Charmig kalksten och magisk inredning i huset på Gotland

Under den slitna 70-talsinredningen dolde sig kalkstensväggar och rustika träbjälkar från 1800-talet. Hanna har förvandlat det anonyma huset utanför Roma till ett riktigt drömboende.

Strax öster om Roma på den gotländska landsbygden ligger den lilla gården där Hanna Lindby Malmquist har hittat sitt hem. Efter ett par år i Köpenhamn längtade hon tillbaka till Sverige och särskilt till Gotland, och närde en dröm om en egen gård. Sökandet resulterade i en bondgård med ett stort vitt boningshus, ladugård, magasin och till och med egen smedja. I den stora trädgården når grenarna på de knotiga gamla äppelträden nästan ända ner till marken.

– Jag älskade platsen från första ögonblicket och trots att huset var sönderrenoverat, slitet och hade en plottrig planlösning såg jag möjligheter till ett fantastiskt boende. Jag är uppvuxen i Uppsala men har varit mycket på Gotland under min barndom eftersom min mamma är gotländska, säger Hanna.

Hanna köpte gården helt själv innan de två döttrarna kom. Hon renoverade och byggde om successivt, och hon sprudlade av idéer och planer.

– Det största problemet var att hitta hantverkare som kunde genomföra mina idéer. Jag fick höra många ”det är omöjligt” innan jag till slut hittade rätt hantverkare. Men det gäller att inte ge upp sina drömmar. Jag visste ju till exempel att det var möjligt att platsbygga skåpen under diskbänken av hopsvetsade metallstycken. Och det lyckades de med!

Hanna som tidigare ville att att skulle vara vitt och fräscht har gått mer och mer mot varma toner och någon enstaka färgklick i sin inredning. Myranstolar köpta på Blocket, matbord och stor oljemålning inköpta på auktion. Vitrinskåpet har tidigare stått i ett konditori och är köpt på en lokal auktion.
När Hanna tog bort innertaket och öppnade upp till nock frilades vacker gammal kalksten och träbjälkar. Som komplement till detta och trägolven är köket platsbyggt i stål och betong och dessutom ritat av Hanna själv.
Huset som är från 1800-talet har byggts om och till i olika omgångar. Under den fula fasaden fanns den gamla kalkstenen kvar.
Öppningen mellan kök och vardagsrum gör att allt känns luftigare och närmre. Thonetpallar fyndade på auktion.
En hel vägg i köket gjordes till griffeltavla för Hannas och döttrarnas olika scheman. En persisk matta i köket hör kanske inte till vanligheterna, men just persiska mattor är en passion. Vitrinskåp från Ikea.

Kalksten under panelen

Gården är från tidigt 1800-tal men boningshuset är ombyggt och tillbyggt ett antal gånger. När Hanna hittade annonsen kunde hon på bilderna se att huvudbyggnaden var täckt med någon sorts panel som skulle likna tegel.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare – och inte senare heller för den delen. Men eftersom det stod att byggnaderna skulle vara från tidigt 1800-tal så förstod jag att det måste dölja sig en annan fasad under denna märkliga panel, berättar Hanna.

Mycket riktigt fanns den gamla kalkstensfasaden kvar men självklart i ett stort behov av en restaurering. Och det var inte bara fasaden som behövde ett lyft, interiören hade successivt renoverats från 50- till 70-talet, och var både disharmonisk och väldigt sliten.

– Detta gjorde ju att jag inte på något sätt behövde ha dåligt samvete för att riva ut allt och börja om från scratch. Allt det som var värt att bevara fanns ju kvar där under. 

Planlösningen bestod av många små rum vilket inte alls passade Hannas behov. Hon började genast mäta, skissa och planera för hur hon skulle kunna åstadkomma den optimala lösningen för ett trivsamt, men även praktiskt, hem för sig och sina döttrar. Resultatet blev överraskande bra då det visade sig att de väggar som skulle bort inte alls var bärande. Förutom en vägg som höll på att få hela övervåningen att rasa när Hanna själv försökte såga i den. 

– Där var jag tvungen att sluta direkt, sågen till och med fastnade. Sedan fick jag hjälp att förstärka med järnbalkar.

Fint sommarstilleben i form av lila astrar i små glasvaser på köksbänken.
På väggarna ovanför den läderklädda dagbädden köpt på Bukowskis hänger några av Hannas tavlor som hon köpt på nätet och olika auktioner, flankerade av två favoritklänningar.
Från vardagsrumsloftet ser man hela matsalen och in i köket. Köksbänken är en betongskiva som Hanna tillverkat.
Till höger om kakelugnen och murstocken leder en specialbyggd trappa i stål och trä upp till loftet där den lilla familjen har sitt charmiga vardagsrum. Rund rosa puff från Åhléns.

Färgskala i naturtoner

Kalksten trä, stål och betong är de komponenter som dominerar interiört. Färgskalan går numera i naturtoner i kalkstensgrått, och inredningen är betydligt mindre ljus än Hannas tidigare ideal.

– Vårt hem är i ständig förändring. Förut ville jag att allt skulle vara vitt och fräscht. Nu behöver jag mörkare och mer mättade toner för att känna riktig trivsel, konstaterar Hanna och smeker försiktigt järnräcket på trappan som leder upp till loftet.

I den äldsta delen av huset ligger matsalen och vardagsrummet. Där har innertaken helt tagits bort för att skapa rymd upp till nock, och för att få plats med ett härligt loft. Samtidigt har de vackra gamla kalkstens­väggarna kommit i dagen och utgör en charmig inredningsdetalj.

Den ekonomibyggnad som Hanna tillbringar mest tid i är den gamla smedjan i kalksten. Där har hon utrymme för sina olika kreativa projekt och hon säger att det är den plats där hon trivs allra bäst.

Dottern Frö har själv varit med och valt färg på väggarna och alla mysiga kuddar och plädar.
Hannas sovrum är inrett i dova, varma toner med mycket textil. Målningen är inköpt på auktion. Skrivbordslampa, Ikea.
På gården ligger också en gammal smedja och ett magasin, inbäddade i grönska.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är gotland-dromboende-3-1024x683.jpg
Från soffan på loftet är vyn över de gamla bevarade takbjälkarna i det närmaste magisk.

3 tips när du ska renovera och inreda

1. Anlita fackkunniga hantverkare när du ska riva väggar eller innertak. 
2. Låt husets karaktär tala och spara in på alltför många inredningsdetaljer,
3. Hitta inspiration i allt omkring dig.

Scroll to Top