Recept

Läckra pastarecept – för vardag och fest

Supergoda pastarätter med säsongens grönsaker, örter, smakrik ost, chili, och svamp. Här är 5 smakrika och lättlagade recept för vardag eller fest.

Av Sofia Tegnefur och Vibeke Lehn Foto Sofia Tegnefur och Maria Warnke Nørregaard • 12 oktober, 2021

Chilihet linguini med tomat och lax

4 port

INGREDIENSER:

300 g linguini
1 urkärnad röd chili 
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
300–400 g körsbärstomater
salt och peppar
250 g varmrökt lax
färsk körvel

CITRUSSMUL:

1 tsk olivolja
1 ½ -2 dl rivet vitt bröd eller ströbröd
1-2 msk rivet citronskal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör först citrussmulet. Hetta upp olja i en panna och stek brödsmulorna eller ströbrödet gyllene på hög värme under omrörning. Smaksätt med citronskal.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, spara gärna lite av pastavattnet.
  3. Hacka chili och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek chilin och vitlöken. Skär tomaterna på mitten och stek dem kort. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Vänd ner pastan i stekpannan, gärna med pastavatten. Bryt laxen i bitar och lägg på pastan. Strö citrussmul och blad av körvel över och servera om så önskas med citron vid sidan av.
bild till recept: linguini med chili tomat och lax
Läcker linguini med lite chilihetta, rökt lax, körvel och tomater.

Spaghetti med tomater och parmesankräm

4 port

INGREDIENSER:

300 g spaghetti
20 körsbärstomater
10 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk smör eller olja
2 stora nävar färsk spenat
salt och svartpeppar

PARMESANKRÄM

4 msk riven parmesanost 
1 ½ dl crème fraiche 
½ tsk vitlökspulver 
salt och svartpeppar

TOPPING 

pinjenötter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ den kokta pastan åt sidan.
  2. Skär körsbärstomaterna på mitten och hacka de soltorkade tomaterna och vitlöken. Värm smör eller olja i en panna, och stek vitlöken några minuter på medelvärme.
  3. Blanda ner körsbärstomaterna och stek dem tills de är mjuka. Lägg ner de soltorkade tomaterna och spenaten. Stek några minuter, rör om då och då. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Parmesankräm: Blanda parmesan med crème fraiche, vitlökspulver, salt och peppar.
  5. Blanda tomatblandningen med den kokta spaghettin och strö över pinjenötter. Toppa med parmesankräm.
Tomater, vitlök och basilika. Alltid perfekt till pasta.

Krämig tagliatelle med citruskräm

4 port

INGREDIENSER:

300 g tagliatelle

SÅS

1 schalottenlök
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde

CITRUSKRÄM

1 ekologisk citron, skalet 
250 g ricotta
3 tsk torkad basilika
salt och svartpeppar

TOPPING 

100 g solrosskott
olivolja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  2. Pastasås: Hacka schalottenlöken fint och fräs den i smör i en kastrull. Hacka vitlöken och lägg den i pannan. Låt det fräsa lätt några minuter. Tillsätt grädden och rör om.
  3. Värm såsen väl, men stormkoka inte. Vänd ner pastan i såsen och blanda så att såsen täcker pastan.
  4. Citruskräm: Riv citronskalet fint och blanda det med ricottan. Rör ner basilika, salt och peppar. Servera pastan med ricottakräm, toppa med solrosskott och ringla lite olivolja över. Servera direkt.
bilden visar pasta med citruskräm
Krämig tagliatelle med frisk citruskräm, supergott!

Svamppasta med sparris

4 port

INGREDIENSER:

350 g valfri pasta 
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk smör eller olja
1 knippe grön sparris
ca 20 skogschampinjoner
eller kantareller
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk majsstärkelse
1 dl vitt vin
ca 1 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
färsk persilja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan enligt beskrivningen på förpackningen. Ringla olivolja över den nykokta pastan. Blanda runt och ställ åt sidan.
  2. Hacka vitlöken. Smält smöret i en stekpanna och låt vitlöken steka några minuter. Skär sparrisen i 2–3 cm långa bitar. Blanda ner bitarna i pannan och stek ytterligare några minuter. Rör om då och då. Skär svampen i skivor och lägg dem i stekpannan. Stek tills de fått färg, i ca 5 minuter.
  3. Kontrollera om sparrisen är färdigkokt. Ta kastrullen av plattan och låt stå. Hetta upp grädden i en liten kastrull – den ska vara bli varm men inte koka. Tillsätt majsstärkelse och rör tills såsen tjocknar. Tillsätt vitt vin och parmesan och fortsätt vispa tills osten smält. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Blanda den kokta pastan med sparrisen och svampen. Häll såsen över och vänd om så att allt blandas väl. Strö över färsk persilja och servera.
pastarätt med svamp, sparris och parmesan
Svamp, sparris och rikligt med parmesan ger en pastarätt med mycket smak.

Lasagne med zucchini, ricotta och getost

4 port

INGREDIENSER:

2 zucchini
1 aubergine
2 msk olivolja 
500 g färsk spenat
2 askar ricotta à 250 g
50 g chèvre
lite riven muskot
2–3 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar
250–300 g lasagneplattor
4–5 dl tomatsås 
riven parmesan

TILLBEHÖR

blandad sallad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär zucchini och aubergine i tunna skivor. Spara lite zucchini att riva över lasagnen på slutet. Hetta upp oljan i en stor panna och stek aubergine- och zucchiniskivorna snabbt på hög värme. Ta upp dem och stek sedan spenaten kort tills den bara precis mjuknar.
  2. Rör ihop ricotta och chèvre. Smaka av med lite riven muskotnöt, vitlök, salt och peppar.
  3. Lägg lasagneplattor i botten av en form, varva sedan ricottakräm, tomatsås och grönsaker med plattor. Strö sist över lite riven zucchini och parmesan. Låt allt dra i ca 30 minuter innan lasagnen gräddas på 200 grader i 45–50 minuter. Servera gärna med sallad.
lasagne med zucchini, ricotta och getost
Hjärtevärmande vegetarisk lasagne med mycket smak.

Scroll to Top