6 supergoda grillrecept du inte vill missa

Det doftar nygrillat i sommarkvällen och från gallret kommer rosmarindoftande kycklingspett, hemgjord zucchinipizza och kryddrubbad picanha. Allt ackompanjerat av spännande gröna tillbehör.

Grillad lammfilé med tabbouleh
4 port

Ingredienser:

600 g lammytterfilé
1 msk olivolja
salt och peppar

Tabbouleh

150 g couscous
2 dl hett vatten
1 knippa storbladig persilja 
1 knippa mynta
3 tomater
1 gurka
1 zucchini
1 citron, saften från
1 dl olivolja
100 g fetaost

Gör så här:

  1. Lägg couscous i en skål och häll på kokande vatten och täck med lock eller plastfolie. Låt stå och svälla i 10 minuter och luckra sedan couscousen med en gaffel. 
  2. Hacka örterna. Skölj tomater och gurka och skär dem i små kuber. Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Grilla dem på grillen eller i grillpanna i 2–3 minuter på varje sida. Blanda grillad zucchini, tomat, gurka och hackade örter med couscous. Droppa på citronsaft och olivolja, strö på salt och peppar, blanda väl. Smula på fetaost strax före servering.
  3. Skär lammfiléerna i bitar. Trä upp dem på spett och pensla med olivolja, salt och peppar. Grilla 8 minuter på varje sida.
Lamm är gott att grilla och passar till smaker från Mellanöstern. Här en variant på salladen tabbouleh med grillad zucchini och fetaost.

Grillad pizza med zucchini och getost
4 port

Ingredienser:

Botten

3 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
200 g durummjöl, fullkorn
ca 150 g vetemjöl,
gärna italienskt ”tipo 00” 

Topping

2 mozzarella
4 potatisar
½ squash
½ blomkål
100 g getost
4 kvistar färsk rosmarin
eller timjan
salt och peppar 

Gör så här:

  1. Börja med pizzadegen. Häll vatten i en skål och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, sedan durummjöl och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa i cirka 1 timme. Vält ner degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och rulla varje del till en boll, som kavlas ut tunt.
  2. Tänd grillen och lägg på en pizza- eller baksten som får bli het. Skär mozzarellan i skivor. Skär potatis, squash och blomkål i mycket tunna skivor, gärna på mandolin.
  3. Pensla pizzabottnarna med olivolja och toppa med mozzarella, potatis, squash och blomkål. Smula getost över och strö på hackad rosmarin. Krydda med salt och peppar.
  4. Baka pizzorna en i taget (på plåten som hör till pizzastenen) tills de är spröda och har fått fin färg
Baka pizzan på grillen! Enklare än du tror och makalöst gott, särskilt med getost och zucchini på.

Kryddrubbad picanha med grillad majs 
4–6 port

Ingredienser:

1 picanha, ca 1 ½ kg  

Kryddblandning

2 msk brun farin
2 tsk timjan
½ tsk spiskummin 
2 tsk oregano 
1 tsk paprikapulver 
2 tsk salt 
svartpeppar  

Majskolvar

4–6 färska majskolvar
25 g smör
1 vitlöksklyfta, hackad
salt och peppar 

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen. Skär skåror i köttet och gnid det med kryddblandningen. Låt stå
    i några timmar i kylskåpet. Ta fram en stund innan grillning, och grilla sen på indirekt värme i ca 1 timme, eller till en innertemperatur
    på ca 60 grader. Låt vila i aluminiumfolie i 15 minuter innan du skär det i tunna skivor tvärs över köttfibrerna.
  2. Vik ner majskolvsbladen, bryt inte av dem. Ta bort stråna på majskolvarna. Vik tillbaka bladen så att majskolvarna täcks igen. Lägg majsen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt dra i 30 minuter. Ta upp dem och grilla dem i ca 15 minuter. Vänd dem regelbundet. Vik upp täckarken på kolvarna eller ta bort dem helt.
  3. Rör smöret med vitlök och bred det på majskolvarna. Krydda med salt och peppar och servera till köttet, och eventuellt bakad sötpotatis med gräddfil, färsk oregano och vitlök.
Picanha är en styckningsdetalj som är populär i Brasilien och som blivit allt vanligare här hemma. Köttet är smakrikt och passar bra till majskolvar och bakad sötpotatis.

