Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter

Hemma hos

Så blev det slitna 60-talshuset ett modernt drömhem

Från slitet 60-tal och mexitegel till modern dröm med massor av rymd, ljus och sinnrika lösningar. Familjen Holsts renoverade enplanshus i Falsterbo är genomtänkt in i minsta detalj.

• 16 augusti, 2021

Cia och Magnus Holst är inga dunungar när det gäller hus. Innan de påbörjade sin senaste husresa hade de bott i tre olika hus. Det tredje stod färdigbyggt 2007, där bodde familjen i sju år innan tiden var kommen för ett annat boende.

– När vi byggde det förra huset var vi en småbarns­familj med andra behov, säger Cia. När barnen blev tonåringar var huset inte optimalt för någon av oss. Vi hade idéer om förändringar, men det skulle innebära för många kompromisser för oss.

Lösningen blev en 60-talsvilla några kvarter bort. Ett stort, U-format enplanshus med ljusgrått mexitegel på utsidan, många små rum och ett litet kök. Här fanns också en trädgård med stor gräsmatta, uteplats med sjöstensplattor och en ensam rabatt utmed huskroppen. Ett rejält renoveringsobjekt att sätta tänderna i. En spännande utmaning, tyckte Cia som förälskat sig i trädgårdens soliga och lugna läge. Magnus var inte intresserad. Det var för mycket att göra, tyckte han.

– Det tog ett bra tag att övertyga honom, men till slut kastade han in handduken. Det har han aldrig ångrat.

På trädäcket framför husets mittsektion finns ytterligare sittplatser i lä och med närhet till en utedusch. Hit kan man komma ut direkt via mittsektionens terrassdörr i glas.
Vardagsrummets takfönster samt stora kvadratiska fönster mot träd­gården var Cias och Magnus idé. Soffa från Ilva, Bruno Mathssons fåtöljer ”Karin” samt ett soffbord från 1960-talet med travertinskiva.
Matplatsens stora bord med askskiva och metallunderrede har paret själva ritat och fått tillverkat av smed och snickare. Runt om Wegners klassiska ”Y-stolar” samt taklampa ”Molecular” från House Doctor. Via stora fönsterpartier på mittdelens båda långsidor flödar ljuset in och ger utsikt mot trädgården i sydväst och framsidans norrläge.
Det rymliga köket med högskåp och bänkar bygger på Ikea-stommar med mdf-fronter, gjorda av snickare. Varje bänksektion har förvaringsutrymmen på båda sidor. Bänkskivor och vask i mässing, gjorda av smed, gör ett varmt uttryck. Till det en skiva/överliggare i carraramarmor. Ovanför induktionsspisen från Siemens, svart fläkt från Fjärråskupan vars motor placerades på taket vid renoveringen, en installation som gör att fläktljudet inte hörs.
Från hallens öppning ser man rakt in i husets sociala mittdel som rymmer kök, matplats och ”Kuben” som både har en avdelande funktion och rymmer förvaring, öppen spis, vedfack samt en bokhylla. Med betonggolv, putsade stenväggar och andra natur­material ville Cia och Magnus skapa lite av en ”gotländsk” känsla.

Gjorde en moodboard

Familjen bodde i huset i ett halvår innan renoveringen påbörjades. Till sitt första möte med arkitekten hade Cia och Magnus med sig en potentiell ritning och en moodboard som visade deras framtidsvisioner. 

– Det var en perfekt startsträcka som gav oss tid att fundera på en ny planlösning och vad som var viktigt för oss. Under de här månaderna hittade vi också byggare, vi lämnade in bygglov och fick alla förberedelser klara.

På parets önskelista stod material som betong, marmor och råspont invändigt. Järnvitriolad träpanel på utsidan. Stora fönsterlösningar mot trädgårdssidan och inbyggda fönsterkarmar. Viktigt var också en ”separat” ungdomsavdelning och en egen vuxendel. Pool i trädgården var ”A och O” för Magnus, många och generösa förvaringsmöjligheter i huset ett måste för båda.

– I många nybyggda hus är det katastrofalt dåligt med förvaring, säger Cia. Det har vi inte här. Vi kan tydligt se vad som finns i garderober och lådor och inget behöver tryckas ihop för att få plats.

Det har blivit ett fantastiskt hus, fyllt med rymd, ljus och öppna ytor. Betonggolv, stenväggar och synliga metalldetaljer. Generösa fönsterpartier och en svindlande takhöjd på fem meter. Huset är fortfarande U-format med en social mittdel där kök och matplats samsas. En spektakulär ”kub” delar av och rymmer samtidigt städskåp, förråd, kamin, vedfack och en inbyggd bokhylla i plywood.

– Vi hade en väldigt bra dialog med vår arkitekt, säger Cia. Han hade ett annorlunda och roligt tänk. ”Kuben” var hans idé, liksom placeringen av köket mitt i rummet. En genialisk lösning som gör att rummet utnyttjas på ett roligare och bättre sätt.

