I ett rymligt 1920-talshus i Herrljunga, inrett med känsla för det gamla, bor Maria, Johan, Esther och Edit Holm.
Snön har bäddat in gator och torg under ett tunt täcke och det lyser stämningsfullt från lamporna i husen. Familjen Holms vackra vita villa på Trädgårdsgatan i Herrljunga gör ett inbjudande varmt intryck. Så här på vintern smälter den pampiga trävillan med vackra originalfönster och charmig veranda in fint i omgivningarna.
Huset är byggt runt 1920 och är på cirka 220 kvadratmeter med cirka 110 kvadratmeter biyta. Rummen är stora och ljusa med vitlaserade trägolv och många av husets klassiska 20-talsdetaljer finns bevarade, som listverk, paneler, fönster och dörrar. Även några eldstäder finns kvar och används flitigt än i dag.

– Jag älskar att förändra vårt hem och så här vintertid satsar jag på att få till en varmare känsla. Jag har nyligen börjat hänga upp gardiner i rummen och det blev oerhört bra. Jag har även påbörjat projektet med att måla om vår trapphall och är just i valet och kvalet om vilken tapet som ska upp på väggen ovanför panelen, säger Maria.




Många fina loppisfynd
Maria har inrett huset med en mix av gammalt och nytt, tanken är att inredningen ska vara både hållbar och ekonomisk. Hon är ett stort fan av återbruk och finkammar loppisarna runt omkring efter unika saker. Det gör att hon har gjort många riktigt fina fynd, som soffan i biblioteket, som hon fick helt gratis. Stolarna intill är även de fyndade, precis som skrivbordet i arbetsrummet och de åtta köksstolarna som köptes för bara 200 kronor, för att bara nämna några saker.




En hel del av Marias favoritsaker är möbler och ting som tidigare ägare lämnade kvar i huset. Annat kommer från hennes och Johans familjer, som båda haft bodar och vindar fyllda av gamla saker. Maria har kunnat välja och vraka bland sakerna och på senare tid har även vänner ringt henne när de rensat ur gamla torp eller hus och frågat om hon är sugen på ”skattjakt” innan saker ska slängas eller ges bort. Och vem tackar nej till sådant?
– Jag skulle gissa på att 70 procent av all inredning som finns i huset är second hand, vilket jag älskar.
Innan Maria, Johan och barnen köpte villan på Trädgårdsgatan bodde de i en bostadsrätt i Herrljunga. De hade letat hus ett bra tag och kände till slut att det inte fanns något hus för dem inne i samhället. Uppgivna började de i stället fundera på att bygga ett nytt hus, de kontaktade en arkitekt och började projektet med att rita upp sitt drömhus.




Färg ”Tidlös”, från Jotun. Skrivbordet är ett renoverat loppisfynd. Stol, korg, svart lampa, väggljusstake och ljuslykta, loppisfynd. Gardinen är från Ikea, men omfärgad hemma.
Genomgripande renovering
Det gamla huset var i stort behov av en modernisering och uppfräschning, en renovering som skulle göras med respekt för huset ursprung.
– När vi gick runt här på visningen hade huset slående likheter med Villa Villekulla, med olika färger i varje rum och mängder av vinklar och vrår.
Under de första nio månaderna som husägare renoverade de första och andra våningen, all el byttes ut, liksom alla stammar till vatten och avlopp. Nästan alla ytterväggar tilläggsisolerades på insidan, vilket innebar att de var tvungna att byta ut golv, listverk och stuckaturer i de flesta rum. Men allt återskapades i originalutseende för att behålla känslan. De gamla fönstren behölls och under ett lager av eternit fanns den gamla fasaden bevarad.
– Vi öppnade upp mellan kök och vardagsrum på nedervåningen samt mellan våningarna och satte även in trappan mellan andra och tredje våningen. Vi tillbringade alla kvällar och helger med rivning, städning och påfyllning av material så att sedan alla duktiga hantverkare som vi anlitat kunde göra sitt jobb, säger Maria.
Huset byggdes som ett trefamiljshus på 1920-talet och när det kom i Marias och Johans vård kunde de se en hel del spår av att huset en gång i tiden hade hyst tre familjer. Bland annat fanns det tidigare ett kök på andra våningen, i det som i dag är badrum. Paret har fått höra många fina historier om huset från de äldre som bor kvar i Herrljunga. I huset och på tomten har funnits glasmästeri, träskofabrik, charkuteri och kontor.
– Kafferepen hos de äldre damerna i huset lär också ha varit något utöver det vanliga, där skulle man ha velat vara med, säger Maria och ler.




från Jotun. Taklampa, Ikea. Gardin, Zara Home. Pigtittaren är arvegods. Bäddset, H&M Home. Sängkappan är ett loppisfynd som har färgats om. Säng, Ellos. Vägghyllan är köpt på loppis. Matta, Ikea
Under tiden de renoverade var det många som stannade till utanför och berättade om allt de upplevt i och omkring huset. Historierna om huset och människorna som bott här och arbetat här gör att Maria och Johan känner sig knutna till husets historia.
– Det bästa med huset är att det fortfarande efter snart fjorton år överraskar med vinklar och vrår som går att utnyttja på så många olika sätt. Det är ett hus som vi verkligen trivs i!
– Precis när vi hade börjat få styr på hur vi ville att vårt hus skulle se ut så dök det här huset upp på Hemnet. Eftersom vi egentligen helst ville ha ett gammalt hus så bestämde vi oss för att gå på visningen och jag blev helt förälskad.
Läs fler inspirerande hemma hos-reportage här!