Av Hanne Vind Foto Ida Schmidt

Uncategorized

Villa Villekulla på riktigt – kika in

Tack vare utbyggnaden av sommarhuset har Dorte och Søren skapat ett hem som skulle göra självaste Pippi Långstrump grön av avundsjuka. Följ med till huset som spritter av skaparglädje och personlighet.

• 11 augusti, 2021

Planen var egentligen bara att köpa en tomt och bygga ett litet fritidshus som Dorte och Søren kunde åka till under helger och semestrar. Huset skulle vara enkelt, nästan som en koja, och det skulle ligga ostört mitt i naturen och gärna långt från hemmet i Köpenhamn. Men under sökandet efter en naturtomt var huset i Hornbæk det första som dök upp, och det satte i gång nya drömmar och planer.

– Det var ett rivningshus, och tomten var så uppvuxen att vi genast kände att den passade våra behov. Här skulle vi kunna göra mycket kreativt, säger Søren.

De lokala byggreglerna säger att huset måste ligga på ett visst avstånd från tomtgränsen, och det har fått bestämma arkitekturen. I och med att tomten är väldigt långsmal blev huset bara 2,4 meter brett, men desto högre. Från trappan på utsidan kommer man direkt upp till takterrassen.
På den lilla träaltanen vid trappan kan man sitta i skugga under dagens varmaste timmar.
Korgarna är fyllda med extra kuddar och sängkläder så att familj och vänner kan övernatta i loungehörnan, som annars fungerar som en kombinerad soffa och läshörna.
I stället för dörr har Dorte hängt en gren med ett tunt tyg framför skåpet.

Det är formen på tomten som har fått bestämma husets arkitektur. Tomten är väldigt lång och kilformad, och för att kunna följa områdets byggregler så blev det tvunget att bygga högt och smalt. Resultatet är ett helt unikt hus med många krokar, hörn och små stigar, och från takterrassen har man total överblick över hela det lilla påhittiga kungariket.

Dorte och Søren bestämde sig för att spara det gamla huset, men att renovera och bygga om det. Søren är snickare och här har han fått möjlighet att bygga precis på det sätt som han anser att hus ska byggas. Det var viktigt att använda så få material som möjligt: trä och träfiber­isolering, lera och tegel, som är behagliga att arbeta med och som ger ett skönt inomhusklimat. 

Korgarna är fyllda med extra kuddar och sängkläder så att familj och vänner kan övernatta i loungehörnan, som annars fungerar som en kombinerad soffa och läshörna.
Köket som Søren har byggt har massor av personlighet och charm. Det består av en gammal köpmansdisk som paret har släpat med sig genom livet, och av hyllor som byggts av återbruksmaterial. På sikt vill de gärna bygga ett modernt kök i huset.
Ljuset strömmar in genom de spröjsade fönstren. Vardagsrummet bestod tidigare av flera små rum, men har nu blivit ett stort allrum med kök och flera sittplatser. Den murade eldstaden är så pass effektiv att den både värmer hela huset och genererar varmt vatten till golvvärmen i badrummet.

Använder gärna återbruk

Han gillar att leta efter återbruksmaterial med en intressant historia – till exempel kommer fönstren från den gamla ryska ambassaden i Hellerup. Dem har han renoverat och byggt karmar till. Det är ingen käpphäst för honom att bygga i återbrukat material, men han tycker att väldigt mycket av det håller en hög kvalitet – äldre material tillverkades för att hålla länge, anser han. 

Husets ytterpanel har Søren köpt direkt från ett sågverk i närheten, allt är tillsågat i Danmark och därmed kunde långa transporter undvikas.

– Varför vara en del av det stora konsumtionshjulet när det finns så många bra material precis i närheten? säger han.

Uteköket är spartanskt och byggdes där det redan fanns vatten draget, men placeringen mot väst gör det till ett perfekt ställe för sommarens middagar. Från takterrassen kan man följa solens gång från morgon till kväll.
Gammalt och nytt, reseminnen, loppisfynd och hantverk samsas på hyllorna. Spöket i keramik kommer från Studio Arhøj.
 I skuggan vid den nedre kanten av tomten hänger en hängmatta.

Byggnaderna ligger utspridda över hela tomten och trädgården. Alla små sittplatser, hyllor och uteköket ger tillsammans en tydlig Pippi-känsla. Och även om familjen har kommit långt i arbetet med huset så återstår många byggplaner att genomföra.

– Vi ser fram emot att kunna sova på taket, med utsikt mot den öppna himlen. Planen är att först lägga bräder och sedan bygga ett skydd på själva taket. När vi är här lever vi mestadels utomhus. Vi äter alla måltider ute, både vår, sommar och höst, och ibland även på vintern, säger Dorte.

Hon älskar att komma bort från stan till frisk luft, fågelsång, trevliga grannar och klara stjärnhimlar.

– Huset och trädgården är ett perfekt ställe för semester och vi räknar med att flytta hit permanent när vi går i pension

På bänken som står mot den östra väggen sitter Dorte och Søren ofta och dricker sitt morgonkaffe. Husets gyllenbruna färg, som består av trätjära blandad med linolja, står i fin kontrast mot de blåmålade fönstren. Korg, House Doctor, pläd, Ikea, Kudde, Hay.
Dorte njuter av att kunna välja mellan tomtens alla uteplatser beroende på väder och vind.
Dorte och Søren har utnyttjat husets och tomtens oregelbundna form till att skapa många små uteplatser. Här ska så småningom ett orangeri byggas. Stolar från Beau Marché.
Scroll to Top