Baka med bär – 5 goda recept

Sommar betyder solmogna bär och varför inte lägga dem i en god kaka? Här är några underbara bakverk med hallon, blåbär och vinbär, som dessutom är helt veganska.

Blåbärsbullar med mandelmassa
24 stycken 

Ingredienser:

1 sats bulldeg (se recept nedan)

Fyllning

150 g mandelmassa
1 dl fast blåbärssylt
45 g (1⁄2 dl) strösocker
75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 
10 g (2 tsk) vaniljsocker
6 g (2 tsk) vetemjöl

Sockerlag

50 g (1⁄2 dl) vatten 
45 g (1⁄2 dl) strösocker

Till garnering

strösocker

Gör så här:

  1. Gör bulldegen enligt receptet nedan.
  2. Gör fyllningen medan degen vilar. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare tills du får en slät kräm. 
  3. Koka ihop sockerlagen och ställ åt sidan så länge.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka strimlor. Tvinna strimlorna och snurra ihop dem till bullar. 
  5. Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa under handduk i 1 ½–2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader när cirka 30 minuter återstår av jäsningen.
  6. Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10–12 minuter.
  7. Pensla bullarna med socker­lag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje bulle i strösocker före servering.

Bulldeg

30 g jäst
3 dl växtbaserad dryck eller vatten
90 g (1 dl) strösocker
2 tsk mortlad eller malen kardemumma 
3 g (1⁄2 tsk) salt
540 g (9 dl) vetemjöl
100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vätskan till 38 grader och blanda ner den i jästen tillsammans med socker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen löst sig.  
  2. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda till en deg i köksassistent eller med elvisp med degkrokar. Klicka i margarinet i degen och knåda tills den släpper från kanterna. Degen ska vara glansig och elastisk när den är klar. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och lägg över en hand­duk. Låt vila i 20 minuter. 
Blåbärsbullarna är inte bara vackra att titta på, de är också ljuvligt goda med blåbär och mandelmassa i fyllningen.

Blondie med vit choklad och hallon 
8–10 bitar

Ingredienser:

210 g (3 1⁄2 dl) vetemjöl 
225 g (2 1⁄2 dl) strösocker 
5 g (1 tsk) bakpulver
5 g (1 tsk) vaniljsocker 
3 g (1⁄2 tsk) salt
150 g (1 1⁄2 dl) växtbaserad dryck  
1 dl neutral olja
100 g vegansk vit choklad
100 g hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt växtdryck och olja under omrörning.
  2. Grovhacka chokladen och blanda ner i smeten. Bred ut smeten i springformen och tryck ner hallonen. Grädda blondien mitt i ugnen i 35–40 minuter. Kakan ska vara dallrig i mitten och fast i kanterna när den är klar.
  3. Låt kakan svalna helt i kylskåpet och ät den när den är lite seg i konsistensen.
En blondie är som en brownie fast med vit choklad i stället för mörk. Låt den gärna stå en natt i kylskåpet före servering.

Knäckig bärpaj
10 bitar

Ingredienser:

300 g frysta bär
1 msk majsstärkelse
150 g mjölkfritt margarin 
90 g (1 dl) strösocker
75 g (1 dl) farinsocker 
140 g (1 dl) ljus sirap 
10 g (2 tsk) vaniljsocker 
5 g (1 tsk) bakpulver
60 g (1 dl) vetemjöl
160 g (4 dl) havregryn 
50 g (1⁄2 dl) växtbaserad matlagningsgrädde 
1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Fördela bären i en pajform, 24 cm i diameter, och pudra över majsstärkelsen.
  2. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Dra av kastrullen från plattan vid första bubblan.
  3. Häll ut smeten över bären och bred ut till ett jämnt lager. Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 minuter.
Den här lättlagade knäckiga bärpajen med en klick vaniljglass eller två gör garanterat succé.

Svartvinbärsmuffins med havresmul
8 medelstora muffins

Ingredienser:

150 g (1 1⁄2 dl) kikärtsspad 
270 g (3 dl) strösocker 
240 g (4 dl) vetemjöl
10 g (2 tsk) bakpulver
10 g (2 tsk) vaniljsocker 
3 g (1⁄2 tsk) salt
125 g mjölkfritt margarin
100 g (1 dl) växtbaserad matlagningsgrädde
200 g färska eller frysta vinbär

Havresmul

75 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 
45 g (1⁄2 dl) strösocker
40 g (1 dl) havregryn
90 g (1 1⁄2 dl) vetemjöl
5 g (1 tsk) vaniljsocker 
1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa kikärtsspad och socker tills det blir vitt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i smeten genom en finmaskig sil. Rör om.
  2. Smält margarinet på låg värme och vänd ner det i smeten tillsammans med grädden och rör till en jämn och klumpfri smet. Blanda till sist i vinbären och fördela smeten i 8 stora muffinsformar, men fyll dem bara till hälften.
  3. Nyp ihop ingredienserna till havresmulet och strö det över smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 25–30 minuter.
Låt svarta vinbär spela huvudrollen i härliga muffins toppade med krispigt havresmul.

Mjuk hallongrotta 
8 bitar

Ingredienser:

150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt 
180 g (2 dl) strösocker
210 g (3 1⁄2 dl) vetemjöl
10 g (2 tsk) bakpulver
10 g (2 tsk) vaniljsocker
250 g (2 1⁄2 dl) växtbaserad dryck 
ca 1 dl fast hallonsylt 
florsocker 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa margarin och socker vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt allt utom hallonsylt och florsocker och arbeta snabbt men försiktigt ihop till en jämn, tjock smet. 
  2. Smörj och bröa en rektangulär form, 20 x 25 cm, och bred ut smeten i den. Klicka ut hallonsylten och dra lätt med en kniv runt hela smeten så att du får ett mönster. 
  3. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 minuter och låt den sedan svalna i formen. Pudra med florsocker före servering. 
Den saftiga vaniljkakan är fylld med hallonsylt och smakar som en stor, mjuk hallongrotta.
Scroll to Top