Nystekt fisk, grillad kyckling och chilimarinerade havskräftor. Njut av lyxigt lättlagad semestermat som ackompanjeras av sommarens alla goda primörer och såser med smak av örter och citron.
Kall grön ärtsoppa
4 port
Ingredienser:

3 purjolökar
1 bakpotatis
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
100 g babyspenat
blad från ca 5 kvistar färsk mynta
500 g gröna ärter, tinade
2 1/2 dl crème fraiche
salt och peppar
Garnering:
myntablad
ärtskott eller valfria färska örter eller örtskott
Gör så här:
- Ansa och tvätta bort purjolöken och skär i mindre bitar. Skala potatisen och skär den i tärningar. Värm oljan i en kastrull. Stek försiktigt purjolöken och potatisbitarna i 4–5 minuter. De ska inte få färg. Tillsätt buljong.
- Sätt på locket och låt koka tills potatisen är mjuk. Skölj och hacka spenat och myntablad. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med ärterna. Låt soppan sjuda i 5 minuter.
- Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med salt och peppar. Kyl helt och servera med myntablad och ärtskott eller annat bladgrönt.

Frasig rödspätta med persiljesås
4 port
Ingredienser:
8 rödspättafiléer, ca 800 g
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
salt och peppar
30 g smör till stekning
Persiljesås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl grönsaksbuljong
2 dl mjölk
1 dl grädde
3–4 msk persilja, hackad
1 msk citronsaft eller äppelcidervinäger
1 tsk socker
salt och peppar
2 dl örter och/eller småbladad sallad
1 msk olivolja
1/2 tsk dijonsenap
1 citron, skuren i båtar
Gör så här:
- Börja med persiljesåsen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt buljongen under omrörning, lite i taget. Häll i mjölk och grädde. Låt såsen sjuda i 3–4 minuter under omrörning. Krydda med persilja, citronsaft, socker, salt och peppar.
- Vänd fiskfiléerna i mjölk och sedan i vetemjöl kryddat med salt och peppar.
- Stek fisken i smör i 3–4 minuter på varje sida, den ska inte vara överstekt. Skölj och torka örter/ salladsblad. Vispa olja och senap och vänd ner det gröna i blandningen. Servera till fisken tillsammans med citronbåtar, persiljesås och kokt färskpotatis.

Pasta med zucchini och dragonkyckling
4 port
Ingredienser:
4 kycklingbröst, helst av gårdskyckling med skinn
1 kruka färsk dragon
4 msk olivolja
salt och peppar
500 g pennepasta
1 zucchini
1/2 dl bra olivolja
salt och peppar
100 g parmesan
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en stor gryta eller stekpanna. Skölj dragonkvistarna och hacka dem fint. Strö hälften över kycklingen och droppa sedan olivoljan över. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i 20–25 minuter, eller tills den är helt klar inuti.
- Koka pastan. Skölj zucchinin och använd t ex ett rivjärn eller en svarv för att göra som ”spaghetti” eller långa, tunna remsor av den. Lägg remsorna i grytan med pastan den sista minuten av tillagningstiden. Sila av vattnet och lägg tillbaka allt i kastrullen. Vänd ner olivolja, resten av dragonen, salt och peppar.
- Riv parmesan och blanda ner. Skär kycklingen i skivor och servera med pastan. Strö gärna lite extra parmesan ovanpå.

Kyckling med rosmarin och krispig sallad
4 port
Ingredienser:
4 kycklingbröst, helst med skinn
salt och peppar
saft från 1 citron
2 msk olivolja
2 rosmarinkvistar
1 knippa grön sparris
250 g sockerärter
1 knippa rädisor
Dressing:
saften av 1 citron
1 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
6 msk olivolja
salt och peppar
Dekoration:
groddar och/eller färska örter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en eldfast form eller en långpanna. Krydda med salt och peppar. Pressa citronsaft över köttet, och droppa på olivolja. Hacka rosmarin och strö över den. Stek kycklinge i ugnen i ca 30 minuter.
- Bryt av den nedre delen på sparrisstjälkarna. Blanchera dem i kokande vatten i högst 3 minuter. Låt sockerärterna koka med den sista halva minuten. Häll allt i en sil och skölj direkt med kallt vatten.
- Skär sparrisen i bitar på snedden och sockerärterna i hälften, på längden. Tvätta och skär upp rädisorna och blanda dem med grönsakerna i en skål.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över grönsakerna. Blanda väl. Skär kycklingen i mindre bitar och blanda ner den i salladen. Servera med groddar eller örter.

Grillade chilimarinerade havskräftor
4 port
Ingredienser:
12 havskräftor, kokta eller råa
salt och peppar
Chilimarinad:
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl olivolja
1 knippa persilja, sköljd
saft från 1 citron
Gör så här:
- Skala vitlöken till marinaden. Skölj och hacka chili. Kör allt snabbt i en mixer tillsammans med olivolja, persiljeblad och citronsaft.
- Dela kräftorna på längden och ta bort den svarta strängen (tarmen). Lägg dem i en form eller på ett stekbläck och pensla en del av marinaden på köttsidan. Krydda med salt och peppar. Låt stå kallt i en halvtimme. Stek kräftorna på utegrillen eller gratinera dem i ugnen på 250 grader. Är de kokta räcker ett par minuter, är de råa, 5–8 minuter. Passa noga, steker man dem för länge blir de studsiga i konsistensen. Servera kräftorna med resten av marinaden, citronskal och bra bröd.

Fiskrullader med dillig gräddsås
4 port
Ingredienser:
1 kg färskpotatisar
200 g laxfilé utan skinn
8 filéer av plattfisk, t ex rödspätta
salt och peppar
saft från 2 citroner
2 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl grädde
1 liten kruka dill
Gör så här:
- Tvätta potatisen och koka den mjuk (med skal).
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i 8 bitar. Rulla en spättafilé runt varje laxbit och lägg rullarna i en eldfast form. Krydda med salt och peppar och droppa citronsaft över.
- Placera de kokta potatisarna mellan fiskrulladerna. Häll vitt vin och grädde över. Hacka hälften av dillen och strö över. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Hacka resten av dillen och strö över den strax före servering.

Grillad t-bensstek med broccoli och smält örtsmör
3–4 port
Ingredienser:
ca 1 200 g T-bensstek (benet väger en del)
salt och peppar
400 g sparrisbroccoli
1 kruka färsk dragon
1 liten kruka persilja
100 g smör
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Gör så här:
- Krydda köttet ordentligt med salt. Grilla på indirekt värme, ca 30 minuter. När det börjar bli klart, grilla på direkt värme några minuter till. Tillagningstiden beror på köttets tjocklek och hur väl stekt du vill ha det. Använd gärna termometer, vid 57–58 grader är det rosa. Krydda med nymald svartpeppar och låt vila i 10 minuter innan du skär upp det.
- Skölj broccolin. Grilla i 2–3 minuter på varje sida. Skölj örterna och hacka dem fint. Smält smöret på låg värme. Hacka vitlöksklyftan fint och blanda den med smöret. Tillsätt örterna och krydda med salt och peppar. Servera kryddsmöret med maten, eventuellt med bra bröd eller nypotatis.
