I den gamla skolan på Österlen blandar Anna-Karin gärna in asiatiska detaljer i sin skandinaviska stil. Resultatet blir bohemiskt och stramt samtidigt – på ett alldeles personligt vis.
Det var framför allt rymden, atmosfären och möjligheten att driva egen verksamhet som gjorde att Anna-Karin och Per föll för huset i Stora Köpinge på Österlen. Det röda tegelhuset byggdes på 1850-talet och har tidigare varit både skola, församlingshem och kommunhus. Nu är det lite mer än elva år sedan paret tog över det.
– Huset var redan renoverat och klart, helt i vår stil, berättar Anna-Karin.

En del mindre förändringar har gjorts, som att tapetsera, måla och inreda ett större sovrum på övervåningen. Det mesta jobbet har lagts på trädgården.
– När vi flyttade in var där mest gräs, grus och stockrosor.
Det gamla huset ligger vindskyddat precis vid kyrkan
– Byn är supermysig och grannarna är trevliga. Kyrkan skapar en härlig atmosfär och vi får se allt från bröllop och dop till vardagliga kyrkbesök.
De stora ytorna är som gjorda för många gäster och stora familjesammankomster.
– Jag älskar rymden här och speciellt de stora härliga fönstren med sina breda fönsternischer. Det är ett perfekt hus för fester, det har ett slitstarkt parkettgolv och ett tåligt betonggolv som gör att både hunden och katten kan gå in och ut som de vill, säger Anna-Karin.






Personligt och färgglatt
Inredningen utgår från en vit bas med många udda detaljer. Det märks att Anna-Karin och Per har en personlig, färgglad och annorlunda stil.
– Jag har en förkärlek för orange i små detaljer, men jag gillar när det är balanserat. Både Per och jag gillar känslan av att det syns att just vi bor här, vi följer inte några trender.
Anna-Karin driver ett agenturföretag och jobbar med varumärken som norska Ygg & Lyng, danska Kristina Dam, Skovshoved Møbelfabrik och Moh Rug. Hon driver webbshoppen Cancan interior, men tar också olika inredningsuppdrag. Hennes inredningsfilosofi är att det varken får bli för många prylar, eller för avskalat.
– Det måste finnas en avvägd balans, vilket alltid är en utmaning. Det är lätt att få in för många prylar och jag brukar tänka att om en sak inte tillför något så ta bort den, ”kill your darlings”.
Hon har sina favoriter – som det stora kinesiska skåpet i vardagsrummet som ger hela rummet en speciell känsla.
– Det händer ju ibland att vissa saker har ett affektionsvärde i sig, annars är jag inte så bunden till prylar utan möblerar gärna om ofta och byter ut både möbler och detaljer.
Inspirationen till nya inredningsprojekt hittar Anna-Karin framför allt på Pinterest, Instagram och i olika inredningsmagasin.
– Jag samlar på mig intryck som sedan vaskas fram till en idé och ett upplägg. Det finns så mycket bra design och jag går verkligen i gång på det, och får en känsla av eufori när jag hittar det där som har något alldeles speciellt.






Projekt i trädgården
Per och Anna-Karin har många nya projekt på gång. Bland annat tänker de skapa en uthyrningsdel för sommarbesökare på övervåningen.
– Det innebär att vi bara kommer att bo på nedre plan i fortsättningen.
De tänker också bygga ett badrum på bottenvåningen, och ta upp en vägg från köket in mot ett mindre sovrum.
– Vi behöver få lite mer rymd vid köket och matplatsen. Vi ska också öppna upp med stora fönster från vardagsrummet ut mot trädgården.
Nästa projekt är att ta tag i gårdshuset och inreda kontor och gästrum där.
– Men först ska vi bygga ett växthus av gamla fönster i köksträdgården. Förhoppningsvis blir det klart redan i höst.
Bägge två känner överhuvudtaget att trädgården är ett område som de vill utveckla ännu mer.
– Per fick blodad tand för trädgårdsarbete för några år sedan, och det är så kul att jobba tillsammans och ha gemensamma visioner. Vi odlar tomat, vitlök, grönkål, purjolök, örter, squash och butternutpumpor. Det är lättodlat och sådant som vi gillar att använda i mat-lagningen.




Anna-Karins 5 bästa inredningstips
1. Våga vara personlig, lita på din egen känsla.
2. Satsa på bra belysning i alla rum.
3. Använd textilier som kuddar och plädar och variera efter säsong.
4. Ska du måla – provmåla alltid först.
5. Rensa ut en gång om året.