. Det innebär att hon packar matavfall i en hink, strör med en speciell blandning av vetekli och mikroorganismer mellan varje lager och pressar samman. Blandningen fermenteras och blir till näring för jorden. 

– I slutet av 1800-talet låg här en takpappsfabrik vilket har bidragit till att vi har dålig jord, så jag hoppas att bokashin blir till dundernäring i rabatterna, säger hon.

Framför en vägg av murgröna står olika varianter av hosta i kruka. I rabatten växer glanskörsbär och japansk lönn. Trampstenarna är kvar från tidigare ägare, gruset har Sandra och Mikael lagt dit.
Mycket grönt och olika former på liten yta är det som gäller hos Sandra och Mikael i Trelleborg. Trädet mot uteplatsen är ett prydnadskörsbär.

Trädgården är parets första, och drömmen finns om en större tomt så småningom, med fler lägen än bara söder.

– Jag gillar ormbunkar och vill gärna ha en skuggigare och lummigare trädgård i framtiden, säger Sandra.

Men än så länge duger den lilla radhusträdgården gott, och den är i ständig förvandling. Sandra flyttar ofta runt växterna. 

– Här är väldigt milt. Jag köpte en liten planta plättar i luften och det är en fin marktäckare som övervintrar hos oss. Den har brett ut sig som en stor matta i rabatten. Jag tar in de flesta taklökar, annars står det mesta ute året runt utan täckning. 

Scroll to Top