Det gamla baptistkapellet blev en vacker skärgårdsdröm – kika in

Det gamla baptistkapellet på Ljusterö var nedgånget och saknade indraget vatten. Isa och Markus har förvandlat det till ett 150 kvadratmeter stort sommarparadis, med vackert bevarade sekelskiftesdetaljer och enorma fönster där ljuset flödar in.

Efter att ha kommit i land från färjan till Ljusterö i Stockholms norra skärgård är det några kilometer kvar på smala vägar till Isas och Markus sommarparadis. Trots att huset är riktigt stort så syns det knappt från vägen, där det ligger på en slänt ner mot den lugna lilla viken.

Berättelsen om Isas och Markus hus börjar 2016. Familjen hade just sålt sitt gamla fritidshus som hade blivit för litet när barnaskaran vuxit till tre. Nu letade de efter något nytt, och eftersom bägge två är fulla av idéer – och Markus dessutom är hantverkare – så var det ett av de mest spännande, men också mest krävande, objekten de föll för.

Betelkapellet på Ljusterö är en gammal baptistkyrka längst in i den lugna Marumsviken. Den byggdes 1903 och användes som kapell ända fram till 2016. Den sista tiden var dock verksamheten begränsad till sommartid. 

– Det var som en dröm att komma in i den stora salen första gången och inse hur fint vi skulle kunna få det här. Vår gamla sommarstuga hade inte ens hälften av det här rummets yta. Och så den egna bryggan precis nedanför huset, berättar Markus.

Huset byggdes 1903 till Betelförsamligen på Ljusterö, och användes som kapell fram till 2016.
Det moderna och funktionella köket från Ballingslöv ligger i ett hörn av den stora salen. Tavlan med Jeanne d’Arc på hästryggen är en gåva från restaurang Woodstockholm på Mosebacke torg i Stockholm. Stolar och bord medföljde husköpet och fårskinnen är köpta på Gotland.
Modellen av en gammal tremastad segelskuta i fönstret påminner om närheten till havet.
Kylskåpet från Smeg ger  retrokänsla i det moderna köket. 

Inget rinnande vatten

Det tog dock många timmars arbete innan kapellet stod klart för inflyttning. Något rinnande vatten hade aldrig funnits så arbetet med att borra en brunn påbörjades omgående. Parallellt gjordes avlopp och toalett, badrum och kök. Första året fick det gå bra med utedass och bad i havet, men det var en befrielse när badrummet väl stod klart. 

Hela det stora plåttaket lades om och de fyra eld­städerna renoverades. 

– En av kakelugnarna hittade vi faktiskt nedmonterad under vapenhuset när vi skulle bygga toalett där, berättar Isa.

Den invändiga renoveringen handlade sedan mest om att byta ut plankor i vägg- och taksponten, lappa det gamla brädgolvet, lägga betonggolv i hallen och slipa bort gammal färg och måla om. Invändigt i den stora salen fick fönsterkarmarna en milt rosa färg. Många liter färg gick åt innan det såg ut som det ser ut i dag.

Utomhus krävdes både en fasadmålning och fönsterrenovering. Verandan renoverades och byggdes ut för att passa den stora familjen, bryggan precis nedanför lagades och lappades. 

– Barnen älskar att vara där nere medan vi vuxna pysslar med huset. Självklart är det flytväst på hela tiden och vi både ser och hör dem från verandan, säger Isa. 


En stor familj kräver en stor soffa, denna i orange är köpt på Blocket, serveringsvagn från Bacchus Antik. Den öppna spisen är ritad av Markus och Isa och byggd av en professionell kakelugnsmakare.
 Från stora salen är det direkt utgång till den generösa trä­­altanen. Den gamla brandstegen har målats i samma rosa ton som fönsterkarmarna.
I den övre hallen har familjen behållit den gamla vedspisen. Trappstegen leder upp till ett mysloft med strålande utsikt.
Serveringsbordet i mahogny kommer från Isas föräldrar. 

Planerar vinkällare

En del av huset var så pass förstörd att den inte gick att rädda, men Isa och Markus byggde upp den igen i samma stil och anda. 

– Totalt blev det 100 vändor till soptippen, säger Markus som nu i efterhand kan le åt det.

På ett par ställen i huset har de också kunnat unna sig lite extra lyx. Framför den stora öppna spisen och på toaletten ligger en fantastisk ohyvlad italiensk marmor som blev över efter en vindsrenovering Markus gjorde i Stockholm. 

Ett mindre källarrum med ingång från husets baksida har också fixats till och fått putsade väggar och grusgolv. Här planerar Markus och Isa att inreda ett rum för vinprovning.

Båda två har ett stort intresse för konst, och trots de sex enorma fönstren, som släpper igenom ljus från två håll i stora salen, finns det gott plats att ställa föremål och väggar att hänga tavlor på.

– Det är helt fantastiskt att ha fått chansen att bo i detta hus, konstaterar Isa och Markus.

Markus och Isas sängkammare ligger i direkt anslutning till stora salen. Här har de inrett med mycket textil.
Dottern Siri har fått en egen sovvrå bakom skira tyllgardiner.
Ett riktigt modernt badrum behövs när det är fem personer i familjen. Vitkaklade väggar och ohyvlad marmor från Italien på golvet, tvättställ i keramik från Höganäs, liten stol inköpt på loppis och 50-talsspegel inköpt på loppis.
Klädsnurran i Isas och Markus sovrum är tidigare butiksinredning från Indiska i Gamla stan.
Sönerna Zeke och Silas delar den långa platsbyggda sängen i det andra rummet på övervåningen.

 3 tips när du ska totalrenovera 

1. Se till helheten och gör momenten i rätt ordning.

2. Prioritera materialval där det gör skillnad och anlita yrkeskunniga där det behövs. 

3. Njut och ha kul under tiden och fira delsegrar.

Scroll to Top