Chris och Dajana blev helt förälskade i den nedgångna Skånelängan på Kullahalvön. Med en varsam renovering med fokus på hållbarhet och lokala hantverkstraditioner har de återgett gården dess forna glans och samtidigt skapat ett hem som passar en barnfamilj av i dag.
Kullahalvön är ett naturskönt hörn av nordvästra Skåne Mitt bland böljande åkermark, med cykelavstånd till klassiska pärlor som Mölle och Kullens fyr, har Chris och Dajana Kleine skapat en riktig oas: en korvirkesgård från mitten av 1800-talet som de omsorgsfullt har renoverat tillsammans.
När Chris, som är från Dortmund, träffade Dajana bodde de i Berlin. Men ganska snart kom de fram till att de egentligen ville bo nära naturen – utan att för den skull hamna alltför långt från en större stad. Och för Dajana hade längtan alltid varit stor efter ett liv på landet hemma i Sverige, helst nära havet.

Gården de fann hade det perfekta läget med närhet till såväl hav som stad. Charmiga lilla Höganäs ligger nära, liksom Helsingborg och Helsingör. Och bara drygt en timme bort finns storstäderna Malmö och Köpenhamn. Men korsvirkeshuset hade stått obebott i nästan 40 år och var mycket nedgånget, så helt klart var att det skulle bli en tuff utmaning att renovera. Men paret såg potentialen i den gedigna byggnaden, och sju år senare stod allt klart.





Hållbarhet och hemmabyggen
Målet att återskapa gårdens forna glans och ge den tillbaka dess utseende från byggnadsåret har klarats med bravur. Så bra lyckades de att de 2018 fick ta emot Höganäs kommuns hedersomnämnande för god arkitektur. För Chris och Dajana har dock det viktigaste varit att genomföra det hela på ett hållbart vis och bara använda naturliga och giftfria material som trä, lera, lin och vass. Huset skulle också bli ett funktionellt hem för en barnfamilj.
– Vi har skapat ett hem fritt från gifter, säger Chris, inte utan stolthet. Vi har gjort det med enkla, prisvärda material från trakten, samtidigt som vi har använt modern kunskap om hållbarhet.
Gården består av tre huskroppar: korsvirkesdelen, garaget och den kombinerade snickarboden och verkstaden som Chris skämtsamt kallar “The shed”. Garaget inhyser även tvättstuga och kontor.
Korsvirkeslängan skulle bli boningshus, och här renoverades det gamla korsvirket och trasiga bjälkar har bytts ut mot nya, som har bränts och fällts in. Teglet mellan reglarna har man behållit, putsat med lera och sedan målat med kalkslam.
– Vi har hela tiden försökt tänka hur man hade gjort de olika momenten 1850, säger Chris. Sedan har vi gjort tillval utifrån dagens kunskap. Men för mig är det också viktigt att undvika starka kontraster.
– För att få in mer ljus och ta in den storslagna naturen, har vi satt stora fönsterpartier. Men vi har satt dem utanpå regelverket så att korsvirket förblir intakt.
Mycket av interiören, som köksinredning, sängar, hyllor, trappor och förvaring, har Chris, som är både arkitekt och finsnickare, byggt av plywood och rustika furuplankor. Det ger husen en modern inredning som ändå går i linje med det gamla korsvirket. För att knyta an till känslan av råhet hos forna tiders trampade jordgolv har man valt att lägga ett naket betonggolv i alla rum. Snyggt, enkelt, rustikt – men betydligt mer praktiskt än jord. När det var dags för taket så kunde förstås inte något annat än ett klassiskt vasstak komma i fråga. En vacker, funktionell och miljövänlig taktyp som alltid har funnits på den skånska landsbygden.




Naturnära inne och ute
Mitt i huset, i det stora rummet som innehåller både kök och vardagsrum, tronar en öppen spis. Det är en riktig pjäs, en norsk kamin som är inmurad i en tegelkonstruktion och som förblir varm i många timmar efter elden slocknat. Som ännu en värmekälla har paret installerat en modern värmepump med vattenburen värme.
Inredningen går i minimalistisk stil, även här med hållbart tänk och med gott hantverk i fokus. Det hela bildar en smakfull kombination, tillsammans med snygga vintageprylar och noga utvalda designklassiker.
Dajana berättar att hon också är mycket förtjust i att huset är så “extrovert”. Med hjälp av de många fönstren och glaspartierna bjuder det in och omfamnar omgivningarna.
– Vi blir bortskämda med naturens skådespel, säger Dajana. Allt det naturliga ljuset som faller in, och den fantastiska utsikten över allt som sker utanför.
Gränsen mellan ute och inne suddas också ut tack vare uteplatserna och det generösa trädäcket i sibirisk lärk. Här kan man njuta av solen, slappa i vilstolarna och laga middag i uteköket. Runt verandan finns både gräsytor, blomstrande rabatter och odlingar. Hela familjen äter vegetariskt och är till i princip självförsörjande under sommarhalvåret på grönsaker. Även i odlingen tillämpas ekologiska principer.
– Barnen älskar att hjälpa till i odlingarna och suger åt sig massor av kunskap, säger Dajana.



