Av Lise M. Stang-Jacobsen

Fixa

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar

Jordgubbarnas tid är nu och vi njuter av de solmogna bären i en lättlagad glass, i krispig sallad, i somrig sylt med rabarber och, sist men inte minst, i en saftig tårta som gör succé på midsommarkalaset.

• 22 juni, 2021

Jordgubbs- och persikosallad med sockerärter 

4 port

Ingredienser: 

150 g sockerärter
1 ask jordgubbar, ca 400 g
2 persikor
1 påse machesallad 
färsk basilika

Dressing

1 lime, saften av
1 msk flytande honung 
3 msk god olivolja
lite havssalt

Gör så här: 

1. Skölj frukt och grönsaker väl. Dela sockerärterna på mitten. Dela eller skär jordgubbarna i bitar, och även persikorna.

2. Dressing: Vispa ihop saft från lime med honung, olivolja och lite salt. 

3. Lägg machesalladen på en tallrik eller i en skål och lägg övriga ingredienser ovanpå. Ringla på dressing strax före servering.

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar
Midsommartårta i långpanna

1 liten långpanna 

Ingredienser:

250 g rumsvarmt smör 
250 g socker
4 ägg
450 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 dl naturell yoghurt 

Topping

200 g Philadelphiaost 
2 dl grädde
4 msk florsocker
färska jordgubbar

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 170 grader. 

2. Rör ihop mjukt smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör ner mjölblandningen och yoghurten om­växlande i smeten. 

3. Täck en långpanna som är ca 25 x 35 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda i ca 35 minuter. Prova med en sticka, alla ugnar är olika. Låt kakan svalna i långpannan. 

4. Gör en frosting genom att vispa färskosten fluffig. Häll i grädden medan du fortsätter att vispa, tills du har en ganska styv frosting. Smaka av med florsocker. Bred frosting över kakan när den har svalnat helt. Garnera med jordgubbar.

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar
Somrig rabarber- och jordgubbssylt

1 stor burk

Ingredienser:

1 ask jordgubbar, ca 400 g
400 g rabarber
2 persikor
1 vaniljstång
400 g socker

Gör så här:

1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i halvor. Skölj och skala ev rabarbern om den är grov, och skär i 2 cm tjocka skivor.  Tvätta och skär persikorna i bitar. 

2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Varva frukten med sockret i en kastrull och lägg i vaniljfrön och stång. Låt allt stå i ungefär en timme. 

3. Värm försiktigt frukt och socker tills det börjar koka, rör om hela tiden så att det inte bränner.
Låt småkoka i några minuter tills allt mjuknat och blivit till sylt. Häll sylten på en ren, varm burk.

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar
Jordgubbsglass

1 form

Ingredienser: 

1 ask jordgubbar, ca 400 g 
4 msk rabarber- och jordgubbssylt (se föregående recept)
7 dl vispgrädde
400 g sötad kondenserad mjölk

Gör så här:

1. Skölj, snoppa och mosa jordgubbarna med en gaffel. Rör ner sylten. 

2. Blanda grädde och kondenserad mjölk i en skål. Vispa till en styv smet. Ta fyra matskedar av grädden och rör ner i blandningen med jordgubbar och sylt. Häll jordgubbsblandningen i gräddblandningen och rör om försiktigt. 

3. Täck en rund kakform med smörpapper, så det är lätt att få ut glasskakan sedan. Häll i glassblandningen och lägg formen i frysen över natten. Glassen bör tas ut lite innan servering, så att den mjuknar något.

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar
Vaniljpudding med jordgubbskompott

6 glas

Ingredienser:

Pudding

5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 dl lätt crème fraiche
1 vaniljstång
3 msk kokande vatten

Kompott

1/2 ask jordgubbar, ca 200 g
2 msk socker
1/2 lime, saften från

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Pressa ut vattnet väl ur dem. Värm 3 msk vatten till kokpunkten. Ta av från plattan och lägg i gelatinet. Rör om tills det smält. 

2. Vispa vispgrädden styv med sockret. Blanda den med lätt crème fraiche. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Rör ner dem i gräddblandningen. Rör sedan in ett par skedar av gräddblandningen i gelatinet. Rör sedan ner gelatin­grädden i gräddblandningen. 

3. Fördela smeten i fina glas, helst med en gaffel. Spar lite utrymme för kompott. Låt stå svalt och stelna i ett par timmar.

4. Kompott: Skölj och snoppa jordgubbarna. Klipp upp dem i små bitar och lägg dem i en skål. Rör i sockret och saften från lime. Toppa puddingen med kompotten precis före servering.

5 underbara jordgubbsrecept till midsommar
Scroll to Top