Julmys i den gamla skolan: ”Vill återskapa 1800-talskänslan”

Linda och Mikael hade länge letat efter ett hus med historia och när den gamla skolan i Romelanda blev till salu såg de möjligheter att återskapa 1800-talskänslan. Här firas jul och advent på klassiskt manér med porslinstomtar, pyssel och praktfulla blomster i varje hörn.

När Tyfterskolan i Romelanda dök upp på Hemnet såg Linda och Mikael genast möjligheten att kunna renovera skolan till ett fint boningshus i 1800-talsstil. 

– Många undrade vad vi skulle med den gamla byggnaden till, ingen verkade se potentialen. Kommunen hade dessutom renoverat bort allt det gamla på insidan och då var det svårt för folk att kunna se huset för vad det en gång varit, berättar Linda.

Tyfterskolan byggdes 1882 och har varit både ungdomsgård och festlokal. Idag har familjen återskapat skolans genuina charm som länge legat gömd bakom tidigare ombyggnader. 

– Huset var i väldigt dåligt skick och flera originaldetaljer var bortrenoverade. Vi rev därför bort allt ända in till stommen och började om från början. Vi har försökt återskapa alla detaljer som de såg ut på 1880-talet. Vår vision var att skapa ett klassiskt och stilrent hem som andades sekelskifte, men med alla moderna bekvämligheter, säger Linda.

Ovanför dörren mellan kök och matsal sitter ett dekorativt fönster med spröjs, ett så kallat överljus, som var vanligt i gamla hus och som ger ett vackert ljusinsläpp.
Efter mycket efterforskning har huset återfått en stor del av sitt originalutseende. Med hjälp av länsantikvarien i Nora fick Linda och Mikael tag i de gamla färgkoderna.
Från hallen leder dubbla spegeldörrar in till den stora salen.
Den stora skolsalen med drygt tre meter i takhöjd och stora fönster har en enorm rymd. Paret har renoverat huset varsamt och tidsenligt och antika möbler inropade på auktion förstärker känslan.
De stora fönstren är special­tillverkade från ett lokalt snickeri och består av tre flaggfönster med små öppningsbara vädringsbågar i övre tredjedelen. Då huset även tilläggsisolerades vid renoveringen valde paret att smycka de djupa fönster­nischerna med dekorativa speglar.

Tidstypiska snickerier

Den stora skolsalen mäter drygt tre meter i takhöjd och de stora vackra fönstren ger en enorm rymd. Paret har valt att lägga extra omsorg på tidstypiska snickerier, där en klassisk tredelad golvsockel tillsammans med en dekorativ bröstlist ramar in den stora salen och tillför en genuin sekelskifteskänsla.

– Jag älskar våra stora skolfönster, även om möbleringen blir en utmaning. De många fönstren och dörröppningarna gör att vi inte får så mycket väggytor, vilket i sin tur gör att det blir svårt att placera in möbler. Sam­tidigt står de för en stor del av skolans själ, säger Linda. 

Skolsalen har delats av i tre delar för att rymma både kök, matsal och vardagsrum.

– På 1800-talet var det inte öppna ytor som gällde utan snarare rum i fil. Vi delade därför av den stora salen i tre delar, och i köket satte vi in en vedspis och platsbyggde ett kök i sekelskiftesstil. 

När det lider mot advent förvandlas den gamla skolan till ett ombonat julhem, där klassiskt julpynt samsas med egengjort pyssel och vackra blomster­arrangemang. 

– Julen är en viktig tid för oss. Det är en tid för familjen att samlas och umgås, säger Linda och fortsätter:

– Inför första advent åker pojkarna och jag ut i skogen och hämtar mossa och lingonris för att sedan göra en adventsgrupp och andra blomarrangemang. Det är en stor del av julpysslet och julkänslan. 

Till första advent tar även adventsljusstakarna plats i skolans fönster och stjärnorna hängs upp. Dessutom ordnas glöggmys i goda vänners lag.

– Vi har skapat vår egen tradition, där vi får njuta av julen längre. Vi tar in granen redan till Lucia och sedan går vi all in på julpyntet direkt, säger Linda och skrattar.

Det vackra vitrinskåpet liksom fåtöljerna ”Skrindan” i stora salen, formgivna 1963 av Kerstin Hörlin-Holmqvist, är inropade på auktion och hör till Lindas favoriter.
En dekorativ bröstpanel i pärlspont tillsammans med en tidstypisk tapet ger hallen sekelskifteskänsla. Byrån är köpt på auktion och den gröna fotogenlampan är fyndad på Blocket.
Vedspisen skapar julstämning och samspelar fint med det platsbyggda sekelskiftesköket och de pärlspontsklädda väggarna.
Köket är platsbyggt av Nordbergs Snickeri i Vårgårda. Bänkskiva i kalksten från Kinnekulle. De infällda luckorna i massiv furu har dekorativa speglar som går i linje med de vackra flaggfönstren. Luckorna är målade i NCS S 2005-G80Y och pärlsponten i NCS 0502-Y. Köksbordet och stolarna är inropade på auktion.
Matsalens väggar är klädda med tapeten ”Seaweed” från William Morris & Co. Matsalsbordet och stolarna är arvegods. 
Linda beskriver sig själv som väldigt klassisk, både när det gäller kläder, inredning och julpynt.

Klassisk jul

Det traditionella julpyntet harmonierar med den klassiska inredningsstilen där antika trärena möbler med karaktär skapar stämning. 

– Vi är väldigt klassiska av oss båda två, både när det gäller kläder, inredning och pynt. Vår jul går i rött och grönt och vi har mycket tomtar och pynt framme.  

Även granen dekoreras på klassiskt vis med röda kulor, smällkarameller och glitter. Bänkar och bord pryds med egengjort pyssel och ärvda porslinstomtar, och på pianot står varje år ett imponerande pepparkakshus. 

– Vi tycker det är roligt att sitta tillsammans, hela familjen och pyssla. Vi bakar pepparkakshus, viker pappersstjärnor och girlanger. Vi gör kransar av granris och sedan bakar vi så klart julgodis, lussebullar och lägger in sill.

Julmaten är en viktig del av traditionen.

– Vi har ett stort julbord. Allt från sill, ägg, ost, pastejer och syltor till revben, olika sorters kål och Jansson, berättar Linda. 

Men julen ska också vara lugn och återhämtning. 

– Juldagen är den bästa dagen på hela året, om man frågar mig. Då tar man det lugnt. Barnen leker med sina julklappar och vi vuxna bara är, umgås och tar det lugnt. Vi köper alltid ett stort pussel som vi lägger under julhelgen. Det är verkligen avslappning. Ibland sitter man där själv och letar bitar, ibland står man flera stycken och trängs, och bara umgås i det tysta.

Pojkarna har en egen liten gran som de dekorerat med egengjort pynt. Bord och stolar, Ikea.
Skrivbordet är arvegods från Mikaels farmor och farfar och är en perfekt plats för julens pyssel. Den klassiska ljusstaken i mässing är köpt på Blocket.
Kommoden i badrummet har paret ritat själva. Den är tillverkad av Nordbergs Snickeri i Vårgårda, som också byggt köket.
Parets sovrum går i lugna grå toner. Sänggaveln i rotting från Jotex, gardiner från Hemtex.
Scroll to Top