Här kan du plocka snittblommor i sommar – från norr till söder

Småskalig blomsterodling är en uppåtgående trend men samtidigt en ganska ny företeelse i Sverige. Vi har besökt en dansk blomsterodling, och tipsar om var det finns självplock av blommor i Sverige.

Hus & Hem har besökt en etablerad blomster­odling i Danmark för att se hur det är att arbeta med odling av snittblommor och för att få några tips när det gäller att sätta ihop läckra buketter.

Blomsterodlarna Christina Foss och Marie Holmer måste ha världens drömmigaste arbetsplats – helt fylld av magnifika blommor. I alla fall under den tiden av året när blommorna står redo att förvandlas till praktfulla buketter och insekterna surrar på fältet på den danska östkusten. I takt med att ekologisk mat blev en självklarhet började danskorna Christina Foss och Marie Holmer fundera kring allt annat i våra liv –saker vi inte äter men som ändå har stor påverkan på naturen och miljön. När de som konsumenter hade svårt att få tag i snittblommor odlade utan bekämpningsmedel ville de göra något åt saken. 


Marie och Christina plockar dahlior som blir till en förtrollande vacker bukett. Dahliaknölarna som sattes i jorden sent i våras har nu förvandlats till blombärande växter som blommar fram tills frosten kommer.

Christina, som har en bakgrund som miljötekniker, och Marie som är biolog, häpnade också över att konventionellt odlade blommor ofta flygs långa sträckor från Afrika och Sydamerika innan de når slutkonsumenterna i Europa. Trots att de saknade erfarenhet av blomsterbranschen vågade Christina och Marie starta ett eget företag som de döpte till Wild Violets. De kastade sig in i projektet och har inte varit rädda för att be bönder och trädgårdsmästare om råd, och de nätverkar också med andra blomsterodlare. 

Christina och Marie började med att hyra mark på en ekologisk gård utanför danska Slangerup. Hösten 2015 kom de första lökarna i jorden. Året därpå flyttade de produktionen österut, till orten Birkerød, och här skördade de sina första ettåringar och perenner. I dag har de en blomsteräng på 2 000 kvadratmeter och en del av en polytunnel. 


En del växter har flera blommor samlade på en stjälk och det kan ge en lång blomning, som hos denna axveronika där blommorna utvecklas längst ner först och sist i toppen

Det är inte bara kronbladens färg som varierar på dahlior – de finns i mängder av olika former, storlekar och grad av fyllighet

Fröna till sommarens blommor sås på våren i polytunneln, i jord förstärkt med kogödsel. I mars börjar det spira i odlingarna. Vissa frön, som de fleråriga blommorna, sås också direkt ute på fältet och snart fylls det av blommor och färg. 

Tack vare den stora mångfalden i odlingarna är skadedjur inte något stort problem, men sniglar kan ställa till det. De jagas hela sommaren och på hösten fortsätter jakten på deras små ägg. 

Att vara blomsterbonde är ett omfattande jobb och ibland tar Christina och Marie hjälp av praktikanter. En del blommor säljs direkt till konsumenter medan annat går till grossister, och Marie och Christina upplever att intresset för lokalt odlade, ekologiska blommor är stort och växande. Framtidsdrömmen är att företaget ska växa ytterligare så att blommorna kan nå ännu fler blomälskare. 

– Hos oss gäller mottot ”Från frö till vas”, säger de två driftiga blomsterbönderna. 


Mellan grönskande mark och skogsdungar brer den färgstarka blomsterängen ut sin värld av blommor i allsköns färger.

Självplock från norr till söder

Västerbotten
Moa/Buddhas gård, esserudscreative.com

Dalarna
Hultåsa gård, hultasagard.se
Mörkkulla, telefon 076-790 17 80

Gävle
Gustafsängs trädgård, finns på Facebook.

Värmland
Sommarlinden, sommarlinden.se

Stockholm
Brunnsvikens trädgård och kafé, finns på Facebook.
Frilandet på Slottsträdgården Ulriksdal, se rappne.se
Näsets gröna, nasetsgrona.se

Närke
Närkesblomman, narkesblomman.se

Östergötland
Bondbönans odlingar, bondbonans-odlingar.se

Gotland
Ala gård, telefon 072-700 39 00


Sommarrudbeckia har vackra blommor som sprider glöd i såväl buketter som i blomsterbäddar. Här växer den med ögonblom, också kallad flicköga.

Västra Götaland
Lundens trädgård, lundenstradgard.webs.com

Halland
Blomsterfarmen, blomsterfarmen.se
Eftra trädgård, eftratradgard.se
Håkesgård, telefon 073-806 70 89
Lya gård, lya101.com
Susegård gårdsförsäljning, susegard.se

Södra Småland
Fiddekulla trädgård, fiddekullatradgard.se

Öland
Eksaker, eksaker.se

Skåne
Belinda Wigerfelt, belindawigerfelt.se
Hultseröds trädgårdar, hultserodstradgardar.com
Självplock Fågeltofta, finns på Facebook


Om du vill odla en fin växt som också lämpar sig väl för torkning är martorn ett bra val.

Tips!
– På snittblomsodlare.se tillkommer fler och fler odlare som erbjuder självplock.
– Kolla alltid upp när självplock erbjuds. Via hemsida, Facebook eller telefon. 

Scroll to Top