Kika in i Doreen Månssons vackra 20-talshus

Det söta 20-talshuset fick en kärleksfull och varsam renovering av folkkära tv-profilen Doreen Månsson. Välkommen till ett hem fullt av internationella loppisfynd och en elegant, kreativ och stilfull inredning.

I den pittoreska och ytterst välskötta trädgården, står ett generöst uppdukat bord. Mullvadslila duk och matchande servetter, färgade glasflaskor, Rörstrands-porslin och ljumma hembakta scones. Program­ledaren Doreen Månsson öppnar en flaska alkoholfritt bubbel (hon är nykterist och tycker att ”sprit smakar fönsterputs”) och utbrister lyriskt:

– Afternoon tea är det festligaste jag vet! Det har en personlig koppling för mig från mina uppväxtår i Afrika. Där var det tradition att bjuda hem folk för att visa hur fin trädgård man hade. Sedan satt man på trädgårdens vackraste plats och avnjöt sitt afternoon tea. 

Doreens föräldrar var diplomater och flyttade från Umeå till Nigeria när Doreen skulle börja första klass. Lärarna var stränga brittiska nunnor. Där var hon det enda vita barnet i en skola med 3 000 elever.

Erfarenheten av att ha gått i en internationell skola där muslimer, kristna, judar och vissa stamreligioner blandades, bidrog till att Doreen längtade efter att bosätta sig i en mer mångkulturell kontext. Därför flyttade hon till Malmvägen i Sollentuna, ofta stämplat som ett utskällt miljonprogramsområde. 

Efter ytterligare en lägenhet i Sollentuna, kom så det dramatiska skiftet när Doreen och hennes pojkvän Henrik började leta efter ett hus i samma område. 

Väldoftande jasmin från trädgården stoltserar i vaser på flera ställen i huset. Böcker från Plain Vanilla.
”Jag får inspiration från alla omkring mig! Det är så spännande att se hur folk har det och jag är typen som snokar i folks badrumsskåp. Ibland åker jag runt med bilen bara för att titta hur folk bor. I dag får jag möjlighet att få den inspon via Instagram. Det känns förbjudet underbart”, säger Doreen.
Huset från 1927 har gul puts och fasaden blir nästa projekt för Henrik och Doreen. ”Vi har helt struntat i exteriören eftersom vi renoverat så mycket interiört. Men nu ska vi måla om utsidan och om två år ska vi bygga ut och putsa om.”
Flera detaljer i inredningen i matsalen är fyndade på loppmarknader i Budapest. Det grå skåpet i industristil hittade Doreen på en retromässa. ”Mount Nelson Hotel-skylten är för att påminna mig och Henrik om vårt favorithotell som vi älskar, som ligger i Kapstaden. Det är vårt happy place.”
Det bruna, höga skåpet från gamla Televerket är ett loppisfynd som Doreen köpte av en farbror som hade arbetat där i en evighet. ”Han lämnade ett handskrivet brev där han berättade hur glad han blev över att jag uppskattade äldre möbler. Och så fick jag en stjärnmejsel och beskrivning till skåpets lönnfack.”
Yngsta dottern Aminas ljuvliga sovrum består av en platsbyggd sovalkov, fluffig lampa från Room och storblommig tapet från Designers Guild. ”Den jättefina heltäckningsmattan av ull från Kasthall var dyrare per kvadratmeter än alla mina persiska mattor. Tack och lov gick det bara åt två löpmeter.”
 I sovrummet står den omtalade köpmansdisken. Spegel med lampor, Icon Mirror. Designerväskorna har Doreen fyndat på Lauritz. Böcker från Plain Vanilla. ”Börjar det brinna är köpmansdisken det första jag räddar! Men den blir svår att bära ut då den väger nio miljoner kilo. Jag får väl kasta ut låda för låda från balkongen.”

Renoverade själva

– Vi visste båda att vi ville ha ett 20-talshus och föll för det här huset, trots att det egentligen är för litet. 

Doreen och Henrik gör inte saker halvdant, utan begav sig till Stadsmuseet för att undersöka hur husen var byggda på 20-talet. De slukade litteratur om byggnadsvård och svensk arkitekturhistoria med fokus på nordisk klassicism. Detta för att kunna återställa huset i tidsenlig stil. 

– Det går liksom inte att köpa 20-talsfoder och -lister på Bauhaus. Vi hittade ett ställe i huset som var intakt, där de inte förstört originalet – och det var kattvindarna. Så vi lämnade in fodret och golvsockeln därifrån till ett snickeri och lät tillverka kopior exakt efter den stilen. 

De lät även ta bort två väggar för att få mer yta. Linoleum­golven bröts upp och de vackra brädorna under vitkalkades. Och så var det förstås en hel del måleri­arbeten. Renoveringen tog fem månader. 

– Det bästa med huset är fönstren. När solen lyser in på trägolvet genom fönstren … Det gör mig så lycklig! 

De gamla, slitna fönstren har Doreen och Henrik ägnat fem veckor åt att renovera. På egen hand. Hon tar sig ofta an sådana uppdrag, som för andra låter helt orimliga, krävande eller orealistiska. Uttrycket ”Hur svårt kan det vara?” har sannolikt myntats av Doreen Månsson. 

– Jag tror att jag kan eller kan klara allt. Ingenting skrämmer mig. Jag har inte så bra självförtroende, men en sinnessjuk självkänsla.

