Möt Hus & Hems nya bloggare och antikälskare Cathrine Lindberg

Stylisten och antikälskaren Cathrine Lindberg är Hus & Hems nya bloggare. På husohem.se delar hon med sig av drömska interiörer och ger tips på hur man inreder kulturhistoriska miljöer. Hon brinner för bevarandet av gamla hus och hoppas att fler ska intressera sig för byggnadsvård.

Berätta om dig själv!

– Jag har i flera år arbetat som stylist och redaktör, ofta för magasin där varje utgåva var som att stänga dörren till vardagstristess och öppna en till en drömsk värld. Nu har jag börjat som stylist och influencer på Hus & Hem och önskar kunna inspirera likasinnade med fantastisk inredning, antikt och nytt. 

Vad skriver du om i din blogg?

– Min ambition med bloggen är att väcka skaparlust och visa fängslande inredning. I dagens brus är det kanske viktigare än någonsin att skapa ett hem och en oas att trivas i och trenden för detta talar sitt tydliga språk. Med färgharmoni och finstämda detaljer kommer man långt. Jag kommer att slå ett extra slag för antikviteter, byggnadsvård, kvalitetskonst och trädgård. 

Vad ger dig inspiration och nya kunskaper?

– För att finna inspiration tittar jag på konst och vackert hantverk samt bläddrar i böcker, gärna äldre och klassiska. Kulturhistoriska byggnader, hemlighetsfulla trädgårdar och årstidsskiftningar får mig att tänka i bilder men mina tentakler är egentligen alltid ute och även möten med människor kan inspirera mig.

Hur ser du på byggnadsvård och återbruk?

Intresset för byggnadsvård, det hållbara och återbruk ökar. Jag brukar tänka att kvalitet lönar sig i långa loppet, det är dessutom bättre för miljön. Vi får inte uppleva något liknande rivningarna av de gamla Klarakvarteren igen.

 

 

Ge oss några råd för att lyckas med inredningen i gamla miljöer.

– För att lyckas med inredningen i gamla miljöer så titta på ljuset i de olika rummen och anpassa färgtemperaturer efter väderstreck. Använd inte plastfärger. Finns det också ett naturligt rörelsemönster, ett statement eller flöde i huset så låt vissa av dessa platser ta sin plats utan att blockera dessa. Ett ljus eller skugga som kastas från ett vackert fönster är i sig en form det med. Kanske allt som behövs är en vas med handplockade blommor i fönstret eller en sengustaviansk spegel.

Vad är det främsta misstaget man kan göra när man inreder kulturhistoriska miljöer?

– Det främsta misstaget man kan göra i kulturhistoriska miljöer är att blåsa ut rubb och stubb och inte ta hänsyn till den ursprungliga arkitektoniska tanken och själen som funnits där från början. Ska man renovera, så ska det förstärka och gå i samma linje och man ska gå varsamt fram. Bevara alltid gamla golv, fönster och ornament. Om det måste målas om så använd traditionella hållbara färger likt linolja som med tiden kan åldras vackert. Låt renoveringen ta tid och var eftertänksam.

Vilket är ditt nästa projekt?

– Mitt pågående projekt nu är att göra iordning och måla några gamla solgrindar i trä och blanda den perfekta linoljefärgen som ska stå i färgharmoni till trädgårdens staket.

 

Du hittar Cathrines blogg här. 

Scroll to Top