Inspireras av den här drömträdgården på Öland

I sin trädgård på mellersta Öland har Anja Giermann grävt sig nedåt och byggt sig uppåt, allt för att förvandla sin platta gräsmatta till ett blommande paradis i flera nivåer. Med växter av alla slag, naturpool och dammar blev detta också en plats där såväl fladdermöss som sköldpaddor stortrivs.

Sommar på Öland kan vara underbart! Men de många soltimmarna på den ganska platta och blåsiga ön innebär vattenbrist och bevattningsförbud. Vårens gröna, mjuka gräsmattor torkar och gräset blir torrt, stickigt och gulbrunt.  

– Dessutom har vi väldränerad sandjord, förklarar Anja Giermann. Sommar innebär helt enkelt alltid torka hos oss. 

Men Anja och hennes man Per Svebring startade med just en övervuxen gräsmatta, där det fanns en del buskar och gamla fruktträd. Trädgårdsintresset var i stort sett noll och fokus låg på att renovera huset. Inför en födelsedagsfest fick Anja ändå för sig att hon skulle snygga till lite utanför entrén och grävde en rabatt. 

–  Jag upptäckte att det var lättgrävt i sandjorden och hade väl tur med växtvalet, säger Anja med glimten i ögat. Allt växte och frodades i den där första rabatten. Jag blev så peppad att jag köpte några trädgårdstidningar, och hoppla – därifrån avancerade jag snabbt till att beställa rosor från England. Sedan var det liksom kört!

Utsikten från trädäcket vid stora fiskdammen bjuder på en lummig vy över Anja Giermanns trädgård på mellersta Öland. I fonden syns gästhuset
Huset ligger långt in på tomten, halvt dolt under den omfångsrika honungsrosen. Vägen fram till entrén går via en liten bro över bäcken som förbinder de båda större dammarna. Portalen är byggd efter en medeltida förlaga och krönt av en gammal flaggstångsknopp.  
Trägången längs stora dammen leder till ett lusthus, byggt på en liten kulle. Marken har terrasserats med en stödmur av gammal ölandssten. Med brygga i dammen kommer man ända ut till djupdelen, där näckrosen blommar.

Trädgårdsarbete som kreativt nöje

Delvis är trädgården ett resultat av att Anja satt sitt eget konstnärliga arbete på sparlåga under husrenoveringen. Det kändes inte rätt att försvinna in i ateljén och måla tavlor när det fanns så mycket handfasta renoverings­sysslor som skulle klaras av. Trädgårdsarbete däremot kändes som ett tillåtet nöje. 

–  Jag tänker på trädgård som en sorts skulpterande där man ger rumsligheterna struktur, färg och form. 

Dessutom hävdar hon att hon är lite lat och otålig, två egenskaper som påskyndat trädgårdens utveckling. Hon vill inte vänta i åratal på att små plantor ska växa till sig, i stället köper hon de största exemplaren som finns att få fatt i. Bonuseffekten är att stora plantor också har mer utvecklade rotsystem, som bättre klarar torka och snabbare hittar ner på djupet i jorden.  

Piedestalen intill trädäcket är återbruk, gjord av en axel till en riven gammal väderkvarn, runt vilken jätterams växer.
Den platta gräsmattan har ersatts av flera dammar och gångar mellan trädäck, stenläggningar och blommande planteringar.
I förgrunden rosen ’John Clare’ ihop med lavendel.
Only dead fish follow the stream – fiskarna på planket har Anja sågat ur plywood och målat. Bland den romerska malörten har en gammal timmerstock blivit piedestal, dekorerad med antika nycklar. 
Under honungsrosens blomning sprids väldoften i hela trädgården.

Vatten för mångfald

För en naturintresserad djurvän som Anja har trädgården en annan, större uppgift. Den är skapad för att fyllas med liv! Och vatten är det bästa sättet att gynna djurlivet. De började med en rejäl damm för fiskar, vattenväxter och insekter. Den är stor nog för en egen brygga, djup nog för näckrosor och för att fiskar ska kunna övervintra på bottnen. Dammen är delvis kantad med en gång av trätrall och stenkant lagd av gammal ölandssten som de fann på den egna tomten. Den utgör den perfekta platsen för en uteplats under tak, där Anja och Per gärna sover när sommarnätterna är ljumma. Alldeles intill uteplatsen finns ännu en liten damm som går under namnet ’Skuggölen’, inspirerat av skogens svarta mosskantade tjärnar.

