Pia-Maria och Lars Christian ville göra den ljusa sekelskifteslägenheten lite modernare, lite rockigare. Med mörka färgval och smarta lösningar har de skapat ett hem som är lika elegant som det är trivsamt.
De mörka färgerna och den behagliga stämningen gör att sekelskifteslägenheten i Oslos innerstad känns både harmonisk och hemtam.
– Och när vi eldar i kaminen – då kommer jag verkligen till ro, säger Pia-Maria Sjølie.

Hon och pojkvännen Lars Christian Elvik flyttade in i lägenheten i Homansbyen i centrala Oslo 2011. Den 95 kvadratmeter stora trerummaren var då målad helt i vitt, och hade gott om tidstypiska detaljer som stuckatur, stora fönster och knarrande trägolv. Det var klassiskt och vackert, men inte helt i parets smak.
I stället önskade de sig ett lite tuffare uttryck med mörka färger, samtidigt som de ville behålla de klassiska elementen. Renoveringsidéerna var många, men inte särskilt konkreta och därför bestämde de sig för att ta hjälp av en inredningsarkitekt som kunde utarbeta ett tydligt koncept för deras hem.
– Vi hade bägge två sett flera av inredningsarkitekten Ida Lundqvists tidigare projekt och gillade hennes stil, så det blev naturligt att välja henne. Utifrån våra idéer och önskemål kunde hon skapa ett mer modernt och rockigt uttryck än vad som normalt präglar den här typen av lägenhet, som ju ofta har en mer romantisk stil, säger Pia-Maria.
– Nu har lägenheten blivit mer maskulin, stram och lyxig, konstaterar Ida Lundqvist.




Ett socialt hem
Ida fick fria tyglar i projektet men paret hade ett tydligt önskemål redan från start: Lägenheten skulle även i fortsättningen vara en plats för middagar och fester med familj och vänner.
– Jag älskar när vårt hem är fullt av människor vi tycker om, därför var det till exempel viktigt med matstolar som är nätta men som ändå tål att sitta länge i, säger Pia-Maria.
Resultatet har blivit ett matrum som passar för långa middagar och ett kök som gör det till en fröjd att vara värd. Tyvärr var det få av Pia-Marias och Lars Christians möbler som klarade sig genom hela processen. Det var bara matbordet i ek, Arne Jacobsens “Ägget”-fåtölj och soffan som sparades.
– Att behöva byta ut de flesta möblerna kan vara nog så tufft och känslosamt, det tycker till och med jag, konstaterar Ida.
Men Pia-Maria tyckte att tvärtom att just detta med att rensa var väldigt befriande.
– Jag är inte så sentimental när det handlar om ägodelar. Arvegods och föremål som har ett affektionsvärde har vi självklart behållt. Men samtidigt är det uppfriskande med förnyelse och därför säljer jag gärna, eller ger bort, gamla saker när jag vill ha något nytt, säger hon.
Både Pia-Maria och Ida tror att en stor anledning till att projektet blev så lyckat var den täta kommunikationen dem emellan, särskilt i planeringsfasen.
– I stort sett var vi överens, annars hittade vi bra kompromisser, säger Ida.
Ett exempel på det var att lägenhetens golv inte blev högblankt svart, vilket var planen från början. I stället lades en ekparkett som ger ett fräscht intryck, samtidigt som denpassar bra in i den mörka stilen. Ida föreslog också att svängdörrarna till matrummet skulle målas svarta.
– Men där satte vi ner foten, säger Pia-Maria och ler.
Och när Pia-Maria i sin tur såg ett mörkare matrum framför sig, hade inredningsarkitekten starka argument emot det.
– Jag tyckte att matrummet borde vara ljust men med mörka detaljer, då blir effekten så mycket större. Mörka rum kan dessutom bli dystra om där inte finns några ljuspunkter, påpekar Ida, och förklarar att växter och lampor också ger ljusare kontraster.



Nedtonad känsla
Hallen, som målades i mörka färger, blev de väldigt nöjda med.
– När vi kom hem den dagen, och både taket och väggarna i hallen hade blivit mörka, kändes det som om vi kom in i en liten håla. Jag kommer ihåg att jag hade svårt att förstå hur detta skulle kunna fungera. Men några dagar senare, när taklamporna hade satts upp, så såg vi det: taket kändes oändligt! säger Pia-Maria.
Både Pia-Maria och Lars Christian känner att den nedtonade känslan i lägenheten hjälper dem att koppla av och trivas.
– Stundtals lever vi bägge två ganska hektiska liv, och då är det skönt att komma hem till en behaglig omgivning.



Det här kan en inredningsarkitekt hjälpa till med
1. Brainstormning tidigt i projektet så att idéprocessen kommer i gång.
2. Skapa ett tydligt koncept utifrån alla idéer och kreativa trådar.
3. Se lösningar som du kanske inte kan se själv, och inte minst hitta lösningar som är smarta och estetiskt tilltalande.
4. Se detaljer som du inte ser – exempelvis vad gäller belysning och förvaring.
5. Hjälpa dig att göra modigare, och kanske mer hållbara, val som förstärker den stil du vill ha.