Festliga snittar till nyår – 7 goda recept

Läckra snittar är ett måste till nyår. Här är sju enkla recept med smakrika, festliga munsbitar som passar perfekt till ett glas bubbel.

Finns det något festligare än små lyxiga snittar? Servera en eller två som snacks till bubblet eller gör en hel liten nyårsbuffé med frasiga chiliostbollar, krustader med forellrom, pestosnäckor och laxtartar i glas.

Krustader med forellrom & torskmousse

20 stycken

INGREDIENSER:
200 g torskfilé
1/2 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
salt och peppar
20 små krustader, färdigköpta

GARNERING:
forellrom
kapris
dill

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka torskfilén i saltat vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden. Häll av vattnet och låt fisken svalna.
2. Mosa fisken med en gaffel och blanda den med majonnäs, vispad grädde, senap, salt och peppar.
3. Fördela fisken i krustaderna strax före servering och garnera med forellrom, kapris och dill.

krustader med torsk och forellrom
Munsbitarna med fiskmousse och forellrom smakar ljuvligt till ett glas champagne.

Laxtartar med citrongräs och rosépeppar

6 portioner

INGREDIENSER:
600 g fryst lax (frys vildfångad lax i 3 dygn)
1 msk rosépeppar
2 stjälkar citrongräs
6 msk olivolja
2 ekologiska limefrukter
1 burk forellrom (95 g)
1 knippa salladslök
1 knippa gräslök
salt och peppar
6 skivor rågbröd

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär laxen i fina tärningar, gärna medan den fortfarande är lätt fryst, då är den lättare att skära. Lägg fisktärningarna i en skål.
2. Krossa rosépepparn i en mortel. Ta bort det yttersta på citrongräset, banka på stjälkarna och hacka dem. Vänd ihop laxen med rosépeppar, citrongräs och olivolja.
3. Skölj limefrukterna och riv skalet fint på den ena. Rör ner limeskalet i laxröran, och pressa ur saften från båda limefrukterna över. Tillsätt forellrom och rör om försiktigt.
4. Ansa och skölj salladslöken. Finhacka den och gräslöken och vänd ner i laxtartaren. Smaksätt med salt och peppar. Låt tartaren stå och samla smak några timmar i kylen.
5. Rosta rågbrödet precis innan servering och skär det i trekanter. Servera med laxtartaren, som lagts upp i glas.

laxtartar i glas
Servera gärna laxtartar i små glas, det ser extra festfint ut och är dessutom mingelvänligt.

Fyllda champinjoner med parmachips

20 stycken

INGREDIENSER:
20 champinjoner
2 + 2 msk olivolja
salt och peppar
100 g parmaskinka
2 msk olivolja
100 g späda spenatblad
1 liten burk röd paprikaröra (eller röd pesto)

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta svampen, bryt av hatten och ställ hattarna uppochner på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över 2 msk olivolja och krydda med salt och peppar.
2. Bred även ut parmaskink­skivorna på bakplåtspapperet och pensla dem med olivolja. Baka i ugnen i ca 12 minuter.
3. Ta ut plåten och lägg svamphattarna på ett fat. Skölj spenaten och blanchera bladen hastigt i en kastrull med 1 dl vatten, under lock. Låt rinna av.
4. Fyll svamp­hattarna med en klick pesto och spenat. Stick i små bitar krispig parmaskinka. Smaksätt med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

snittar fyllda champinjonhattar
Hatten av för de goda fyllda champinjonerna som toppas med frasiga parmachips. Tips!
Svampfötterna som blir kvar kan du smörsteka till en svampmacka, eller göra en god soppa av.

Chili cheese-bollar

15-20 stycken

INGREDIENSER:
200 g mild cheddarost
2 msk inlagd jalapeño, hackad
1 tsk chipotlechili-flingor
eller chipotle-tabasco
1 dl vetemjöl
3⁄4 tsk salt
2 ägg, uppvispade
125 g ströbröd, gärna panko
3–4 dl olja för frityrstekning
1 tsk flingsalt

GUACAMOLEDIPP:
2 avokador
3 msk limejuice
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Riv cheddarosten grovt. Blanda riven ost, jalapeño och chipotle. Forma 15–20 bollar av massan, tryck ihop dem ordentligt.
2. Vänd bollarna i vetemjöl blandat med salt. Vänd dem sedan i de upp­vispade äggen och slutligen i ströbröd.
3. Hetta upp oljan i en liten kastrull. Lägg i en tärning vitt formbröd. Om brödet strax blir gyllene har oljan rätt temperatur. Stek bollarna i het olja ca 2 minuter, tills de är gyllene. Låt dem rinna av på hushållspapper.
4. Guacamole-dipp: Mosa avokadoköttet med limejuice, salt och peppar. Servera dippen till ostbollarna.

friterade ostbollar med guacamole
Under den knapriga ytan döljer sig len cheddarost med sting av chili. Servera med sval guacamole till.

Flautas – mexikanska stekta tortillas

12 stycken

INGREDIENSER:
100 g chorizo
200 g kokt potatis
1/2 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1–2 tsk färsk grön chili
eller inlagda jalapeños, finhackad
100 g mild cheddarost
12 små tortillabröd, 10–12 cm (eller 6 mediumstora som halveras efter stekning)
ca 2 dl olja till stekning

TILLBEHÖR:
tacosalsa
limeklyftor

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär chorizon i små kuber. Stek dem gyllene, låt rinna av på hushållspapper.
2. Blanda den med salt, oregano, chili, ost och stekt chorizo. Bred ut fyllningen på tortillabröden. Rulla ihop dem och fäst med stickor.
3. Stek rullarna krispiga i olja, låt rinna av på hushållspapper. Ta bort stickorna och servera rullarna varma med salsa och lime.

flautas -mexikansk stekt tortilla
Som små frasiga vårrullar med sting blir våra mexikanska flautas fyllda med chorizo.

Salladsbåtar med chili och räkor

4 portioner, som förrätt

INGREDIENSER:
1 hjärtsallatshuvud
100 g glasnudlar
500 g räkor med skal, tinade frysta eller färska (ca 200 g skalade)
1 morot
1 knippa färsk koriander

SOJAVINÄGRETT:
1/2 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk ingefära, finhackad
2 lime, saften från
3 msk japansk soja
3 msk socker
2 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Plocka salladen i hela blad. Skölj och slunga dem torra. Förbered nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skala räkorna. Skala och riv moroten. Skölj och hacka koriander grovt.
2. Blanda alla ingredienser till vinägretten. Servera salladsbladen på ett fat som små skålar. Fyll dem med nudlar, morot, räkor och koriander.
3. Ringla över dressingen strax före servering, eller servera den bredvid.

salladsbåtar med räkor
Bjud på fräscht plock med chiliheta räkor i salladsblad.

Frasiga pestosnäckor

30-35 stycken

INGREDIENSER:
3 frysta smördegsplattor
100 g röd eller grön pesto
1 ägg, uppvispat, till pensling
3 msk svart sesamfrö
flingsalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek. Bred ut peston på dem och rulla ihop. Skär varje rulle i 1 cm tjocka skivor.
2. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lätt. Pensla med ägg och strössla på sesamfrö och flingsalt. Grädda i ca 200 minuter. Servera snäckorna lätt ljumma.

frasiga pestosnäckor
Pestosnäckorna är så enkla att göra, men väldigt goda!
Scroll to Top