6 vackra kransar du lätt kan binda själv

Virad, lindad, spretig och helt naturlig. Finaste kransstommen gör du själv av det som växer i diket. Här är kransar med skönt grönt från skog och mark som passar både inne och ute.

1. Mix max deluxe

När materialet är gratis kan man ta i från tårna och göra en maffigt megastor krans! 

Gör så här: 

1. Använd en rockring från leksaksaffären som stomme. Linda rockringen med grön floratejp eller svart eltejp för ett mer diskret uttryck. Sedan kan årsskott av björk eller långa svepande, hängande grenar av gammal björk lindas runt stommen tills kransen är lagom fyllig. 

2. Dekorera med blandat grönt – tall, ädelgran, ­cypress, bär­eukalyptus eller vad du har till hands. Det är snabbt gjort om du använder hela kvistar, som sticks/träs in i själva stommen. Låt det spreta och bli lite dramatiskt yvigt. Punktfäst bara vid behov med hjälp av en bit spoltråd surrad vid en gren i kransstommen. 

3. Dekorera med något stort, som balanserar kransens storlek. Här en robust trä­stjärna. Upphängningen har gjorts med ett riktigt grovt rep som lindats några varv om kransen. 

2. Spretigt blåbärsris

Yvig blir kransen om den binds på en rätt liten stomme, men med långa styva strån och ax som spretar och strävar utåt. I skogen står fullt med grönt blåbärsris och väntar! Kombinera det med tall och kvistar av silvergirlang som kontrast. Bind inte hela kransen, utan låt den få en asymmetrisk form med lite schwung. 

Gör så här:  

1. Använd en liten och ganska smal kransstomme av vidjor. Samla ihop kvistar av blåbärsris, 5–7 stycken åt gången. Ju längre ris, desto yvigare krans. Lägg endast den nedre änden av risknippet mot kransstommens yttre kant och vira fast med spoltråd.

2. Kransen kläs med knippen av blåbärsris tätt efter sig längs med ytter­kanten, men samtidigt vill du ju täcka och dölja ståltråden som lindas om kransstommen. Det gör du med kortare kvistar av fylligt material, mot kransens ovansida och inre kant. 

3. Korta tallkvistar varvat med silvergirlang blir fylligt och fint, men allt vintergrönt som kan buntas i korta knippen fungerar.

4. När tre fjärde­delar av kransen klätts, döljs ändarna på stjälkarna med ett band. Samma band knyts i en ögla för upphängning.   

3. Vilt & rufsigt

Snabbfixat och spontant! En handvirad kransstomme kräver inte mycket piff för att bli fin. Dessutom kan kvistar av skönt grönt ofta fästas genom att helt enkelt stickas in i de lindade kvistar som kransen gjorts av. 

Gör så här:

1. Just den här kransen har dekorerats med småbladig eukalyptus, som tråcklats in i den lindade kransstommen. Ett par kvistar av vintergrön cypress och mjuk-en har surrats fast med spoltråd. För att dölja skarven där kvistarna möts, vira om med något som känns julmysigt – en bit fårskinn, skaftet från en raggsocka eller en bit skrynklat brunt omslagspapper. Knyt om ett band eller snöre.

4. Mossigt på tvären

Håll utkik på nästa skogspromenad! En torr, krokig och mossbevuxen gren blir fin dekor på julkransen och en naturlig gränsdragning när kransen bara delvis kläs med grönt. 

Gör så här: 

1. Att bara klä halva kransen är tidsbesparande men också effektfullt. Blanda olika sorters vintergrönt som kontrasterar varandra. Här blågrön ädelgran med mörk, slät cypress och spretig tall. Klipp korta kvistar och klä stommen tätt med grönskan – till hälften. 

2. Vänd ett par kvistar åt andra hållet på slutet. En krokig gren som fästs rakt över kransen hjälper till att dölja både stjälkar och spoltråd vid avslutning.  Och vill du dekorera kan den mossiga grenen vara precis rätt ställe att pynta lite extra på. 

5. En salig blandning

Barr och blad, färskt och torkat i en skön mix, blir en hållbar krans att hänga inomhus. Det färska ger en frisk fräschhet, och det torkade materialet blir en spännande kontrast. 

Gör så här: 

1. I den här kransen är riset av mjuk-en och den fina bäreukalyptusen bundet färskt, medan ormbunkarna och harsvansen är torkade. Det är lätt hänt att torkade stjälkar bryts när man lindar spoltråd av metall över dem, men om du blandar blir det färska materialet en sorts stötdämpare som skyddar de torkade stjälkarna.   

2. Är det ännu mildväder kan du fort­farande plocka vissna ormbunkar. Örnbräken växer vilt utmed diken längs vägarna och har torkat på plats så här års. Lite bruna vissna blad gör blandningen mer varierad. Det gör inget om du använder dem direkt när de plockats. 

3. När de blir riktigt torra kommer de att böja och skruva sig lite, men det blir ännu finare. Torkade gräs, likt harsvansen, finns att köpa buntvis i blomsterbutiker. Apelsin­skivor torkar du enkelt själv. 

6. Vira dig en krans

Fint material att göra kransar av är sådant ingen vill ha: rotskott. Längs diken och små skogsvägar, där vägverket och markägare har fullt sjå med att röja och ta ner sly med jämna mellanrum för att vägarna inte ska växa igen, finns det i mängder. För vad händer när de röjer? Jo, träd och buskar som kämpar för att överleva slår snabbt nya skott. De skjuter rakt upp som långa, slanka vidjor, bara knappt en centimeter tjocka – perfekta för kranstillverkning. 

Sälg har använts till den smala kransen på bilden. Två–tre långa vidjor räcker till en krans. De lite rufsigare, fylligare kransarna har gjorts med rotskott från björk, där sidokvistarna fått sitta kvar. Klipp nära marken så att du får så långa vidjor som möjligt. 

Mjuka upp vidjan lite genom att böja den en bit i taget (lite som att stretcha den inför ett träningspass). Börja i den kraftigaste änden och böj en rund kransform, med tillräckligt mycket kvar av vidjans smalare del för att kunna linda den om den böjda kransringen. 

Sedan är det bara att fortsätta linda fler vidjor om kransstommen. Det spelar ingen roll vilken riktning du lindar i, men fortsätt linda åt samma håll. Det kan se lite krokigt och snett ut när det ännu bara är en vidja eller två i kransen, men den blir stadigare och rundare ju fler vidjor du lindar om den. Ibland räcker två långa vidjor till en tunn krans, ibland behövs fler för att den ska få bättre form. Ju fler du lindar, desto tjockare blir också kransen. 

De kraftiga ändarna kan ha sådan spänst att de pekar rakt ut. De kan klippas av senare, när kransen torkat till. Vill de tunna ändarna smita och glida ur kransen, vira den glest med ett varv spoltråd så att vidjorna hålls på plats tills kransen torkat och kan hålla formen utan tråden. Men du kan också göra kransarna busiga genom att låta ändarna spreta.

Scroll to Top