4 spännande trender från designveckan i Paris

Fantasifulla material, starka kulörer och nytänkande design – designveckan i Paris bjöd på en rad spännande nyheter. Här är fyra inspirerande trender att hålla koll på!

Det låg en försiktig optimism över mässan Maison et Objet i ett höstvarmt Paris i september. Naturnära, ombonat och återvunnet är några av trenderna att inspireras av.

Trots att höstens mässa var nerskalad hade nästan 1500 utställare och 50 000 besökare samlats i mässlokalerna i Villepinte utanför Paris. De två senaste mässorna har genomförts digitalt, men nu var det möjligt att ses fysiskt, även om munskydd, avstånd och handsprit var obligatoriskt. Samtidigt pågick Paris Design Week, med utställningar över hela staden.

Fyra trender från designveckan i Paris:

1. Taktil textil

Bouclétyger, där garnet bildar små öglor, har varit populära ett tag och är fortfarande en stark trend inför 2022. Särskilt ljusa bouclétyger på bulliga, ombonade möbler, som sittpuffen ”Rico” från Ferm Living. Serax visade också kuddar i bouclétyg formgivna av Bea Mombaers.

Bulliga möbler från Ferm Living.
Kuddar i bouclétyg från Serax.

2. Gula toner

Brända och mustiga färger som orange och terrakotta, men även blått och grönt, ser vi fortfarande mycket av. Men också olika toner av gult, vilket kändes nytt och roligt. För den som vågar och vill lanserar Valerie Objects stolen ”Big game” i bland annat klargult, och en lysande gul trädgårdsstol ritad av Marten Baas. 

Stolen Big game från Valerie Objects.
Gul trädgårdsstol ritad av Marten Baas.

3. Vildvuxet gräs

Naturnära material, som rotting och linne, men också gräs, hittade vi hos många utställare. Franska Rock the Kasbah och tyska Decorama visade några exempel på vad man kan göra med gräs och lite fantasi.

Lampa från Rock the Kasbah.

4. Nya material

Miljö- och hållbarhetstänkande är inte så mycket en trend som en nödvändighet numera. Flera företag hade också satsat på att skapa nya produkter av av återvunnet material – särskilt sådant som hämtats från våra nedskräpade hav. Lampan Scalaé från franska Boutures d’objets är tillverkad av wasterials, som bland annat består av gjuterisand eller återvunna ostronskal. Ett annat exempel var den unga designduon Newtab-22 från Sydkorea, som gör designobjekt av nermalda snäckskal från skaldjursindustrin, ett material som de kallar seastone. Nederländska möbelföretaget Zuivers samarbete med designstudion APE har resulterat i stolen, ”Ocean chair”, helt tillverkad av plast som bärgats från havet.

Stolen Ocean chair från designstudion APE är helt tillverkad av plast som bärgats från havet.
Lampan Scalaé från franska Boutures d’objets är tillverkad av wasterials, som bland annat består av gjuterisand eller återvunna ostronskal.
Scroll to Top