Den rymliga hallen exponeras för dagsljus genom ett takfönster och ett glasparti bredvid ytterdörren. Från enbart vita innerväggar har huset med åren fått två, i kalkfärg, målade fondväggar varav en gråblå som återfinns i hallen. Inmålat sideboard med kritfärg i samma nyans. Keramikvas från H&M Home, matta från Ellos. Hela takhöjden har utnyttjats i förrådsväggen med Ikeastommar. 
Kökets arbetsbänkar skapar ett öppet rum i rummet som kommunicerar med intilliggande matplats. Betonggolvet som löper genom hela huset är lättskött, tåligt och skönt att gå på. Dess ”icke-perfekta” yta gör golvet mer levande, anser Cia och Magnus.
Husets ”Kub”, 11 kvadratmeter stor, är en genialisk volym vars placering ger en avgränsande funktion med friliggande passager på varje sida. Från passagen närmast fönstren mot trädgården ser man matplatsen åt ena hållet och vardagsrummets första del åt motsatt håll. Kubens sida här är klädd med plywood med inbyggda bokhyllor samt ett städskåp bakom dörrar där man även ”gömt” olika uttag och maskiner.
Matplatsens stora bord, 3×1,20 m, med askskiva och metallunderrede har paret själva ritat och låtit tillverka hos en smed och snickare. Runt om Wegners klassiska ”Y-stolar”, Carl Hansen, samt taklampa ”Molecular” från House Doctor.  Via stora fönsterpartier på mittdelens båda långsidor flödar ljuset in och ger utsikt mot trädgården i sydväst och framsidans norrläge. På väggen bakom sideboardet från Cias mormor, 1950-tal,  en samling tavlor. 
Runt odlingslådorna, som Magnus byggt, ligger singel som markbeläggning. Runt huset löper en ram av sjösten avgräbsad av cortenstål.
På husets framsida finns ett rektangulärt vedfack, fyllt med brasved.

Egen ungdomsavdelning

Familjen bodde i en hyrd sommarstuga i fyra månader under renoveringsarbetet. Allt ”blåstes ut” och kvar stod ett tomt skal utan innerväggar och innertak. Den del som i dag innehåller ungdomarnas avdelning revs helt och hållet och byggdes därefter upp på nytt. Huvudentrén flyttades och den ursprungliga entrén med hall och gästtoalett är numera Cias och Magnus sovrum. Den forna tvättstugan har fått en ny roll som elegant och rymligt badrum.

– Det enda som inte är nytt är vårt bohag, säger Cia. En del nya ting har så klart tillkommit sedan vi flyttade in i huset. Men vi köper sällan möbler utan gillar våra gamla trotjänare som hängt med i många år nu.

Sommartid tillbringas mycket tid i trädgården som Cia och Magnus planerat helt själva. Här finns köksträdgård, pergola, olika sittplatser och en inbjudande pool. Lugnet är fortfarande detsamma och det enda som hörs är ”mycket fågelsång”, konstaterar Cia. Hon och Magnus sitter ofta i trädgården och bara njuter.

– Baksidans utemiljö är helt fantastisk, jag använder den så mycket jag kan. Och så älskar jag rymden och rymligheten i huset. Vi behöver inte gå på varandra. Ungdomarnas egen avdelning med allrum, sovrum och eget badrum är också en lisa. Tonåringar behöver sitt eget ”space” och det får de här. Vi också! 

Husets forna tvättstuga är i dag Cias och Magnus rymliga badrum. På vissa väggar går kaklet inte ända upp utan avslutas med ett råputsat parti med fuktspärr. Kommoden, fyndad på loppis, målades svart och försågs med beslag, krokar och handtag som man tagit vara på från husets gamla badrum. Mässingsskiva gjord av smed, handfat från Bauhaus, kranar, Tapwell. Spegel från Sid Sid i Ystad och ljuskrona från Cias mormor.
I trädgården finns odlingslådor som Magnus byggt. En för kryddväxter, en för olika bär och en stor där bland annat morötter, sallad och bönor trivs.
Runt poolen löper ett däck av tryck­impregnerat, obehandlat trä. Däcket ersätts bitvis av partier med stora betongplattor och sjösten vilket ger fina kontraster. Vid poolens ena kortsida står två solsängar från Bauhaus flankerade av två Klotrobiniaträd. Bänk från Ikea.
Husets förra fasad i grått mexitegel byttes ut mot järnvitriolad träpanel som inte heller kräver något underhåll utan åldras vackert. I stället för ytter­­takets ursprungliga betongplattor ligger nu tjärpapp med listtäckning. Mark­belägg­ningen framför huset är en blandning av singel, sjösten, gräs och betongpartier – lika enkelt som vackert för ögat.
Scroll to Top