Det doftar nygrillat i sommarkvällen och från gallret kommer rosmarindoftande kycklingspett, hemgjord zucchinipizza och kryddrubbad picanha. Allt ackompanjerat av spännande gröna tillbehör.
Grillad lammfilé med tabbouleh
4 port
Ingredienser:

600 g lammytterfilé
1 msk olivolja
salt och peppar
Tabbouleh
150 g couscous
2 dl hett vatten
1 knippa storbladig persilja
1 knippa mynta
3 tomater
1 gurka
1 zucchini
1 citron, saften från
1 dl olivolja
100 g fetaost
Gör så här:
- Lägg couscous i en skål och häll på kokande vatten och täck med lock eller plastfolie. Låt stå och svälla i 10 minuter och luckra sedan couscousen med en gaffel.
- Hacka örterna. Skölj tomater och gurka och skär dem i små kuber. Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Grilla dem på grillen eller i grillpanna i 2–3 minuter på varje sida. Blanda grillad zucchini, tomat, gurka och hackade örter med couscous. Droppa på citronsaft och olivolja, strö på salt och peppar, blanda väl. Smula på fetaost strax före servering.
- Skär lammfiléerna i bitar. Trä upp dem på spett och pensla med olivolja, salt och peppar. Grilla 8 minuter på varje sida.

Grillad pizza med zucchini och getost
4 port
Ingredienser:
Botten
3 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
200 g durummjöl, fullkorn
ca 150 g vetemjöl,
gärna italienskt ”tipo 00”
Topping
2 mozzarella
4 potatisar
½ squash
½ blomkål
100 g getost
4 kvistar färsk rosmarin
eller timjan
salt och peppar
Gör så här:
- Börja med pizzadegen. Häll vatten i en skål och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, sedan durummjöl och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig och låt jäsa i cirka 1 timme. Vält ner degen på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar och rulla varje del till en boll, som kavlas ut tunt.
- Tänd grillen och lägg på en pizza- eller baksten som får bli het. Skär mozzarellan i skivor. Skär potatis, squash och blomkål i mycket tunna skivor, gärna på mandolin.
- Pensla pizzabottnarna med olivolja och toppa med mozzarella, potatis, squash och blomkål. Smula getost över och strö på hackad rosmarin. Krydda med salt och peppar.
- Baka pizzorna en i taget (på plåten som hör till pizzastenen) tills de är spröda och har fått fin färg

Kryddrubbad picanha med grillad majs
4–6 port
Ingredienser:
1 picanha, ca 1 ½ kg
Kryddblandning
2 msk brun farin
2 tsk timjan
½ tsk spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
2 tsk salt
svartpeppar
Majskolvar
4–6 färska majskolvar
25 g smör
1 vitlöksklyfta, hackad
salt och peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till kryddblandningen. Skär skåror i köttet och gnid det med kryddblandningen. Låt stå
i några timmar i kylskåpet. Ta fram en stund innan grillning, och grilla sen på indirekt värme i ca 1 timme, eller till en innertemperatur
på ca 60 grader. Låt vila i aluminiumfolie i 15 minuter innan du skär det i tunna skivor tvärs över köttfibrerna. - Vik ner majskolvsbladen, bryt inte av dem. Ta bort stråna på majskolvarna. Vik tillbaka bladen så att majskolvarna täcks igen. Lägg majsen i en stor skål och täck med kallt vatten. Låt dra i 30 minuter. Ta upp dem och grilla dem i ca 15 minuter. Vänd dem regelbundet. Vik upp täckarken på kolvarna eller ta bort dem helt.
- Rör smöret med vitlök och bred det på majskolvarna. Krydda med salt och peppar och servera till köttet, och eventuellt bakad sötpotatis med gräddfil, färsk oregano och vitlök.

Grillad tonfisk med ananassalsa
4 port
Ingredienser:
4 portionsbitar tonfisk
2 msk olivolja
salt och peppar
1 dl sesamfrö
Ananas- och avokadosalsa
250 g ananaskött
2 avokador
2 tomater
2 stjälkar bladselleri
1 msk mango chutney
3 msk hackad rödlök
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk limesaft
1 tsk tabasco
salt
2 msk färsk koriander eller persilja, finhackad
Gör så här:
- Pensla tonfisken med olja och krydda med salt och peppar. Grilla tonfisken ett par minuter per sida. Den får gärna vara röd
i mitten. Rosta sesamfröna i en torr panna och lägg dem på en tallrik. Vänd tonfisken i fröna. - Salsa: Skär ananasköttet och avokadon i små tärningar. Skär itu tomaterna och ta bort kärnhusen. Skär tomatköttet i små tärningar. Skär sellerin i tunna skivor. Blanda frukt och grönsaksbitar. Vänd ner resten av ingredienserna till en salsa och smaka av med salt. Servera med nygrillad tonfisk.

Grekiska färsspett med grillad sallad
4 port
Ingredienser:
4 kvistar färsk rosmarin
400 g lammfärs
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, krossade
peppar
2 hjärtsalladshuvuden
olivolja
2 gurkor
5 kvistar färsk mynta
1 liten handfull persilja
200 g edamamebönor eller gröna ärter (tinade om frysta)
2 dl grekisk yoghurt
harissapasta efter smak
4 tunnbröd, pitabröd eller tortillabröd
Gör så här:
- Hacka rosmarin. Blanda lammfärsen med rosmarin, salt och krossad vitlök. Krydda med peppar och forma färsen till 8 avlånga korvar och trä på spett. Grilla i 5–6 minuter på varje sida.
- Skär salladen i kvartar. Pensla med olivolja och grilla dem på båda sidor. Halvera gurkorna, ta bort fröna med en tesked och skär gurkan i små kuber. Hacka mynta och persilja. Vänd gurkan med bönor eller ärter och örter. Blanda yoghurten med harissa.
- Värm bröden och servera med grillad sallad, gurksallad, kryddig yoghurt och lammspett.

Rosmarinkyckling med blomkålsris
4 port
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 citron
1 msk chiliflingor
2 msk olivolja
4 kvistar rosmarin
2 klyftor vitlök
Blomkålsris
1 blomkålshuvud
1 burk kikärter
50 g pumpafrön
3 msk olivolja
salt och peppar
1 kruka basilika, bladen
Gör så här:
- Lägg kycklingfiléerna i en skål. Pressa ner saften från citronen i en annan skål och blanda med chiliflingor och olivolja. Skölj rosmarin och hacka den fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem. Blanda ner hackad rosmarin och vitlök i marinaden. Häll marinaden över kycklingen och låt den stå i en halvtimme.
- Blomkålsris: Skölj blomkålen och riv den fint på ett rivjärn. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på den rivna blomkålen. Häll av kikärterna. Blanda dem med blomkålen och tillsätt pumpafrön. Ringla på olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i 15 minuter på 200 grader.
- Sätt kycklingfiléerna på spett och grilla dem i 6–8 minuter på varje sida. Hacka basilikan och blanda den med blomkålriset strax före servering. Servera med de grillade kycklingspetten.