Just för att den stora dammen är gjord för att gynna djurlivet finns där en hel del annat också, som dykarlarver och ryggsimmare. De både sticks och bits. Något Anja fick erfara när hon torksommaren 2018 kröp ner i dammen i ett desperat försök att svalka sig.  

Det inspirerade till att bygga ännu en stor damm avsedd för bad. En naturpool med mer behaglig botten, även den inramad av växtlighet. De båda stora dammarna är förbundna med en liten bäck och renas av samma filteranläggning.   

’Ghislaine de Féligonde’ – en riktig favorit som läckert skiftar färg från saffransgult och aprikos till koppar för att sedan blekna mot krämvitt.
Makalösa myskrosen ’Ballerina’ blommar överdådigt med stora klasar av de sötaste små rosor, från juni och långt in på hösten.

Sten, trä och utsiktstorn

Runt dammarna och in runt huset har paret efter hand bytt ut gräsmattan till trä och stenläggningar. Det är barfotavänligt och bidrar både till trädgårdens struktur och förstärker känslan av rumslighet i grönskan. Med buskage och plank som skymmer sikten finns det nu fler vinklar och vrår att upptäcka på den tidigare helt platta tomten. Den som vill ha fri sikt får i stället klättra upp på högre höjder. 

–  Först byggde vi bara ett litet utsiktstorn, Lilla Whiskeytornet, lagom stort för två att sitta och kvällsfilosofera i. Men det blev så bra att vi tyckte vi behövde ett större torn med plats för fler rumpor. 

Det är något speciellt med att komma upp i luften, menar Anja, och betrakta sin omgivning lite mer från ovan. Där uppe ser de över strandängarna och ända ner till havet, samtidigt som fåglarna viftar förbi alldeles ovanför huvudet.   

–  Det är en vardagslyx att när som helst kunna stiga ut genom dörren och hämta inspiration.

Vattnet leds runt, från stora baddammen, via ett litet vattenfall och en bäck, till fiskdammen. Bäcken är halvt dold under drivved, för att skydda småfisk som vandrar mellan vattnen från rovfåglar.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tradgard-oland-14-684x1024.jpg
Väldoft i sommartid, med lavendel längs gången upp mot huset, som är nästan övervuxet av honungsrosor – en helenae ’Hybrida’ till vänster och en ’Lykkefund’ till höger.

Bra tips för torra lägen

  1. Sandjord behöver förbättras regelbundet för att bättre bibehålla fukten. Gödsel och kompost heter mirakelmedicinen.
  2. Välj torktåliga och robusta växter! När du hittar växter som trivs, sätt fler av samma sort. 
  3. Sandjord är perfekt för lökväxter – gläds åt detta och frossa i lökar!  
  4. Stora plantor med bättre utvecklat rotsystem klarar nyplantering bättre än småplantor. 
  5. Plantera buskar! Dels går de snabbare ner på djupet och hittar fukt själva. Dels ger de skugga åt andra växter.
  6. Täck jordytorna! Plantera tätt så skuggar ­växterna själva jorden. Och annars, täck jorden med sten, bark, gräs eller annat som hindrar ­avdunstning. 
  7. Rotvattna i stället för att vattna på ytan. Då kommer vattnet direkt dit det ska, i stället för att avdunsta. 
  8. Rosor vill oftast ha en mer fukthållande jord. Rosor av typerna rugosa, pimpinell och spinimossa tillhör de tåliga och robusta sorterna som gillar de mer väldränerade lägena. Annars gäller jordförbättring!

Fördelar med vatten i trädgården 

  1. Det spännande djurlivet under ytan! Allt från tama fiskar till paddor, grodor, insekter och kryp. Spännande för både barn och vuxna.
  2. Det skapar också ett rikare djurliv ovan ytan, av arter som dras till vatten. Vi kan fågelskåda från fikahörnan på dagarna och fladdermusskåda på kvällarna!
  3. I vattnet finns ett rikt växtliv som inte behöver vattnas!
  4. Vatten ger ro. Det finns inget bättre än att sitta på bryggan med fötterna i vattnet och dricka kaffe.
  5. Det är ett sätt att ge tillbaka till naturen.
  6. Rengöringen av filtret ger gott om näringsrikt slam som blir fin gödsel. 
Scroll to Top