Baka med choklad – 5 lyxiga recept

Njut av choklad i novembermörkret. Vad sägs om småsega chokladmaränger, len tryffeltårta eller crème brûlée med mjölkchoklad. Lika lyxigt som gott!

Chokladrulltårta med hallonkräm

6–8 port

INGREDIENSER:

150 g socker
3 ägg
75 g potatismjöl
75 g vetemjöl
50 g kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

FYLLNING:
1/4 liter vispgrädde
100 g sylt, t ex av hallon
eller svarta vinbär
socker att rulla kakan i
100 g hackad mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Vispa socker och ägg lätt. Blanda potatismjöl, mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten.
2. Blanda ordentligt och bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, men lämna några cm utmed kanterna.
3. Grädda rulltårtebotten i 7–9 minuter. Gör fyllningen under tiden, vispa grädden till ett mjukt skum och vänd ner sylt.
4. Strö ett nytt bakplåtspapper med socker, lossa den varma tårtbotten och vänd försiktigt ner den på det sockrade papperet. Låt den ånga av lite, men inte
svalna helt.
5. Bred ut grädden, strö över choklad och rulla försiktigt ihop rulltårtan från långsidan (från kortsidan om du önskar större skivor) med hjälp av papperet. Låt stå kallt
med skarven nedåt i minst 30 minuter, allra helst 1–2 timmar. Rulla försiktigt
bort papperet, skär tårtan i skivor och servera.

rulltårta
Härligt saftig rulltårta. Hallonen i fyllningen bryter perfekt mot chokladen.

Chokladmaränger

8-10 stycken

INGREDIENSER:

2 dl äggvita
1 1/2 dl strösocker
150 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 100 grader, inte varmluft. Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt socker lite i taget, och fortsätt vispa tills du har en styv och seg maräng.
2. Grovhacka och smält chokladen över vattenbad och vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten.
3. Klicka ut 8–10 stora maränger på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 1 timme och 10 minuter. Stäng av värmen och låt ugnsluckan stå på glänt. Låt marängerna vara kvar i ugnen minst 1 timme.

chokladmaränger
Maränglycka! De här ljuvliga skapelserna är som ett mellanting mellan en maräng och en brownie.

Romkulor

ca 30 små kulor

INGREDIENSER:

400 g kakrester, t ex från sockerkaka eller tigerkaka
50 g smält mörk choklad
1–2 msk sylt, av hallon eller svarta vinbär
3 msk kakao
1 msk rom-essens (eller 2 msk rom)
chokladströssel

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa kakresterna i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt smält choklad, sylt och kakao. Smaka av med romessens eller rom.
2. Rulla smeten till ca 30 små romkulor. Rulla dem i strössel och ställ dem kallt. Serveras kalla, gärna till en kopp kaffe.

romkulor
De goda konfektbollarna påminner lite om dammsugare i smak och konsistens, perfekt till en kopp kaffe.

Chokladbakelser med mörka bär

ca 12 stycken

INGREDIENSER:

Smördeg:

200 g smör
250 g vetemjöl
50 g florsocker
20 g kakao
1 nypa salt
20 g potatismjöl
1 äggula
2–3 msk kallt vatten

Chokladkräm:

100 g mörk choklad
250 g mascarpone
1–2 msk florsocker

Montering och garnering:

200 g mörk choklad
100 g svartvinbärssylt
blåbär och/eller björnbär
eventuellt röd skogssyra till garnering

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med smördegen. Skär smöret i tärningar. Smula ihop mjöl och smör så att konsistensen blir som smulor. Sikta ner florsocker, kakao, salt och potatismjöl. Rör ihop degen snabbt med äggula och vatten (efter behov). Knåda inte.
2. Slå in degen i plastfolie och låt vila kallt i 1 timme. Dela sedan degen i 2–3 bitar och rulla ut varje bit mellan 2 bitar bakplåtspapper. Låt degen vila kallt igen tills den är styv.
3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skär ut ca 24 cirklar ur degen (ca 7 cm i diameter). Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och grädda dem i 5–7 minuter. Ta ut dem och låt svalna lite på plåten och flytta dem sedan försiktigt till ett galler. Låt svalna helt innan du börjar monteringen.
4. Smält chokladen till krämen över ett vattenbad. Vispa mascarpone med smält choklad och smaka av med florsocker. Nu är det dags att montera.
5. Smält chokladen över vattenbad. Bred smält choklad på 12 av de små kakbottnarna.Låt stelna. Spritsa chokladkräm som en krans på de andra 12 kakrundlarna (spara lite till
ovansidorna).
6. Lägg lite sylt i mitten. Lägg på kakor som lock, spritsa eller bred på lite chokladkräm på toppen och garnera med bär och ev skogssyra.

chokladbakelser
Lika fina som goda är de små bakelserna. Lyxiga nog för födelsedag eller festdessert.

Crème brûlée med mjölkchoklad

6 stycken

INGREDIENSER:

1/4 liter vispgrädde
1/4 liter helmjölk
6 äggulor
175 g socker
200 g hackad mjölkchoklad
råsocker till ytan

GÖR SÅ HÄR:

1. Häll grädde och mjölk i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Vispa under tiden äggulor och socker lätt. Smält chokladen i den varma mjölkblandningen och vispa ner ca 1⁄4 av den varma chokladmjölken i skålen med äggulesmet.
2. Häll äggblandningen i kastrullen med resten av chokladmjölken under kraftig vispning tills massan tjocknar lite. Det tar 4–5 minuter. Häll omedelbart smeten i en kall skål och ställ i kylskåpet tills den kallnat helt, eller över natten.
3. Sätt ugnen på 150 grader. Fördela smeten den i 6 ugnssäkra små formar och ställ dem i en i en stekpanna. Häll kokande vatten i stekpannan, det ska nå 2–3 cm upp på formarna.
4. Grädda crème brûléerna tills de stelnat, det tar ca 50 minuter. Låt stå i kylen i minst 2 timmar innan servering, eller över natten. Strö ett tunt lager råsocker ovanpå och bränn av det med en gasbrännare strax innan servering, tills sockret har karamelliserats.

crème Brûlée
TIPS! Brûléerna går bra att förbereda. De kan stå klara i två dagar i kylen innan de tas ut, sockras och bränns av.

Scroll to Top