5 tips för dig som drömmer om ett orangeri

En generös takhöjd på sex meter, öppen planlösning, stora ljusinsläpp och ett orangeri. Karins och Olas hus i Åhus är genomtänkt, men rymmer också en och annan överraskning – som den gula vespan i köket.

Karin och Ola hade egentligen inga planer på att vare sig flytta eller bygga nytt.

– Vi hade haft vår lilla sommarstuga här i Åhus i flera år och var så nöjda med närheten till naturen, läget och promenaden genom tallskogen ner till havet, berättar Karin Magntorn. 

Samtidigt drogs den gamla stugan med fukt­problem som blev alltmer påträngande.

– När vi till slut hittade spår av sniglar till och med inuti kastrullerna i köksskåpen kände vi att det var ohållbart. 

Tankarna på att bygga ett helt nytt hus tog fart och ganska snart bestämde de sig för att det skulle bli ett permanentboende. Karin och Ola började samla inspiration från olika hus, framför allt runt om i Skåne. 

– Vi har samlat på fint och fult, kan man säga, för att bena ut hur vi ville ha det och samtidigt vad vi absolut inte ville ha. Allt från materialval till utseende på såväl dörrar och fönster som fasad och tak. Hur många spröjs? Vilken färg? Vilken lutning? Det är många val när man bygger helt nytt.

Huset är en klassisk vitputsad Skånelänga med svart papptak, men i helt modern tappning.
Matplatsen ligger i direkt anslutning till köks­avdelningen. Den svängda trappan leder upp till tornrummet.
Vardagsrummet med soffa från Norrgavel, fåtölj ”Lamino”, matta, auktionsfynd, konstverk i keramik på väggen av Gunilla Sundström. Vasen har Karin gjort själ.
Den sex meter höga murstocken är husets hjärta. Runt den finns kök, matplats och vardagsrumsdel. På en balustrad ovanför köket står en av Olas gula vespor.
 I hyllan ”Pilaster” från Källemo ryms gott om böcker.

Drömde om ett orangeri

Till slut hade familjen en lång önskelista och ganska bestämda tankar. De ville ha klassisk skånsk stil, men i ny tolkning.

– Vi kom från ett 1700-talstorp där vi fick ducka under takbjälkarna och ville ha ett modernt formspråk med högt i tak. Gedigna material som ek och sten, putsad fasad och klassiskt papptak, och så hade vi en önskan om ett tornrum. Dessutom drömmar om ett orangeri, plus ett fristående hus till de nästan vuxna barnen.

Karin och Ola tog hjälp av Zoom Arkitekter i Lund för att förverkliga projektet.

– Vi hade samarbetat med dem när vi renoverade vårt förra hus. Det klickade så bra mellan oss och det gjorde att resultatet blev precis som vi hade tänkt oss!

En sex meter hög murstock med öppen spis i botten är husets hjärta. En lite lutande form ger ett mjukt intryck trots storleken. Den öppna planlösningen innehåller vardagsrum, kök, matplats.

– Vi ville ha ett stort gemensamt utrymme, som en modern storstuga, där alla kan samlas.

Och det är där ovanför köket som den gula vespan står, fritt på en balustrad. 

– Jag har alltid varit förtjust i gamla vespor, säger Ola, jag har samlat på mig några genom åren. Just nu har jag en gul och en röd från 60-talet, plus den i huset. Jag hade sett något liknande på ett kafé och tyckte att det var en rolig grej. En extra finess är att man kan tända lyktorna med en fjärrkontroll, så att den går att använda som belysning.

På andra sidan den öppna planlösningen finns två små sov- och arbetsrum bakom en vägg som består av en platsbyggd bokhylla från golv till tak. Ytterligare ett sovrum finns på bottenvåningen. En svängd trappa går upp till det öppna tornrummet som har ljusinsläpp från alla håll.

På andra sidan murstocken finns en köksö – en bra avlastningsyta och perfekt för att duka fram en buffé.
Ett litet specialgjort inbyggt vitrinskåp rymmer den stora samlingen av Muminmuggar och porslin.
Huset har många smarta lösningar, som till exempel öppna skafferihyllor på köksgaveln.
Klimatet i orangeriet gör att blommorna trivs, men det ger också stora skördar av både gurka, chili och avokado.
Familjen har en stor samling pelargoner med 15 olika sorter som trivs bra i orangeriet.

Inga nya möbler

Att utrymmena fungerar så bra beror även på att ytorna är ritade efter de befintliga möbler som familjen hade i sitt förra hus. Karin och Ola tyckte att det kändes viktigt att inte köpa nytt, utan att ta vara på det de redan hade. 

– Vi flyttade in på en enda dag, allt var förberett för våra gamla möbler, det var bara att ställa dem på sina platser.

Drömmen om ett orangeri blev också verklighet, en grönskande oas som binder samman huvudhuset med döttrarnas gästhus. 

– Temperaturen är aldrig lägre än 7–10 grader. Det ger oss en väldigt tidig vår och långa höstar, och våra Medelhavsväxter trivs.

Det större huset ger naturlig skugga över orangeriet som reglerar sig självt. Golvet av gamla återvunna tegelstenar är lagt i grus, vilket ger bra dränering och gör det enkelt att vattna. 

Orangeriet binder ihop huvudhuset med gästhuset, där döttrarna brukar bo.
Orangeriet som kopplar samman de två huskropparna har blivit en av husets favoritplatser. Här råder Medelhavsklimat och temperaturen går aldrig under 7 grader. Det skuggas av det stora boningshuset och är självreglerande.
Bakom den väggfasta bokhyllan på andra våningen döljer sig två små sov- och arbetsrum.
Bakom den väggfasta bokhyllan på andra våningen döljer sig två små sov- och arbetsrum.
Tornrummet är en avskild och rofylld plats där ljuset flödar in från alla håll.

Drömmer du om ett orangeri? Här är 5 bra tips:

1. Bygg gärna orangeriet i anslutning till huset, så får du tredubbel nytta. Huset värmer på vintern, skuggar på sommaren och du kan njuta av växterna från vardagsrummet.

2. Gör det tillräckligt stort. Ganska snart inser man att stora citrusträd och prunkande vinrankor kräver sin yta, och så vill man ju ha plats till sin mysiga sittgrupp. 

3. Dra in vatten i orangeriet, men se också till att ta till vara vatten från stuprör i närheten. Många Medelhavsväxter vill ha regnvatten.

4. Tänk på den dubbla nyttan – ett orangeri som på vintern förvarar citrusträd blir
ett växthus på sommaren, perfekt för
gurkor och tomater.

5. Tänk på piffet. En ljuskrona, vackra krukor eller ett mosaikbord gör susen för känslan. 

Scroll to Top