Harmonisk färgskala och vackra naturmaterial i Skåne – kika in

Marie och Eric letade i många år innan de till slut hittade sitt drömhem på landet i sydvästra Skåne. Efter en hel del hårt renoveringsarbete med mycket återbruk är Oliverogård återställd i sin forna glans, och har blivit en plats för ro, återhämtning och kreativitet.

Skåne är platt och det blåser alltid. Den vanliga fördomen om vårt sydligaste landskap stämmer naturligtvis inte: i Skåne finns gott om backar, åsar, berg och dalar. Fråga vilken cykelturist som helst. Men det finns platser i Skåne som verkligen är platta och där känslan är att det alltid blåser. Och de kan vara …alldeles underbara. Åtminstone om du frågar dem som väljer att bosätta sig där. På Söderslätt i sydvästra Skåne ligger åkrarna kant i kant som på ett lapptäcke; lands­vägarna sicksackar sig fram i den ena nittiograderskurvan efter den andra och det är långt mellan hus och gårdar. 

Här hittade Marie och Eric sitt drömhus för fyra år sedan. Efter åratal av letande hittade de till slut precis en sådan gård de önskat sig. Någonting att sätta tänderna i. Det här är paret som verkligen gillar att renovera. 

– Det är jobbigt och slitigt, det blir blod, svett och tårar. Det går inte som man vill och man upptäcker saker som är värre än man trott, men det är det som driver oss: utmaningen, säger Marie.

Människor må söka skydd undan Skåneblåsten, men byggnader som stått i nära hundra år stormtrivs. Faktum är att just blåsten är en förutsättning för att det här huset ska må så bra som det gör. 

– Hela huset är byggt för att andas och i tidigare renoveringar hade man använt laminat, plast, tapeter och masonitskivor – det var fukt mellan alla lager. Jag är allergisk mot mögel och kände det direkt, man till och med såg vätan på väggarna.

Oliverogårds boningshus är byggt 1926 och har renoverats i omgångar. Den kringbyggda gården är väl skyddad mot de skånska vindarna. 
Hallen är ljus och det är högt i tak. Väggarna är kalkputsade och på golvet ligger återbrukat tegel. Trähästen är en gemensam nämnare för Marie och Eric: Marie drömmer om att en gång ha hästar på gården, Eric älskar figurer och skulpturer. Knoppbrädan är en inredningsdetalj som byter skepnad med jämna mellanrum då sakerna byts ut.
Bänken i vardagsrummet är byggd av plankor, med ben tillverkade av en lokal smed. Under bänken syns en insats till en gammal chiffonjé som hängt med länge men vars övriga delar inte gick att rädda. Matta, Mio, soffbord, Jotex – köpt begagnat på Marketplace.
Vardagsrummet har ljusinsläpp från två håll. De kalkputsade väggarna fångar in det och skiftar i färg med årstid och tid på dygnet. Näverkorg, House Doctor.
Vardagsrummet är möblerat med låga möbler som förstärker ljuset och takhöjden. Soffa från Ilva.

Återbrukade detaljer

Tack vare Maries och Erics kärleksfulla omsorg kan huset nu andas igen. Alla innerväggar är putsade med kalkbruk, de moderna fönstren utbytta mot tidsenliga. Innan inflyttning fick också grunden grävas ut på grund av fukten, och i princip allt gammalt byggmaterial revs ut. Det som var i original och i gott skick behölls och åter­användes. 

– När vi inredde ovanvåningen var allt snett så vi använde de gamla reglarna för att rikta upp golv och tak. Vi har återbrukat flera dörrar och en del lister. 

Bottenvåningen består av kök och två stora sällskapsrum i fil samt hall, badrum och tvättstuga. Längs väggen i den första salongen står en platsbyggd förvaringsmöbel som även tjänstgör som sittbänk när familjen har många gäster. Bänkskivan är gjord av gamla golvbrädor och ovanför möbeln hänger lampor i en gammal ledstång. Huset är fyllt av kreativa lösningar och skapandet är en ständigt pågående process för det inredningsintresserade paret. Ändå är det sällan de köper något nytt. 

– Mycket i vår inredning går ut på att man ska kunna skifta. Som knoppbrädorna, och tavlorna som får stå mot väggen eller på möbler i stället för att sättas upp permanent på väggarna.

