4 söta (och supergoda!) recept med plommon

Säsongen för plommon är ljuv men kort! Så passa på och njut av de små läckerheterna som ugnsbakade till glass, i en kryddig chutney eller i en kaka med knaprigt mandeltäcke.

Plommonkaka med mandel
1 kaka

Ingredienser:

3 citroner
200 g smör, rumsvarmt
200 g + 3 tsk strösocker
4 ägg
150 g sötmandel
100 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker 
12 plommon, t ex Victoria
mandelspån

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader. Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressa ut saften.
  2. Koka citronsaften i en kastrull tills det är halva mängden kvar. Vispa smöret och 200 g socker i en skål tills det är fluffigt. Fortsätt vispa och tillsätt ett ägg i taget.
  3. Mal eller mixa mandlarna och tillsätt dem samt mjöl växelvis i smeten. Tillsätt vaniljsocker och rör ner citronsaft och -skal. Klä en rund kakform med bakplåtspapper och klicka i kaksmeten.
  4. Tvätta och dela plommonen och ta bort kärnorna. Lägg plommonhalvorna på smeten med köttsidan uppåt. Strö över ca 3 tsk socker. Baka kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Strö på mandelflagorna mot slutet av gräddningen. Låt kakan svalna i formen och servera med glass eller grädde.
En saftig kaka med knaprig mandel på toppen. God till fikat eller att ta med på utflykten.

Plommontrifle
4 port

Ingredienser:

12 plommon, gärna gula
2 msk smör
3 msk socker
2 dl ströbröd 
1 tesked kanel
Kesella vanilj eller annan vaniljkvarg
limeskal
riven mörk choklad

Gör så här:

  1. Skölj plommonen. Lägg dem i en kastrull med lite vatten. Koka upp och låt sjuda i 4–5 minuter. Häll
    av det kokande vattnet. Ta sedan bort kärnorna och mosa frukten väl.
  2. Lägg smör och socker i en varm stekpanna och låt det smälta ihop. Tillsätt ströbröd och kanel och låt koka i 2–3 minuter tills blandningen fått fin färg.
  3. Häll blandningen på ett bakplåtspapper och låt svalna. Krossa smulet lätt om det behövs.
  4. Lägg Kesella i botten på fyra små glas och toppa sedan med kanelsmul och plommonmos. Klicka på lite mer Kesella och strö på rivet limeskal och riven mörk choklad. Servera direkt.
Knaprigt och kryddigt möter mjuk frukt och len vanilkräm i denna lättlagade dessert.

Kryddig plommonchutney

Ingredienser:

½ kg plommon, t ex Victoria eller gulplommon
1 röd chili
1 msk färsk riven ingefära
150 g strösocker
1 citron, saften

Gör så här:

  1. Tvätta och rengör plommonen, ta bort kärnorna och skär köttet i grova bitar. Lägg dem i en kastrull.
  2. Tvätta och finhacka chilin. Lägg ner ingefära, chili, socker och citronsaft i kastrullen och koka blandningen sakta.
  3. Plommonen ska vara mjuka och en del av vätskan ha avdunstat. Smaka ev av med lite mer socker om du tror att det behövs. Häll upp på varma, rena glasburkar. 
En lite het plommonchutney passar perfekt till både ost och höstens vilt och söndagsstekar.

Ugnsbakade plommon
4 port

Ingredienser:

10 plommon av valfri sort
1 msk smör 
1 msk farinsocker 
ca 10 valnötskärnor, hackade
vaniljglass till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skölj plommonen och dela dem. Ta bort kärnorna. Smörj en eldfast form med smör. Lägg plommonhalvorna i formen. Strö på farinsocker.
  2. Baka plommonen i mitten av ugnen i max 10 minuter. De ska vara mjuka men fortfarande hålla ihop. Servera med hackade valnötskärnor och vaniljglass.
Ugnsbakade plommon med nöthack smakar gott med en klick fin vaniljglass.
Scroll to Top