Grillad tonfisk med ananassalsa
4 port

Ingredienser:

4 portionsbitar tonfisk
2 msk olivolja 
salt och peppar
1 dl sesamfrö

Ananas- och avokadosalsa

250 g ananaskött
2 avokador
2 tomater
2 stjälkar bladselleri
1 msk mango chutney 
3 msk hackad rödlök
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk limesaft
1 tsk tabasco
salt
2 msk färsk koriander eller persilja, finhackad 

Gör så här:

  1. Pensla tonfisken med olja och krydda med salt och peppar. Grilla tonfisken ett par minuter per sida. Den får gärna vara röd
    i mitten. Rosta sesamfröna i en torr panna och lägg dem på en tallrik. Vänd tonfisken i fröna.
  2. Salsa: Skär ananasköttet och avokadon i små tärningar. Skär itu tomaterna och ta bort kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar. Skär sellerin i tunna skivor. Blanda frukt och grönsaksbitar. Vänd ner resten av ingredienserna till en salsa och smaka av med salt. Servera med nygrillad tonfisk.
Till den grillade tonfisken passar en frisk salsa på ananas och avokado.

Grekiska färsspett med grillad sallad  
4 port

Ingredienser:

4 kvistar färsk rosmarin 
400 g lammfärs 
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, krossade
peppar
2 hjärtsalladshuvuden
olivolja
2 gurkor
5 kvistar färsk mynta
1 liten handfull persilja 
200 g edamamebönor eller gröna ärter (tinade om frysta) 
2 dl grekisk yoghurt
harissapasta efter smak 
4 tunnbröd, pitabröd eller tortilla­bröd

Gör så här:

  1. Hacka rosmarin. Blanda lammfärsen med rosmarin, salt och krossad vitlök. Krydda med peppar och forma färsen till 8 avlånga korvar och trä på spett. Grilla i 5–6 minuter på varje sida. 
  2. Skär salladen i kvartar. Pensla med olivolja och grilla dem på båda sidor. Halvera gurkorna, ta bort fröna med en tesked och skär gurkan i små kuber. Hacka mynta och persilja. Vänd gurkan med bönor eller ärter och örter. Blanda yoghurten med harissa.
  3. Värm bröden och servera med grillad sallad, gurksallad, kryddig yoghurt och lammspett. 
Sallad får en så fin smak när den grillas. Här tillsammans med kryddiga lammfärsspett och yoghurtdressing med sting.

Rosmarinkyckling med blomkålsris
4 port  

Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 citron
1 msk chiliflingor 
2 msk olivolja 
4 kvistar rosmarin 
2 klyftor vitlök

Blomkålsris

1 blomkålshuvud
1 burk kikärter
50 g pumpafrön
3 msk olivolja 
salt och peppar 
1 kruka basilika, bladen 

Gör så här:

  1. Lägg kycklingfiléerna i en skål. Pressa ner saften från citronen i en annan skål och blanda med chiliflingor och olivolja. Skölj rosmarin och hacka den fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem. Blanda ner hackad rosmarin och vitlök i marinaden. Häll marinaden över kycklingen och låt den stå i en halvtimme. 
  2. Blomkålsris: Skölj blomkålen och riv den fint på ett rivjärn. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på den rivna blomkålen. Häll av kikärterna. Blanda dem med blomkålen och tillsätt pumpafrön. Ringla på olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i 15 minuter på 200 grader. 
  3. Sätt kycklingfiléerna på spett och grilla dem i 6–8 minuter på varje sida. Hacka basilikan och blanda den med blomkålriset strax före servering. Servera med de grillade kycklingspetten.
Kycklingen får fin smak av rosmarin och ett litet bett av chili. Riven rostad blomkål med kikärter och basilika är ett lika nyttigt som gott tillbehör.
Scroll to Top