Nytt hus med gammal själ – en halländsk vintersaga

När Cissi och Thomas insåg att det inte gick att rädda den gamla gården beslöt de sig för att bygga nytt. Genom att återanvända gamla dörrar, bjälkar, vedspis och taktegel har det nybyggda huset fått själ, som kommer väl till uttryck i mysiga advent.

Det är ett par dagar före julafton och Cissi och Thomas har bara lite småfix kvar. I deras vackra allrum står en stor pampig gran av sorten omorika, en sådan som är långsmal, lite osymmetrisk och som inte barrar. Årets gran har extra många kottar, vilket gör att den inte behöver så mycket pynt, tycker Cissi.

– Granen är så vacker i sig så vi pyntar den bara med en ljusslinga, säger Cissi.

I köket håller Cissi på att förbereda det sista inför middagen. Det knastrar hemtrevligt i den öppna eldstaden och i bakgrunden hörs ”Stilla natt”. Cissi har lagat grönkålspaj, ett måste om man bor i Halland.

– Janssons frestelse, sill, ägg och julskinka i all ära, men inget går upp emot grönkål. Harplingekål är ett måste till jul. Utan kål, ingen jul, säger Cissi och skrattar.

Den runda bordet intill eldstaden är dukat med linneduk, gediget porslin och ärvda glas. Bordet är stämningsfullt dekorerat med tuja, röda äpplen och vita hyacinter som doftar fantastiskt gott.

lantligt kök med dukat bord i juletid
I köket har det dukats upp till adventsmiddag med familjen. Bord, HK Living, stolar och skänk, Dakabom, advents­ljusstake, Star Trading.

– Vi tycker mycket om julen. Det är en mysig tid som vi tillbringar med våra nära och kära. Vårt fokus är på god mat och lugn och ro, säger Cissi.

Julen hemma hos Cissi och Thomas börjar lagom till första advent. Då plockas stjärnor och ljusstakar fram. Cissi arrangerar julblommor i grupper och tar in tall och granris och sätter i vaser.

– Adventstiden är mysig men också väldigt hektisk, vi har full rulle i butiken i december. När arbetsdagen är slut är det skönt att gå över gårdsplanen och sätta sig i glas­verandan och dricka lite glögg med Thomas, säger Cissi.

öppen eldstad och dukat bord i lantligt hus
Cissi har dukat upp till Adventsmiddag intill den gedigna eldstaden. FC Mureri fick fria händer att skapa en eldstad med vedspis från gamla huset, och en öppen eldstad, som är säckskurad, därav den ruffiga känslan.

Butik i ladugården

Perstorp, som Cissis och Thomas gård heter, har varit i deras vård sedan 2013. Paret bodde i grannbyn och det var Cissis bror som tipsade om gården. Han tyckte att Perstorp skulle vara perfekt för dem.

– Innan vi köpte gården besökte vi den flera gånger. Vi blev förälskade i lugnet och den historia som fanns där. Gården uppfördes ursprungligen 1909 och i ladugården har det funnits både kor, hästar och grisar. Hela gården var i skriande behov av upprustning – ett stort projekt som skulle innebära många arbetstimmar. Efter mycket funderande bestämde vi oss till slut för att köpa gården. Ett beslut som vi aldrig ångrat, säger Cissi.

hus i halland
Gården som heter Perstorp ligger i Getinge norr om Halmstad. Boningshuset är byggt i lösvirke. Det tvåkupiga takteglet kommer från Vitting och är gammalt, vilket ger huset karaktär.

Nybygge i stället för renovering

Cissi och Thomas började med att renovera ladugården, som numera, förutom ett stort garage, hyser en inrednings- och blomsterbutik. Här finns också ett kök där paret anordnar matlagningskvällar och på övre plan ligger ett kontor.

När det var dags att ta itu med boningshuset flyttade Cissi och Thomas in i ett gästhus på gården för att finnas till hands. Men planerna på en renovering grusades.

– När vi väl förstod att det skulle krävas alldeles för mycket pengar och tid att restaurera huset så blev vi besvikna. Vår plan var ju att få fortsätta vårda det som tidigare generationer åstadkommit.

Efter många och långa samtal bestämde sig Cissi och Thomas för att bygga ett nytt hus, inspirerat av det gamla.

– Tanken var att vi skulle återanvända så mycket som möjligt från det gamla huset, som bjälkar, dörrar, vedspis, och så vidare.

vardagsrum med hög takhöjd och synliga bjälkar
Det luftiga vardagsrummet med de återanvända bjälkarna är öppet till nock. De gammaldags spröjsade fönsterpartierna ger rejält med ljus i vardagsrummet. Väggfärg ”1024 Tidlös” från Jotun. Soffgrupp ”Petito”, Furninova.

Hus med själ

Det nya huset blev 240 kvadratmeter stort, fördelat på två plan. På entréplan finns en vacker glasveranda och intill ligger det stora härliga allrummet med fantastisk utsikt över åkrarna. Rummet, som är öppet upp till nock, är ombonat och mysigt och bjuder på härligt soffhäng vid kakelugnen.

– I det gamla huset fanns tre kakelugnar som plockades ner och sparades i hopp om att kunna sättas upp igen. Dessvärre så var de alldeles för låga för att passa här inne. Turligt nog hade murarmästarn på FC Mureri en kakelugn hemma på lager som var lite högre och passade perfekt, säger Cecilia.

kakelugn med brasa som brinner
Kakelugnen är extra hög och Cissi och Thomas fick köpa den direkt från muraren. Cissi skapar gärna jularrangemang av till exempel kuddmossa och kottar och tar in tall- och grankvistar. Annars är hon ganska sparsmakad vad gäller julpynt. Det räcker
så bra att ha naturen inpå knuten, tycker hon.

På nedre plan finns också en matsal, ett badrum och det stora gemytliga köket med tillhörande skafferi. Från allrummet leder trappan upp till andra våningen, med tv-rum, sovrum och badrum.

– Vi älskar verkligen vårt hus. Många som besöker oss säger att det känns som om det är ett gammalt hus, och det är vi verkligen glada för. Det är ett kvitto på att vi har lyckats att ge vårt nybyggda hus en själ. Det känns som att det gamla huset får leva vidare här, och till jul är det extra mysigt.

lantligt kök med pärlspont på väggarna
Kökets väggar är klädda med hyvlade brädor och färgsatta i kulören ”1016 Blek sand” från Jotun. Ekhylla med knopplist från JG Snickeri.
badrum med kaklade väggar och äldre stil
Badrummet är inrett med vitt kakel i halv­förband och mörkgrå klinker som ger rummet karaktär. Badrumsskåp och urna från Room by Sarah, spegel, PB Home, handfat ”Flod”, Svedbergs, lampa, PR Home, och glasboxar i fönstret, Affari.
veranda korgstolar jul
Entrén är byggd som en gammaldags glasveranda. Korgstolar, Artwood, bordet är ett loppisfynd. Fönstren kommer från från Nyebro Snickeri.
sovrum under vinklat tak öppet upp i nock
Cissis och Thomas sovrum under snedtaket på andra våningen är inrett i en ljus färgskala. Vägglampor, Strömshaga, stolar och bänk, Dakabom, kuddar och överkast från Ib Laursen och Olsson & Jensen.

Scroll to Top