I en nästan 300 kvadratmeter stor 1920-talsvilla i Jönköping har designern Nina Starck hittat hem. Här inreder hon med fullkomlig känsla för stil och stämning.
Du kan bli textillärare, föreslog syokonsulenten, men Nina Starck visste tidigt vad hon skulle bli.
– Jag visste att jag skulle bli designer redan innan jag egentligen visste vad en designer gjorde.

Det är tydligt att Nina vet sina prioriteringar och vem hon är. Hållningen att ingen ska diktera för henne vad som är möjligt eller omöjligt går igen som en röd tråd.
Efter designutbildningen i Borås flyttade Nina till Stockholm där hon påbörjade sin 15 år långa karriär på H&M. Man, två barn och ett antal år som designer och trendanalytiker senare klättrade hon 2013 vidare från H&M till rollen som designchef på Lindex. Mitt i detta flyttade familjen från Stockholm till Jönköping och det stora 1920-talshuset som än i dag är familjens hem.
– Jag insåg att livet skulle bli lättare om vi bodde här. Pendlingsavståndet till Lindex huvudkontor i Göteborg minskade. Men den huvudsakliga orsaken var att min man drabbats av psykisk ohälsa. Genom att flytta närmare mina föräldrar blev jag mindre ensam i min situation.





Färglagda tak
Det vackra huset från 20-talet är ett i raden av nästan identiska hus som byggdes av cheferna på den gamla tändsticksfabriken i Jönköping. Huset hade rikliga kvadratmeter med stora och i grunden välbevarade rum. Här la familjen ner själ och hjärta i en omfattande renovering för att göra huset till sitt.
– Vi har inte gjort en direkt byggnadsvårdsmässig renovering, men den fasta inredningen som kök, dörrar och lister är gjorda i stil med huset – även om färgvalen så klart är mer lekfulla.
Nina vill inte att hemmet blir för strikt och trendängsligt, utan att det ska vara personligt och lekfullt.
– Bara färg på väggar räcker inte för mig, säger hon med ett skratt. Nästan alla rum hade originalgolven kvar. Det kändes förbjudet att måla över dem och eftersom jag älskar färg fick jag vända blicken upp mot taket i stället.
Taken kläddes i mönstrad tapet eller målade frigolitplattor som gav en känsla som påminner om gamla kassettak. I äldre hus där helt räta vinklar är en sällsynt vara är frigolit ett följsamt material att jobba med.
– Jag tycker att det är synd att inte utnyttja taket, det är en så stor del av intrycket i ett rum. Formspråket i stuckaturen stämmer överens med husets stil och känns därför inte främmande, även om det så klart inte är tidsenligt alls.
Det syns att hon är expert på färg och form. Hemmet domineras av djärva färger, mönster och material men ger ändå ett sammanhängande och harmoniskt intryck. Trygg stilkänsla och medfödd formsäkerhet är receptet.
– Som designer kan jag skapa vad jag vill när jag vill. Jag börjar med ett vitt papper, har en tydlig vision och vet hur jag ska komma dit. Hemma njuter jag av att inte ha den planen, utan låter inredningen växa fram organiskt.





Nina har ett öppet sinne kring föremål hon ser på loppisar och nätauktioner. Hennes inredning styrs av tillfälligheter och sinnesstämning.
– Jag letar inte aktivt efter något bestämt, utan när jag väl råkar se tavlan eller vad det må vara så vet jag att det är den jag letat efter. Det tar så klart tid att bli klar då, jag blir nog aldrig klar och det tycker jag är underbart.
Jobbet på Lindex byttes mot ett designuppdrag på Ikea följt av rollen som designchef på Boråstapeter. Nina berättar hur hon alltid trivts med att jobba mycket och aldrig haft problem med långa pendlingsavstånd. Men också hur lusten att ge allt för jobbet minskade allteftersom hon blev äldre och privatlivet tog mer plats. Det är tydligt att hon har tuffa år bakom sig.
I dag driver hon den egna designbyrån Musemind där hon arbetar med konsultuppdrag. Egenföretagandet är inte lika fartfyllt som hennes tidigare jobb men erbjuder en annan livskvalitet, där andra värden står i fokus.
– Klart att jag får frågan om varför jag sagt upp mig från vad som av många kan anses vara drömjobb. Svaret ligger i mitt privatliv. Min man lever inte i dag och även om livet ibland har varit svårt har det lärt mig vad som är viktigt. Min identitet ligger inte i det mest eftertraktade jobbet eller den trendigaste inredningen, utan i hur jag är som människa, vän och förälder. Jag har fått en trevligare tillvaro tack vare de livsval jag gjort och det hade jag inte velat vara utan, säger hon.



