arkitektritat nytt hus
Hemma hos

Arkitektritat i hållbara och tidlösa material – så byggde paret sitt drömhus

Stram arkitektur och hållbara och tidlösa material genomsyrar det arkitektritade enplanshuset på Tjörn. Hanna och Markus svarta husdröm blev verklighet men tog flera år att genomföra, då de gjorde mycket av arbetet själva.

Text/styling Anna Bjelkholm Foto Alice Johansson • 3 januari, 2022

Hanna och Markus är båda uppvuxna på Tjörn på Västkusten och träffades sommaren 2008, då 16 och 18 år gamla. Sedan dess har de varit ett par, och för dem var det lika naturligt som självklart att det var på Tjörn de skulle bo när de flyttade ihop.

– Vi är uppvuxna på landet och så ville vi också bo. Vi har båda våra familjer här och älskar närheten till naturen utan grannar för tätt inpå, förklarar Hanna.

För Hanna och Markus var siktet från start inställt på att bygga ett eget hus, och deras husdröm blev även deras första gemensamma boende.

– Jag bodde några år i Trollhättan där jag pluggade till mäklare, och Markus ”hann” aldrig flytta hemifrån innan vi började bygga huset eftersom vi då tyckte det var onödigt att skaffa något eget emellan.

vardagsrum i modernt hus
Vardagsrummet är inrett med få men väl valda möbler och skapar ett enhetligt lugn. Här syns husets enda svarta detaljer, som plockas upp fint i braskaminens runda form. Fåtöljen ”Bruno” från Källemo tillsammans med glasbordet ”Pedrera” från Gubi. Golvlampa ”AJ”, signerad Arne Jacobsen för Louis Poulsen.

Energieffektivt, stilrent och hållbart hus

Paret drömde om ett energieffektivt och stilrent hus, med hållbara och tidlösa material.

– Vi ville ha ett hus som var socialt men samtidigt mysigt, och som bjöd på överraskningar med genomtänkta siktlinjer och detaljer. Ett unikt och modernt hem som är ett med naturen, byggt med hållbara gedigna material och handens verk.

En stor inspirationskälla till projektet, och även arkitekten som hjälpte paret att realisera husdrömmen, är Hannas pappa Mats.

– Pappa har varit en stöttepelare som väglett oss under hela processen, från visionen om huset till byggnationen ute på plats. Pappa är en idéspruta och med hans expertis och våra önskemål kom vi gemensamt fram till husets utformning.

klassiska designmöbler i ett ljust matrum i nybyggt hus
Den öppna planlösningen med stora fönsterpartier skapar ett vackert ljusflöde. Bordet ”T12” kommer från Hay och runt om står klassiska ”CH24”, även kallad Y-stolen, av Hans J Wegner. Takpendel ”Semi” från Gubi. Handblåst vas på bordet ”Vako” från Smaelta.

Husbygge och arkeologisk undersökning

I en björkdunge med fri utsikt över ängar och sol hela dagen, med tät skog som skyddar bakom, hittade de den perfekta platsen för huset. Tills de insåg att ängen framför huset innehöll en stor fornlämning.

– Vi började med att kontakta Bohusläns museum för att se om de överhuvudtaget gick med på att något skulle få byggas i närheten. Tio månader senare kom det en arkeolog ut till tomten, och vi stod redo med en grävmaskin som grävde tre gropar på tomten som arkeologen sedan finkammade. När han kom till platsen var han helt lyrisk och var helt säker på att här hade människorna bott på stenåldern, men han hittade bara två små flintastenar som vi nu har ramat in och pryder vårt vardagsrum, säger hon och skrattar.

På grund av fornlämningen tog avstyckningen längre tid är väntat, men medan de inväntade förundersökningar och bygglov hade de gott om tid att skissa på huset.

vardagsrum med fåtölj
Den vita tavlan rymmer de två flintstenar som arkeologen fann vid förundersökningen på tomten.

Enplanshus med solpaneler och stora glaspartier

Byggnationen drog i gång i maj 2016 och två år senare flyttade Hanna och Markus in.

– Vi spenderade all vår lediga tid på husbygget, och hade stor hjälp av våra familjer. Vi har byggt hela huset själva, med undantag för el, VVS och måleri.

Huset är ett enplanshus byggt i tre kuber som ligger lätt förskjutna i förhållande till varandra, med en öppen men ändå rumslig indelning av rummen. Taket har den perfekta lutningen för att gynna solpaneler, och ena hörnet av huset består av en spetsig gavel i glas.