Köket har en vid L-form. En del ligger dold från resten av den öppna planlösningen. Här finns en av två diskhoar och spis från Lofra.
Enkla knoppbrädor i trä är en favorit. De är praktiska och kan byta skepnad när andan faller på. Just här just nu hänger en dammvippa från Rusta, en vattenkanna från Ikea och en egentillverkad vas. Själva knoppbrädan kommer från H&M Home.
Det stora lantköket är öppet mot matplats och sällskapsrum. Kyl och frys, Smeg. Väggförvaringen är konstruerad av gamla golvplankor som fått fästen i järn av en lokal smed efter Maries ritningar. Lampa, By Rydéns.
Marie ritade köket och sedan byggdes det av inredning från Marbodal. Det vackra matsalsbordet fungerar som avställningsyta. I vitrinskåpet byts porslin och glas ut eller flyttas omkring då och då, detsamma gäller knoppbrädan som för tillfället är hem för två örtkrukor, Wikholm form. På golvet ligger marockanska cementplattor.
Hemmet är sparsamt och luftigt inrett, möbler och dekorationer fyller flera funktioner och kan varieras. Den väggfasta sittbänken rymmer förvaring och dynor placeras ut efter behov.  Sittdyna, Ellos, kuddar, Moltex. Ljusstakarna av cement är målade med svart kalkfärg. 

Harmonisk känsla

Ovanvåningen rymmer sovrum, garderob och arbetsvrå. Snedtaken ger en känsla av krypin, men när vi når sovrummet vid husets södra gavel öppnar sig utsikten över åkrarna. Längst bort vid horisonten glittrar det till – det är havet. 

– Vi ser de upplysta fartygen från sängen på natten, det är stämningsfullt, berättar Marie.  

I dag präglas hemmet av lugn och harmoni. Det sitter i väggarna, i materialen, i ljuset som faller in genom de stora fönstren i alla väderstreck. Fönstren har återfått sina ursprungliga placeringar och i köket har de gjorts lite mindre än ursprunget för att passa in med köksbänken.

Hemmet och inredningen är en gemensam passion för paret. De har en given rollfördelning och en gemensam värdegrund. Huset ska må bra, ingenting som kan återbrukas ska kasseras och dörrar – det samlar man på. Marie skrattar:

– Vi samlar kanske för mycket, det har vi fått höra. Men vi har ju så bra förråd!

Vi avslutar husesynen på den kringbyggda gården där vi tillsammans med gårdskatten, som kom med köpet, hittar en solig hörna i lä. Gårdsplanen har flera sittplatser, utvalda och skapade utifrån sol, vind och blickfång.

Eric kommer ursprungligen från Colombia och både han och Marie tycker om den rustika stilen. Samtidigt ska det vara luftigt och högt i tak. Fåtöljer, Jotex, matsalsbordet är en gammal trotjänare och stolarna kommer från Trademax. Serveringsvagnen och barskåpet kommer från Ellos, Moraklockan är ett Blocketfynd. Taklampor, House Doctor och Ellos. 
Eldstaden i det stora rummet på bottenplan är murad av återbrukat tegel och värmer gott. När Marie och Eric köpte huset var ovanvåningen helt oinredd. I dag leder den vackra järntrappan från Packhus upp till familjens sovrum.
Badrummet är öppet upp i nock och har också det utsikt över slätten. Den gamla dörren kommer från en lokal återbyggnadsdepå.
Det finns gott om plats i huset, så pass att barnbarnen fått ett eget rum att ta i besittning när de kommer på besök. Knoppbrädan är en gammal kort­hållare, den franska järnsängen är inropad på auktion. Hästen är också ett auktionsfynd – en likadan finns på Sofiero slott, berättar Marie. Ett gammalt skåp har fått ben och krona och målats ljust rosa. Det stora skåpet är ett fynd från en gårds­auktion
När ovanvåningen stod färdig fick Marie och Eric ett ”master bedroom” med utsikt över slätten. Järnkonstruktionen ovanför sängen ska få en kappa, så att ljuset kan stängas ute utan att man behöver dölja fönster och utsikt med gardiner.

Maries och Erics 5 bästa renoveringstips

1. Ta ledigt från jobbet för att följa renoveringen, åtminstone i början och om det är en stor ­renovering. Då får du massor av kunskap om ditt hus vilket minskar risken för tråkiga ­överraskningar längre fram. 

2. Välj material som är sunda för ditt hus. Ett hus som kan andas blir ett friskt hus.

3. Tänk igenom hela planlösningen från början, även om inte hela jobbet ska göras direkt. Det hjälper dig att få ett harmoniskt slutresultat. 

4. Återbruka material. I ett gammalt hus finns det ofta virke av mycket hög kvalitet. Det kan innebära lite mer jobb, men det är det värt. 

5. Ta in flera offerter och jämför priser, både när det gäller hantverkare och material. 

Scroll to Top