Hemma hos

Jul i litet format – kika in i fina attefallshuset

Nicole och Oscar flyttade in i ett attefallshus på familjens tomt. Se hur de förbereder sig för att fira jul i sitt mysiga lilla hem som de pyntat med hemgjorda juldekorationer.

Av Sania Hedengren Foto Susanna Zacke • 13 november, 2021

Landskapet i Roslagen ligger inbäddat i ett tjockt snötäcke och termometern visar på flera minus. Det lilla svarta attefallshuset är helt omgivet av allt det vita och det är obeskrivligt vackert. Inomhus har Nicole och Oscar precis startat julpyssel och bakning.

Paret bor i en lägenhet i Stockholm till vardags men åker ofta ut på landet under helger och ledigheter. Nu har de kommit ut några dagar före jul för att koppla av, pynta och göra fint. Själva julafton firas med familjen i huvudhuset. 

– Det är perfekt att ha ett eget hus så nära familjens stora hus. Det är supertrevligt att ses vid stora helger som jul och midsommar, men samtidigt är det skönt att kunna dra sig tillbaka och ha sitt eget, säger Nicole. 

juldekorerat rum med julstjärna
De spröjsade fönstren, den rejält tilltagna takhöjden och det platsbyggda skåpet gör att rummet känns stort. Basen är vit och inredningen är i olika naturmaterial. Det mesta är loppisfynd men soffa och bord kommer från Ikea.

Sommaren 2014 kom de nya byggreglerna om attefallshus, då blev det möjligt att bygga ett komplementbostadshus på 25 kvadratmeter utan bygglov. Våren 2015 satte familjen i gång med husprojektet, som började med fönster. Nicole berättar att hennes mamma Susanna är tokig i gamla spröjsade fönster. 

– Hon läste en annons på Blocket om stora härliga gamla fönster som skulle säljas. Det visade sig vara fönster från en äldre magasinsbyggnad på Kvarnolmen utanför Stockholm som skulle byggas om till bostäder och förses med nya fönster. Hon köpte tre stycken som hon renoverade med allt från skrapande och kitt till slipning och målning. Efter det byggde mamma och hennes sambo Krister upp hela huset kring fönstren. Jag och Oscar hjälpte till litegrann … säger Nicole och skrattar.

stort fönster med spröjs
Fönstren blev utgångspunkten för resten av huset. De kommer från en äldre magasinsbyggnad som skulle byggas om till bostäder.

Öppen planlösning och tak öppet till nock

Huset ligger högt ovanför huvudhuset på ett berg och är byggt av lösvirke, bräda efter bräda har burits upp för berget. Familjen har tillsammans planerat och ritat planlösningen och byggt ett ganska högt hus med öppet till taknock på insidan. Maxhöjden för ett attefallshus är fyra meter. 

Fasaden är målad med svart Falu rödfärg och en altan löper längs två av husets fyra sidor. Interiören har en öppen planlösning. Den ena halvan rymmer kök och matplats, i mitten ligger toaletten, och den andra halvan är inredd som sovrumsdel. 

– Vi gillar vårt lilla kök jättemycket. Köksinredningen är byggd på två skåpstommar från Ikea som klätts med pärlspont. Dörrarna sågades till av en gammal spegeldörr som fanns i huvudhuset och kylskåpet står bredvid. Bänkskivan göts i betong, det är inte särskilt svårt men det gäller att vara noga med måtten. Fast den gjorde mamma och Krister, säger Nicole. 

litet kök i attefallshus
Köksinredningen är byggd på två skåpstommar från Ikea som klätts med pärlspont. Dörrarna sågades till av en gammal spegeldörr som fanns i huvudhuset, kylskåpet står bredvid och bänkskivan göts i betong.

Inredning och dekorationer i naturmaterial

Huset är inrett med loppisfynd från trakten som samsas fint med soffan och bordet från Ikea. Trä, bambu och linne är Nicoles favoritmaterial och det syns i inredningen. 

Inför julen har paret börjat julpynta med vackra pappersstjärnor som de viker själva, ett fårskinn ligger i soffan och de bakar ljuslyktor av pepparkaksdeg och gelatin. I stället för julgran har de huggit en vacker liten tall.

– Eftersom allt ska rymmas på 25 kvadrat så tänkte vi att det blir bättre med en smal tall, den står stadigt i en stor glasflaska och det blev jättefint tycker jag, säger Nicole.

stort fönster litet bord med julstjärna och dekorationer i fönster
Vid fönstret står det lilla matbordet. Både bord, stolar och fotogenlampa är loppisfynd. Den stora stjärnan är vikt av skyddspapp för golv som används när man exempelvis ska måla väggar. På nätet finns många bra beskrivningar på hur man viker en stjärna.
tall som julgran dekorerad med papperstjärnor
I stället för gran valde paret att hugga sig en tall på familjens mark. Den kläddes sedan sparsamt med några pappersstjärnor som de vek själva.
svart attefallshus i snö
Nicoles och Oscars attefallshus är byggt på familjens tomt i Åkersberga utanför Stockholm.
Nicole Zacke och Oscar Gabrielsson tillbringar helgerna i sitt hus om 25 kvadratmeter.
fotogenlyktor vid en husvägg
Fotogenlyktorna är tända i väntan på skymningen.
Scroll to Top