Av Anna Truelsen Foto Jonas Lundberg

Hemma hos

Från brandstation till drömhem med tornrum – kika in

När familjen Jönsson hittade brandstationen i Stora Köpinge hade den stått tom i flera år. Med mycket arbete och kärlek har de förvandlat den gamla byggnaden, med sitt 16 meter höga torn, till ett sommarboende utöver det vanliga.

• 1 september, 2021

Petra Jönsson hittade den gamla brandstationen genom en annons på nätet 2016.

– Jag kunde inte se mig mätt på den, den hade så mycket karaktär, säger Petra.

Den sommaren åkte familjen på semesterresa till Österlen, och på vägen dit bestämde de sig för att svänga förbi Stora Köpinge och titta. De hade inte bokat någon visning så de smög lite diskret fram till brand­stationen och kikade in genom fönstren.

– Vi var nog mest bara nyfikna, men på vägen därifrån kunde vi inte släppa tankarna på huset. Dagen efter fick vi mäklaren att ordna en visning, och när dörren till det gamla garaget slogs upp och solljuset flödade in i rummet så smälte vi fullständigt. Det var ju en så otroligt häftig byggnad, så ljuvlig och samtidigt så mäktig med sitt 16 meter höga torn.

Trappan går upp till tornet och Petras och Anders sovrum. Glasväggen är egen design. Stegen till höger stod i redan i huset, den användes när brandmännen skulle klättra upp i tornet.
Petra och Anders har inrett sitt sommarhus med enkla och hållbara material så att de kan springa in och ut utan att behöva bekymra sig om golvet. Glasväggen med dörr har de ritat själva. Här fanns tidigare en port in till garaget där brandbilen stod.
Runt huset finns terrasser i olika nivåer som skapar rumskänsla och kontakt med marken. Utanför den nybyggda delen i glas har Petra och Anders byggt en träterrass, medan de har lagt stenplattor utanför den gamla delen. Både taket och fasaden på tornet har fått ny plåtbeklädning. Planen från början var att plåten skulle vara svart, men byggnadsnämnden sa nej med hänvisning till att tornet skulle ha samma färg som tidigare.

Efter många och långa diskussioner bestämde sig Petra och Anders för att slå till. De fick huset för 750 000 kronor.

– Vi blev båda överraskade över vårt eget beslut. I dag är vi bägge två glada över att vi var så naiva inför det som väntade oss, säger Petra.

Brandstationen byggdes 1930, när området hade en frivillig brandkår. Själva huset bestod av ett garage för brandbilen och ett högt torn där man hängde brand­slangarna på tork. Stationen användes fram till 1970-talet och under 20 år huserade den gamla byggnaden sedan ett museum. När det stängde såldes huset till en privatperson som i sin tur sålde till Petra och Anders.

– Ingen hade någonsin bott här när vi tog över. Huset var ett tomt skal utan några moderna bekvämligheter. Elektriciteten fungerade inte och det fanns varken vatten eller avlopp, säger Petra och tillägger:

– Jo, det fanns vatten inne i huset, men i form av två brunnar där den ena gick direkt till ån som rinner förbi tomten. Brunnen var nästan två meter djup och över två meter bred och hade använts till att fylla upp brandbilens vattentank. Den var alldeles för stor för att strunta i så vi bestämde oss för att använda utrymmet som källare.

Glasväggen vid ingången är vit på insidan och svart på utsidan. Petra och Anders har valt putsade väggar, rått betonggolv utan lister och enkla möbler som man inte behöver vara försiktig med.
Från ingången ser man tvärs igenom hela huset och ut mot trädgården som ligger utanför den nya matsalsdelen.
Tidigare var alla väggar i tegel, men Petra och Anders valde att putsa alla vägar förutom den som skiljer den gamla och nya delen åt, som ett minne från svunna tider.

Tornrum med utsikt

De två översta våningarna består av kuber på 3 x 3 meter, med en takhöjd på tre meter. Näst överst har Petra och Anders satt in en våningssäng med förvaring under. Här sover man i jämnhöjd med trädkronorna och det känns nästan som om man kan ta på dem genom det stora fönstret. Längst upp, i tornsviten som familjen kallar den, har man utsikt i alla fyra väderstreck. I rummet finns bara en enda möbel – en säng med en massa kuddar i. När hela familjen är samlad är det det mest eftertraktade sovrummet i huset.

Petra och Anders har valt få material och färger för att intrycket i huset ska bli enhetligt och lugnt, även om rummen är små.

– Vi har förändrat precis allt i hela huset. Varenda fog i tegelfasaden har gjorts om, fönstren hade börjat falla ut så dem har vi ersatt. Takstolarna i tornet hade börjat ruttna så de behövde bytas ut, och både taket och fasaden på tornet har fått ny plåtbeklädning. Vi var också tvungna att gjuta en ny grund, byta ut all elektricitet och dra in vatten och avlopp.

På baksidan av tornet tog Petra och Anders bort hela fasaden och ersatte med stora fönsterytor så att man kan se tornets bärande konstruktion.
Under sommaren står alltid skjutdörren till den nya tillbyggnaden öppen. Huset ligger på en liten höjd och därför valde man att bygga terrassen i olika nivåer för att få kontakt med marken.
Luckan i köksgolvet leder ner till den gamla brunnen som Petra och Anders har gjort om till källare med plats för bland annat en tvättmaskin. Kök fån Ikea.

Den stora utmaningen var planlösningen i tornet – att få plats med trappor i de pyttesmå rummen, och placera fönstren mellan de bärande kryssbjälkarna.

– Brandstationen är en välkänd byggnad i samhället så det var viktigt för oss att inte ändra fasaden för mycket. Vi ville inte heller sätta in allt för många fönster i tornet, av hänsyn till grannarna.

Däremot kunde Petra och Anders vara mer kreativa med baksidan av tornet som vetter mot älv och åker, och som inte har någon insyn. De ersatte hela fasaden med stora fönsterytor så att man kan se tornets bärande konstruktion.

– Huset blev precis som vi ville. Ett ställe att samlas på och att sänka skuldrorna på, långt från stadens brus.

Huset består av fyra våningar. På bottenvåningen, som är det gamla garaget, kommer man rakt in i vardagsrummet. Petra och Anders har bytt ut den gamla porten mot ett stort glasparti med dörr. Takhöjden på nästan fem meter får rummet att kännas luftigt, och nya takfönster släpper in massor av ljus.

Från entrén ser man rakt igenom hela huset, förbi det lilla köket och ut till den nybyggda glasade del som används som matsal. En trappa leder upp i det smala tornet och på första våningen ligger badrummet. Ännu högre upp ligger Petras och Anders sovrum – ett utrymme som bara rymmer en dubbelsäng med förvaring under.

– Det är härligt att ligga i sängen och njuta av utsikten. Naturen utanför är fantastisk.

Vid husväggen har en vinranka planterats. Förhoppningen är att den så småningom ska klä in fasaden och ge rikligt med druvor.
Trappan som löper upp i tornet är i ek och svart stål. 
I tornet ligger Petras och Anders lilla sovrum. Här finns det bara plats för en dubbelsäng.
Scroll to Top