Allt du behöver veta för att lyckas med hyacinter

Hyacinter som snitt, i glas eller i ett trevligt arrangemang - här är ovärderliga tips som får din väldoftande julblomma att leva länge och sprida glädje på många olika sätt.

När advent stundar dyker det upp mängder av hyacinter i blomsterbutikerna. Förutom de klassiskt vita, rosa och blå hyacinterna finns de i en massa andra färger, som laxrosa, rött, lila, gult och orange.

Hyacinter är enkla att sköta. De behöver nästan ingen skötsel då de har det mesta de behöver lagrat i sin lök. De klarar sig fint med jorden de har i krukan och behöver inte särskilt mycket vatten.

Lökarna har inte heller några krav vad gäller ljus utan klarar av att stå såväl i ett fönster som inne i ett rum. Däremot har hyacinten, liksom andra lökväxter, en tendens att söka sig mot ljuset, så vill man ha raka fina blommor ska belysningen vara jämn uppifrån.


hyacinter planterade i en låda
Under milda decemberdagar kan hyacinterna stå utomhus.

5 tips som får hyacinten att hålla länge:

  1. Köp hyacinten i knopp – då får du njuta av den längre. Ibland kommer det fler än en blomstängel på löken. Klipp av den utslagna blomman och njut av den i en vas med kallt vatten. Har du tur kan det komma ytterligare en eller möjligen två små blomstänglar på löken.
  2. Vattna sparsamt men regelbundet. Låt den torka upp mellan vattningarna och se till att vattna jorden och inte på löken.
  3. Undvik alltför varma rum och ställ gärna hyacinterna svalt nattetid, i ett kylskåp eller utomhus om det inte är för många minusgradee. Då håller de sig betydligt längre.
  4. Ibland blir blomstängeln lång och gänglig. Sätt då en liten blompinne som stöd för att den inte ska gå av.
  5. Verkar en lök lite seg i tillväxten, eller om knoppen ser torr ut, kan man ge den lite ljummet vatten. Akta så att du inte vattnar på själva löken utan att vattnet kommer ner i jorden till rötterna där det gör nytta.
hyacinter och lykta
I övriga Europa ses den populära löken som en vårblomma, men för oss här i Sverige är den en av de julblommor som säljs allra mest. Många miljoner lökar säljs under december.

Hyacinter trivs bra i glas

Hyacinter gör sig fantastiskt bra i glas då man kan se deras skira, vackra rötter. Rotsystemet är känsligt så var försiktig när du avlägsnar jorden från löken. Lättast är att först borsta bort jorden med handen och därefter skölja av resterande jord under kranen.

Sätt ner löken så att bara rötterna får vatten. Löken får inte komma i kontakt med vattenytan, för då kan den ruttna. Glöm inte att fylla på glaset med kallt vatten då och då.

hyacinter i glas
Rotsystemet är känsligt så var försiktig när du avlägsnar jorden från löken.

Hyacint i socka

Hyacintlökar i gamla lovikkavantar eller, som här, i ett par raggsockor är ett gulligt arrangemang att hänga på en innerdörr eller på dörren till ett skåp. Ta eventuellt bort lite jord, duscha lätt och sätt sedan ner löken i en plast­påse innan den sätts ner i sockan.

hyacint i socka
Ta eventuellt bort lite jord, duscha lätt och sätt sedan ner löken i en plast­påse innan den sätts ner i sockan.

Hyacint som snittblomma

Snitthyacinter är ett annat sätt att njuta av de färggranna och doftande favoriterna.

ett knippe hyacinter
Varför inte ett knippe hyacinter som trevlig present när du är bortbjuden?

3 fina arrangemang

Hyacinten passar också fint i ett arrangemang med andra julväxter. Lite mossa hjälper löken att hålla lagom fuktighet.

hyacinter med mossa och äpplen
Hyacinter i all enkelhet i en patinerad lerkruka med mossa och paradisäpplen. Avrivna bitar av en gammal tidning får kika upp längs med krukans kant.
planterade hyacinter i plåthink
Här har hyacinter planterats i en patinerad hink . Lite mossa, något äpple och kvistar av lärk blir vackert till.
hyacinter på fat med mossa
En mosskrans som lagts på ett fat blir fin tillsammans med hyacinter och röda äpplen.
Scroll to Top