– Baksidan på hus är oftast tråkig och vi ville skapa en positiv upplevelse redan när man kom till huset. Därför tog vi vara på hörnet på huset och i dag är det ett stort spetsfönster där.

svartmålat nybyggt hus
Husets baksida med det stora spetsiga fönstret som sattes in för att göra den här sidan av huset mer dynamiskt.

Paret ville skala ner allt och ge huset ett diskret och minimalistiskt uttryck, därför finns det varken dörrfoder, golvlister eller fönsterbrädor i huset. Gardinskenor, belysning och förvaring är diskret inbyggt och rena, raka linjer genomsyrar inredningen.

– När vi ritade huset kändes ingenting omöjligt och varje unik detalj vi kom på ville vi på något sätt få med.

För att hålla en röd tråd genom hela processen från ritning till inredning bestämde sig Hannna och Maruks för att utgå från tre ledord: skandinaviskt, tidlöst och minimalistiskt.

– Vi ville skapa en skandinavisk känsla i inredningen, med naturnära material i harmoni med skogsgläntan vi bor i

Nybyggt hus med stora glaspartier och altan i söderläge
Fasaden mot söder består i huvudsak av stora glas­partier, med vacker utsikt över ängen nedanför. Uteplatsen utgörs av betongplattor, utan fasade kanter. Kruka/Korg från Korbo.

Inredningen hålls ihop av en ljus färgpalett och tidlösa material. Golvet kommer från ett företag i Smögen, kaminen kommer från Frankrike, köket är ett tyskt designkök och möblerna är en blandning av klassisk design och Ikea. Varje detalj i huset är väl genomtänkt och här lämnas inget åt slumpen.

– Markus är även väldigt noggrann när det handlar om byggnation så när han sätter i gång, då ska allt passa på millimetern.

Takhängs kamin från Ergofokus
Vackra siktlinjer genomsyrar huset och ljuset flödar fritt mellan de fyra väderstrecken. Den svävande bras­kaminen från Ergofokus skapar ett vackert blickfång. Golvet i vitlaserad ek är genomgående i huset och kommer från Svanhills.

Minimalistisk, tidlös och enhetlig inredning

Mest nöjda är paret med hur fint huset smälter in i grönskan samt den enhetliga känslan som råder i hemmet.

– Det infinner sig ett lugn med den tidlösa och minimalistiska inredningen, och de stora fönsterpartierna släpper in härligt ljus och bjuder på fina färgskiftningar för varje årstid.

I dag har familjen utökats till en perfekt liten trio som bor i sina drömmars hus. Trots att vägen dit har varit krokig och långt ifrån gått som planerat, ångrar de inte en sekund de oändligt många timmar de lagt ner på huset.

– Det här är verkligen vår borg och vår trygghet. Vi byggde huset tillsammans i egen regi och har slitit många timmar här. Vi älskar att vara hemma.

nybyggt hus med öppen altandörr mot grönskan utanför
Från köket når man den sten­belagda uteplatsen i söderläge, omgiven av grönska och vacker utsikt.
minimalistiskt kök från Poggenpohl
Det minimalistiska köket ”Polar White” från Poggenpohl har dolda handtag och smälter fint in i inredningen.
Trappa och vid sidan av den öppet sovrum
Trappan är egentillverkad med en stålstomme i grunden, svetsad på plats. Varje steg har sedan klätts i vitpigmenterad ek, som gerats i hörnen för maximal estetik och minimalt knarr.Parets sovrum är målat i Beckers kulör ”Ostron” och den ljusa bäddningen tillsammans med lyxiga gardinerlängder skapar hotellkänsla. Ett stillsamt stilleben vilar på sängbordet ”Eket” från Ikea. Lampa ”Night Owl”, Fritz Hansen.
enorm walk-in-closet med rader av kläder speglar och stort fönster
En trappa upp ligger parets walk-in-closet. Här fortsätter kulören ”Ostron” och en ljus heltäckningsmatta skapar en ombonad och lyxig känsla. De långa kläd­stängerna är egen design, tillverkade av en svetsare.
badrum med badkar vid stort fönster
Det stora fönsterpartiet i badrummet gör att man kan njuta av årstidernas skiftningar från badkaret. Badkar, Westerbergs.
badrumskommod i massiv ek med handfat från ikeaa
Kommoden i massiv ek har paret själva designat och byggt. Handfatet kommer från Ikea.
loungegrupp från Bauhaus på altan utanför svartmålat trähus i modern stil
Lounge­möbeln från Bauhaus följer samma strama arkitektur som huset.
Scroll to Top