När föräldrarnas hus i Skåne skulle renoveras tog formgivaren Viktor Erlandsson snart taktpinnen. Resultatet är ett modernt, personligt hem enligt 20-talets principer om rumsindelning och funktion.
Sjögård har varit hemma för familjen Erlandsson i flera generationer. Här är Lena Erlandsson uppvuxen; när det blev dags att bilda egen familj på 1980-talet byggde hon och maken Bengt ett hus inte långt härifrån. Sjögård var i begynnelsen, på 1600-talet, en kringbyggd gård med en väg som korsade gårdsplanen. På 1920-talet uppfördes ett nytt boningshus närmare sjön, delar av det gamla huset återanvändes. När gården på 30-talet fick ny ägare renoverades det och en välmatad trädgård anlades, redo för självförsörjning inför det hotande krigsutbrottet.
Lena Erlandsson har gått som barn i det stora boningshuset hela sitt liv, hennes föräldrahem är ett mindre hus som hör till gården. När det stora huset blev till salu bestämde hon och maken sig för att göra gården hel igen. I dag bor Lena och Bengt i det nyrenoverade huset och Lenas föräldrahem kommer att stanna i familjen.






Huset bestämmer
Ja, historien är viktig i den här historian. Det får vi klart för oss när vi visas runt på Sjögård av Lenas och Bengts son Viktor. Han har varit kreativ projektledare för renoveringen, och även om han till vardags numera bor i Stockholm har det blivit mycket tid hos föräldrarna i Skåne under de senaste åren. I dag har han en egen bostad i ett av annexen på gården.
Egentligen var det pappa Bengt som skulle hålla i renoveringen, men jobbet föll snart på Viktors lott. Eller, föll och föll, resten av familjen fann sig i att Viktor helt enkelt tog över:
– Jag fick säga stopp till en del idéer. Det är mycket snack om tycke och smak men det finns inte, vad man tycker bygger på biologi och kultur. Jag gjorde klart att huset hade veto och att det var jag som skulle föra husets talan. Jag har jobbat med formgivning i tio år och har pluggat design-, arkitektur- och konsthistoria. Det är klart att mina föräldrars behov skulle uppfyllas, det är inget utställningshus. Men jag kunde tolka deras önskemål så att lösningarna passade huset. De har inte behövt göra avkall på någonting.
Det var inte bara familjen som hade synpunkter på renoveringen. Viktors idéer utmanade de lokala hantverkarna som skulle göra jobbet. Här var det huset, inte standard och vedertagna lösningar som styrde.
En renovering kan vara påfrestande under de bästa förhållanden, men en son som tar över och vägrar följa svensk standard, hur gick det?
– Jag är ju van att delegera saker till kunniga medarbetare, säger Bengt. Viktors kunskaper och förståelse för hur man bygger var jag mer tvivlande inför till en början. Men när vi väl bestämt oss var det bara att löpa linan ut.





Materialen som möts
Viktigast var att bevara den ursprungliga idén bakom huset. Det är planerat som en herrgård, uppdelat i serviceytor och sociala och privata rum. Här var det inte tal om att blåsa ut väggar, skapa öppen planlösning med en och samma golvbeläggning från gavel till gavel. Även om köket gjorts dubbelt så stort och fått en mindre undanskymd position finns den ursprungliga rumsindelningen på bottenplan kvar i färgsättning och material. På golvet markeras övergången från kök till hall med ett byte från kalkstensgolv till terrazzo.
Interiören hålls ihop av en palett av endast sju kulörer. Det är dova toner med pigga inslag av rosa och kopparens naturliga färg. Och det är just helheten allt landat i som uppskattas av Bengt och Lena som ju faktiskt är de som bor i huset. Till och med det “rosa” köket. Lena skrattar:
– Viktor visste att vi en gång backat ut ur en lägenhet eftersom köket var chockrosa. Så när han sa att vi skulle ha rosa kök sa jag nej, absolut inte. Men jag trivs fantastiskt bra med mitt rosa kök, även om det ser vitt ut.
Bengt och Lena älskar sitt nya hus.
– Allt hänger ihop i stil och färger och huset fungerar precis som ett modernt hus ska göra. Hade vi lyssnat mer på hantverkarna än på Viktor hade det inte blivit så här bra. Och risken är att vi hade målat alla väggar vita som i vårt förra hus. Viktor är fantastiskt duktig, vi hade aldrig klarat detta utan hans hjälp. Vi var nog inte medvetna om hur mycket han kunde.






5 tips för en personlig renovering
Viktor Erlandsson har varit kreativ projektledare för renoveringen – här är hans bästa råd.
1. Skapa inte ett museum
– inget hus är byggt för att stanna i tiden och det fanns människor med dålig smak även förr i tiden. Allt måste inte bevaras.
2. Ta dig tid att utforska den ursprungliga idén bakom huset.
3. Var inte rädd för att modernisera, men dölj ful teknik.
4. Välj gedigna, klassiska material som tål att åldras.
5. Våga ha en dialog med hantverkarna om att testa annorlunda lösningar.
Viktor Erlandsson/Straight Design Studio www.straightdesignstudio.com @straightdesignstudio @kvwerlandsson
De sju kulörerna som använts på Sjögård är: S 7010-B70G, S 1005-B80G, S 8010-R10B, S 8005-R80B, S 0804-R30B, S 2005-R80B och S 3005-B80G.