Marie och Eric letade i många år innan de till slut hittade sitt drömhem på landet i sydvästra Skåne. Efter en hel del hårt renoveringsarbete med mycket återbruk är Oliverogård återställd i sin forna glans, och har blivit en plats för ro, återhämtning och kreativitet.
Skåne är platt och det blåser alltid. Den vanliga fördomen om vårt sydligaste landskap stämmer naturligtvis inte: i Skåne finns gott om backar, åsar, berg och dalar. Fråga vilken cykelturist som helst. Men det finns platser i Skåne som verkligen är platta och där känslan är att det alltid blåser. Och de kan vara …alldeles underbara. Åtminstone om du frågar dem som väljer att bosätta sig där. På Söderslätt i sydvästra Skåne ligger åkrarna kant i kant som på ett lapptäcke; landsvägarna sicksackar sig fram i den ena nittiograderskurvan efter den andra och det är långt mellan hus och gårdar.
Här hittade Marie och Eric sitt drömhus för fyra år sedan. Efter åratal av letande hittade de till slut precis en sådan gård de önskat sig. Någonting att sätta tänderna i. Det här är paret som verkligen gillar att renovera.

– Det är jobbigt och slitigt, det blir blod, svett och tårar. Det går inte som man vill och man upptäcker saker som är värre än man trott, men det är det som driver oss: utmaningen, säger Marie.
Människor må söka skydd undan Skåneblåsten, men byggnader som stått i nära hundra år stormtrivs. Faktum är att just blåsten är en förutsättning för att det här huset ska må så bra som det gör.
– Hela huset är byggt för att andas och i tidigare renoveringar hade man använt laminat, plast, tapeter och masonitskivor – det var fukt mellan alla lager. Jag är allergisk mot mögel och kände det direkt, man till och med såg vätan på väggarna.





Återbrukade detaljer
Tack vare Maries och Erics kärleksfulla omsorg kan huset nu andas igen. Alla innerväggar är putsade med kalkbruk, de moderna fönstren utbytta mot tidsenliga. Innan inflyttning fick också grunden grävas ut på grund av fukten, och i princip allt gammalt byggmaterial revs ut. Det som var i original och i gott skick behölls och återanvändes.
– När vi inredde ovanvåningen var allt snett så vi använde de gamla reglarna för att rikta upp golv och tak. Vi har återbrukat flera dörrar och en del lister.
Bottenvåningen består av kök och två stora sällskapsrum i fil samt hall, badrum och tvättstuga. Längs väggen i den första salongen står en platsbyggd förvaringsmöbel som även tjänstgör som sittbänk när familjen har många gäster. Bänkskivan är gjord av gamla golvbrädor och ovanför möbeln hänger lampor i en gammal ledstång. Huset är fyllt av kreativa lösningar och skapandet är en ständigt pågående process för det inredningsintresserade paret. Ändå är det sällan de köper något nytt.
– Mycket i vår inredning går ut på att man ska kunna skifta. Som knoppbrädorna, och tavlorna som får stå mot väggen eller på möbler i stället för att sättas upp permanent på väggarna.





Harmonisk känsla
Ovanvåningen rymmer sovrum, garderob och arbetsvrå. Snedtaken ger en känsla av krypin, men när vi når sovrummet vid husets södra gavel öppnar sig utsikten över åkrarna. Längst bort vid horisonten glittrar det till – det är havet.
– Vi ser de upplysta fartygen från sängen på natten, det är stämningsfullt, berättar Marie.
I dag präglas hemmet av lugn och harmoni. Det sitter i väggarna, i materialen, i ljuset som faller in genom de stora fönstren i alla väderstreck. Fönstren har återfått sina ursprungliga placeringar och i köket har de gjorts lite mindre än ursprunget för att passa in med köksbänken.
Hemmet och inredningen är en gemensam passion för paret. De har en given rollfördelning och en gemensam värdegrund. Huset ska må bra, ingenting som kan återbrukas ska kasseras och dörrar – det samlar man på. Marie skrattar:
– Vi samlar kanske för mycket, det har vi fått höra. Men vi har ju så bra förråd!
Vi avslutar husesynen på den kringbyggda gården där vi tillsammans med gårdskatten, som kom med köpet, hittar en solig hörna i lä. Gårdsplanen har flera sittplatser, utvalda och skapade utifrån sol, vind och blickfång.





Maries och Erics 5 bästa renoveringstips
1. Ta ledigt från jobbet för att följa renoveringen, åtminstone i början och om det är en stor renovering. Då får du massor av kunskap om ditt hus vilket minskar risken för tråkiga överraskningar längre fram.
2. Välj material som är sunda för ditt hus. Ett hus som kan andas blir ett friskt hus.
3. Tänk igenom hela planlösningen från början, även om inte hela jobbet ska göras direkt. Det hjälper dig att få ett harmoniskt slutresultat.
4. Återbruka material. I ett gammalt hus finns det ofta virke av mycket hög kvalitet. Det kan innebära lite mer jobb, men det är det värt.
5. Ta in flera offerter och jämför priser, både när det gäller hantverkare och material.