Doreen Månsson, Henrik Hallgren, dottern Amina och skribenten Charlotta Flinkenberg.
Auberginefärgad duk och matchande servetter från Himla. Porslin från Rörstrand. Klaffstolarna är från Ikea, men Doreen har slipat ner och mörkbetsat dem. ”Jag älskar att duka med färgat glas och buteljer och fyndar ofta sådant på loppis.
Köksstommarna är från Ikea. Fronterna har en gotländsk möbelsnickare gjort. Inredningsarkitekten Jacob af Klintberg har låtit gjuta betongskivorna. ”Vi tillbringar mycket tid i köket och lagar söndagsmiddag varje vecka. Då kommer döttrarna över med sina vänner.”
Brun skänk från 1927, från ett gammalt postkontor i Köpenhamn, fyndad på Lauritz. Ansiktsvas, Jonathan Adler/Plain Vanilla, med handplockad jasmin från trädgården. ”Man ska passa på att buda under sommaren, för många företag går in och försöker vinna budgivningar på hösten.”
Träsoffa från en antikvitetsbutik som familjen bakom Indiska drev för flera år sedan. De vackra träplankorna togs fram då linoleumgolvet slets bort. ”Golven är vitvaxade. Man kan inte hålla på med kemikalier på det, utan det krävs vitsåpa.”
Ikeas ”Hemnes”-byrå har Doreen målat om och knopparna har bytts ut till mässingsditon från Lundell & Zetterberg. Vas och ljusstakar, Jonathan Adler/Plain Vanilla. ”Det är ett bra budgettips, att ge billiga möbler mer patina och karaktär med tydliga penseldrag.”
I master bedroom står en säng från Carpe Diem som Doreen omsorgsfullt har bäddat med steamade sängkläder från Mille Notti. ”Det jag älskar mest av allt med hotell är vackert bäddade sängar. Det är lyx för mig. Unna dig att köpa exklusiva sängkläder på rea och fixa fint, så blir din vardag lite mindre sunkig.” 

Älskar loppisfynd

20-talshuset har en charmig, eklektisk inredningsmix av loppisfynd, exklusiva auktionsmöbler som Doreen kallar ”svettiga segrar i budgivning”, omgjorda Ikeagrejer, marockanska detaljer och lyxiga persiska yllemattor. 

– Vi har absolut inte samma inredningssmak, men är eniga om att inredningen inte behöver matcha. Våra olikheter innebär att det blir en blandning i hemmet. 

Doreen är skicklig, uthållig och strategisk när det gäller att hitta rätt saker till sitt hem.

– Åker jag förbi en loppis bromsar jag och måste åka tillbaka. Jag fyndar gamla möbler på Lauritz. Och när Henrik filmar i Budapest och Kapstaden frågar jag alltid scenograferna på plats var de bästa fyndställena finns. 

Dessutom besitter även Doreen en talang som är oumbärlig då det gäller att få de inredningskap hon vill ha: tjat och skamlöst dealande.

– För två år sedan såg jag den största och vackraste köpmansdisk jag sett hemma hos Malin Baryards tränare och hans man i Eskilstuna. Jag började tjata om att få köpa den. I två års tid textade jag honom som en svartsjuk flickvän. Till slut orkade de inte säga nej längre …

Att den pampiga, tre meter långa och helt osannolikt tunga köpmansdisken behövde hämtas upp med kranbil, transporteras 13 mil och sedan lyftas in med teleskopkran i huset, var inget Doreen såg som ett hinder.

– Hela det köpet, inklusive transport och möbel, är den hemskaste summan jag lagt på inredning. Men förutom köpmansdisken och ett Per Öberg-bord från Svenskt Tenn, så äger jag inga dyra saker i hemmet. 

Badrum med specialbeställd rökfärgad glasvägg och spegel från AA Glas och marockansk mosaik på golvet. ”Vi var i Marrakech då vi budade på huset, därför tyckte vi det var kul med marockanska inslag. Mosaiken syns även på en del av väggen i köket.”
Växthuset från Hobbyväxthus är av kanalplast som bryter solstrålarna, och har luckor som öppnas automatiskt. Här inne odlar Doreen bland annat tomater. ”Jag älskar att sitta här inne med datorn och jobba när det regnar ute. Det påminner om de kraftiga regnen i Afrika, underbart!”
Pallkragarna hittade Doreen i Sollentuna centrum: ”Jag frågade en gubbe från någon byggentreprenad om jag kunde ta dem då de bara låg där och skräpade. Han sa ja.”
Den frodiga trädgården har plats för både odlingar och sköna sittplatser.

Doreens tips för en drömmig trädgård

  1. Jag köper dressjord på Granngården och krattar ut på våren. Det kommer att se ut som en leråker först, men den jordsorten stärker gräsmattan och gör den grön.
  2. Oxidsvart flis i rabatterna håller fukten bättre och blir väldigt dekorativt mot allt det gröna.
  3. Klipp inte gräset för ofta, då torkar det ut! Låt gräsklippet ligga kvar, mikroorganismer smaskar i sig det. Får en gräsmatta vara lite högre så trycker den undan annat ogräs. 
  4. Satsa på klängrosen ’Flammentanz’ som du planterar nära ett äppelträd och bind den sedan runt trädet. Då får du ett rosenträd som blir väldigt dekorativt.

Scroll to Top