Så blev det gamla garaget och gasstationen ett perfekt sommarboende

Idén om det perfekta fritidshuset handlar ofta om ett rött litet torp, eller en stuga på någon skärgårdsö. Inte lika många drömmer om att bo i ett gammalt garage. Men för Lina och Karl är det kombinerade garaget och gasstationen i södra Gästrikland det perfekta sommarboendet.

Gasstationen hör till en 400 kvadratmeter stor gammal vattenkvarn från tidigt 1900-tal i Hedesunda i södra Gästrikland, som Lina Erikssons föräldrar köpte som sommarhus i början av 80-talet. Kvarnen var en del av en industri som under lång tid hade sysselsatt halva bygden, och gasstationen hade använts som tankställe för traktorer och lastbilar. Men efter att en eldsvåda hade ödelagt en stor del av området hade ”Fabriken”, som stället fortfarande kallas i folkmun, stått övergiven.  

– När mamma och pappa köpte kvarnen var den ett vrak, men pappa tyckte absolut att hans barn skulle ha ett sommarställe, berättar Lina. 

I takt med att familjen växte började kvarnen trots sin storlek att kännas lite trång, så 2008 fick Lina och Karl ta över den gamla gasstationen. Den bestod då av fyra plankväggar, ett plåttak och två fönster. Huset stod precis vid en brant slänt så det fanns ingen tomt att tala om, det var mest ett kaos av sly, berättar Lina.

– Pappa tyckte att vi kunde göra vad vi ville med huset, riva det eller renovera, så Karl och jag bestämde oss för att testa att renovera. På den tiden kunde vi inget om sådant, och vi hade inte så mycket pengar, så vi tog in en lokal snickare som jobbade med Karl på dagarna och visade honom hur man skulle göra.

På verandan. Hamamhandduk från Noy Road.
Den stora terrassen på 35 kvadratmeter var något av det första som byggdes. Ena sidan av tomten stupar brant ner i en bäckfåra, så det var nödvändigt att bygga den stora terrassen i trä så fort som möjligt. ”Den var livsnödvändig”, säger Lina.
Gasstationen tillhör en gammal industri från tidigt 1900-tal. Lina och Karl tog över huset 2008.
Verandan byggdes av Karl 2012. De stora glasfönstren kommer från Ume byggnadsvård i Umeå och installerades av en snickare. Golvet är rutmålat på gammaldags vis.
Som före detta kock ville Karl ha ett ordentligt kök även i sommarhuset. Här kan man laga mat till många.

Yttermåtten bestämde

Lina och Karl bestämde sig för att bygga ett nytt hus inuti det gamla huset. Ytterväggen bestod av fint gammalt handhyvlat fasadplank som var väl värt att bevara, och därmed blev husets yttermått på 5 gånger 15 meter – och med en inre takhöjd på 6,5 meter – utgångspunkten för resten av renoveringen. 

– Vi fick anpassa oss efter yttermåtten, vilket var spännande, säger Lina.

Paret satte reglar på den gamla betonggrunden och la sedan golv ovanpå. De byggde innerväggar och vinterisolerade, och drog in vatten och avlopp. De två gamla fönstren återanvändes och innerfönster sattes in. Efter tre månader var huset beboeligt.

– Från början var det skitjobbigt, men med tiden blev det väldigt roligt. Huset har vuxit fram i etapper, när vi har haft tid och pengar.

För Karls del födde det ett intresse för snickeri. Han fick en kurs i finsnickeri i present och har numera lärt sig att göra möbler.

– Han tycker verkligen att det är jättekul, säger Lina.

År 2012 tillkom det som ger huset dess verkliga wow-faktor. Då byggdes den vackra glasverandan, med 1,90 meter höga spröjsade fönster, som Lina hittade på Ume Byggnadsvård och som försiktigt fraktades från Umeå till Hedesunda.

– Fönstren är helt fantastiska. Det var samma snickare som satte in dem och innerfönster till, precis som på resten av huset.

Ovanför trappan hänger trästänger på linor som kan hissas upp och ner. Perfekt för att hänga tvätt inomhus. På loftet har Karl och Lina sin sovplats. Under loftet bakom trappan finns ett gästrum och ett badrum.
Från stora rummet går glasdörrar ut till den vinterbonade glasverandan. I soffhörnan ligger kuddar och pläd från Noy Road. Gul pall på hjul från House Doctor.
Lina odlar mycket grönsaker. Här gul lök och röd lök i en flätad korg.
 Slingerkrassen trivs på verandan. Att ta upp växterna i ögonhöjd är ett bra tips – de blir vackra blickfång, och enklare att vattna.
Lina och Karl har byggt ett gästhus, som också används av dottern Charlie. I det lilla uteköket kan man både diska och borsta tänderna.
Växterna har placerats på metallpallar med hjul. Smart i och med att man kan flytta växterna efter ljuset, och efter behag.

Ljuvligt året om

I och med att den 800 kvadratmeter stora tomten till hälften bestod av en brant sluttning ner i en gammal bäckfåra var det nödvändigt att också åtgärda den. Över sluttningen har ett trädäck på 35 kvadratmeter byggts – livsnödvändigt för att man inte ska halka ner, enligt Lina. Resten av tomten har mödosamt rensats från sly, sten och gammalt metallskrot och blivit en grönskande trädgård, med ett växthus i murat tegel och glas som Karl byggde förra sommaren som pricken över i. 

– Vi har fått bygga upp trädgården, precis som huset. Jag har blivit en riktig sommarbonde som mest odlar grönsaker, konstaterar Lina.

Numera tillbringar familjen hela somrarna och i princip varje helg i Hedesunda, även på vintern.

– Det är ljuvligt, både på sommaren och vintern. På vintern är det underbart att komma dit och sätta i gång en brasa i kaminen. Och på sommaren är det enkelt att sätta sig i bilen och köra till jobbet, om man behöver. Det är väldigt lyxigt.

Från början var huvudhuset falurött, men när det och gästhuset skulle målas så valdes i stället slamfärgen ”Grön umbra” från Gysinge. Karl, som är uppvuxen i Nya Zeeland, ansåg att det redan fanns röda hus i Sverige så att det räcker. I bakgrunden syns den gamla kvarnen.
Frukost med utsikt. Från gästhusets veranda ser man ut över ån. Sittgrupp från Ikea, tygservetter, Noy Road.
På loftet har Lina och Karl inrett sitt sovrum. Sängkläder, kudde och pläd, Noy Road.
Karl har byggt gästhuset själv. Innerväggen har liggande målad panel, med bröstpanel nedtill. Taket är öppet till nock med friliggande takbjälkar., som i huvudhuset. Kuddar och matta från Noy Road.
Under loftet ligger badrummet med dusch och toalett. Badrockar och handdukar från Noy Road.
Scroll to Top