Av Louisa Lorang Foto Lene Samsø

Recept

7 goda sommarsallader för varma dagar

En sallad på krispiga nyskördade primörer och gröna blad känns både lyxigt och gott så här års. Toppad med krämig burrata eller avokado passar den perfekt till såväl lunch som tillbehör på grillmiddagen.

• 16 juli, 2021

Grön sparris med sojaglaze 
4 port

Ingredienser:

Dressing
1 dl japansk soja
½ dl honung
1 tsk riven färsk ingefära 
2 msk limesaft 

Sallad:
1 stor knippa grön sparris (ca 450 g)
1 bunt broccolisparris (250 g)
salt 

Topping
2–3 msk sesamfrön, gärna både svarta och gula 
1 handfull grovhackad färsk koriander 
1 grön chili, i skivor

Gör så här:

  1. Koka ihop soja, honung, ingefära och limesaft, reducera till hälften. Låt svalna helt.
  2. Knäck av den nedersta delen av sparrisen. Förväll sparris och broccolisparris i ca 1 minut. Låt rinna av. 
  3. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Ringla på dressingen och toppa med sesamfrön, koriander och tunna skivor grön chili. 
Så enkel och så god helgrön sallad. Dressingen håller bra i kylen och passar också bra som dippsås till exempelvis dumplings. 

Tomatsallad med persika och burrata
4 port

Ingredienser:

3 persikor
500 g mogna tomater, gärna i olika färger
3 nävar basilikablad 
2 burrata-bollar
salt och svartpeppar
lite vinäger, gärna balsamico
god olivolja
gott bröd 

Gör så här:

  1. Skär persikor och tomater i mindre bitar och blanda dem med basilikabladen. 
  2. Anrätta allt på ett fat med kant. Toppa med burrata och krydda med salt, svartpeppar, några droppar vinäger och så ordentligt med olivolja. Servera direkt med ett gott  bröd.
Ett ljuvligt möte mellan söt persika, len burrata och sötsyrlig tomat. Gott ävtill grillat kött eller kyckling.

Vit sparris med krassekräm
4 port

Ingredienser:

1 stor bunt vit sparris, ca 500 g
salt
1 msk smör 

Dressing
2 dl tjock yoghurt, 10%
2 msk majonnäs 
2 tsk dijonsenap
1 ask krasse, finklippt
salt och svartpeppar 

Topping
små ärtskott eller krasse

Gör så här:

  1. Skala sparrisen och skär av den nedersta, lite träiga delen. Koka sparrisen i saltat vatten med smör. Häll av vattnet och låt ånga av.
  2. Rör ihop dressingen med yoghurt, majonnäs, senap och krasse. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp sparrisen på ett fat och ringla på dressing. Toppa med ärtskott eller mer krasse. Servera direkt.
Läcker vit sparris med krämig dressing som sällskap. Prova gärna att toppa det hela med krasse med extra sting, som daikonkrasse. Den som vill göra en ännu lyxigare anrättning kan också toppa med färska räkor eller rökt lax.

Blomkålssallad med ärter
4 port

Ingredienser:

1 blomkålshuvud, i tunna skivor 
3–4 dl gröna ärter eller bondbönor, helst nyspritade 
2 nävar ärtskott 

Dressing
½ dl citronsaft
2 msk flytande honung 
3–4 msk olivolja
1 msk blå vallmofrön 

Gör så här:

  1. Rör först ihop citronsaft, honung, olivolja och vallmofrön till en dressing. 
  2. Vänd ihop blomkål, ärter och dressing. Anrätta fint på ett fat och toppa med ärtskott. 
Rå, fin blomkål som skivas tunt passar perfekt i en sallad med ärter. Om du vill lyxa till det lite extra, smula över färsk getost.

Gurksallad med quinoa och dill
4 port

Ingredienser:

2 dl quinoa, gärna svart
2 avokador, i tärningar
2–3 hjärtsalladshuvuden, nedplockade i blad
3 gurkor, hyvlade i tunna remsor
1 näve dillvippor 

Dressing 
2 citroner
1 msk flytande honung 
3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet.
  2. Dressing: Pressa saften från 1 citron. Skär bort skalet från den andra, och skär sedan ut fina filéer utan hinnor. Hacka dem grovt. Rör ihop honung, citronsaft, citronbitar och olivolja.
  3. Blanda avokadobitarna med dressingen. Lägg upp hjärtsalladsblad och lägg på quinoa, gurka, dill och avokado med dressing. 
Citrusfrisk sallad som också är väldigt god till fisk. Vill du ha en extra matig sallad, öka bara mängden quinoa.

Avokado- och bovetesallad med miso­dressing 
4 port

Ingredienser:

1 dl bovete
1 knippe grön sparris, 250 g 
200 g sockerärter
4 avokador
olja till stekning

Dressing
2 msk miso 
2 tsk flytande honung
saft från 1–2 lime
¼ dl japansk soja
3 msk majonnäs

Gör så här:

  1. Rosta bovetet i olja i en varm panna, tills det är sprött. Salta och låt svalna.
  2. Rör miso med honung, lime och soja till dressingen. Rör ner majonnäsen och smaka av.
  3. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Skär sparris och sockerärter i bitar på snedden. 
  4. Dela avokadon och lägg upp den på fat med sparris och sockerärter. Ringla på dressing. Strössla på rostat bovete och kläm gärna över lite extra lime.
Superfräsch sallad med olika texturer – krämig avokado, krispig sparris och frasigt rostat bovete.

Grillade grönsaker med tahinidressing
4 port

Ingredienser:

1 aubergine
2 zucchini
1 röd paprika 
2 rödlökar
olivolja 
salt
3 nävar persiljeblad  
1 näve myntablad 

Dressing
3 msk tahini
1 msk flytande honung
2 dl avrunnen yoghurt
2 msk citronsaft
3–4 msk olivolja 
salt 

Topping
2–3 tsk svartkumminfrö (nigellafrön)

Gör så här:

  1. Skär aubergine, zucchini, paprika och lök i skivor och båtar. Vänd runt dem med olja och grilla i grillpanna eller på utegrillen. Salta.
  2. Rör ihop tahini, honung och yoghurt till en dressing. Smaka av med citronsaft, olivolja och salt.
  3. Blanda de grillade grönsakerna med persilja och mynta. Tillsätt ev mer salt. Lägg upp på ett stort fat och toppa med dressing och svartkumminfrön. 
Här får de grillade grönsakerna spela huvudrollen. Servera som egen rätt, eller som tillbehör till annat grilla.
Scroll to Top