Säsongens starkaste vintagetrender

Längtan efter en originell och personlig inredning och ett allt större miljöengagemang har gjort att intresset för antikviteter och vintage är större än någonsin. Vi spanar in de starkaste vintagetrenderna.

De senaste åren har intresset för antikviteter och vintage bara ökat. Allt fler vill omge sig med föremål med historia, och auktioner av alla slag, loppisar, antik- och vintagebutiker är ett fritidsnöje för många fler än tidigare. Om det tidigare var stor skillnad på att gå på visningarna på de stora kvalitetsauktionerna och att ta en loppisrunda har de gränserna sedan länge suddats ut. För även om det naturligtvis är stora skillnader i värde och exklusivitet mellan auktionshusen och loppisarna är det inte sällan samma personer som besöker båda – för att lära sig mer och för att kanske, någon gång, hitta det där fyndet som alla drömmer om.

Men även om drömmen om det stora fyndet driver en stor del av loppisvärlden och de enklare nätauktionerna är det inte den viktigaste anledningen till att populariteten ökat. Det är snarare den personliga inredningstrenden och en önskan att skapa ett hem som visar vem man är som varit den allra största anledningen till att intresset för antikt och vintage ökat. På andrahandsmarknaden kan man hitta saker som ingen annan har och med dem skapa nya stilkombinationer som ingen tidigare sett. Den eklektiska, blandade, inredningsstilen är sedan några år tillbaka den allra starkaste inredningstrenden och när kända inredare och stylister skapar miljöer och utställningar blandar de gärna in vintageföremål.

Säsongens starkaste vintagetrender
Dyrgripar designade Axel Einar Hjorth: stolar ”Lovö” och Bord ”Utö”, Bukowskis. Målningen av Serge Poliakoff var ett av toppnumren på Modern Art + Design i på Bukowskis i höstas.
Säsongens starkaste vintagetrender
Lampa av Harald Notini, Stockholms Auktionsverk.
Säsongens starkaste vintagetrender
Cervera lanserade under hösten tjänsten Cervera Vintage, en onlinebutik med vintagedesign.

För några år sedan var det i första hand art déco-stilen som lockade de mest trendkänsliga, sedan föremål från mitten av 1900-talet och sedan 1980-talet. Nu är det inte i första hand en stil eller epok som är i trendfokus, utan vissa utvalda föremål som har tillräckligt med karaktär för att bidra till att skapa personliga miljöer. Ibland är det också helt oförutsägbart vilka saker det är som plötsligt blir “vill ha-objekt” – som när en designermöbel från mitten av 1900-talet går från loppisfynd till exklusivt objekt för hundratusentals kronor på en auktion. Det är då, när fyndjakten och jakten på originalitet sammanfaller, som de allra mest oväntade saker kan hända.

Det är tydligt att det finns en koppling mellan trenderna på de välkända auktionshusen och på veckoauktioner och loppisar. När priserna stiger på eftertraktade och ovanliga möbler på kvalitetsauktionerna börjar inredningsintresserade med mindre budget leta efter liknande saker. Det gäller till exempel Axel Einar Hjorths sportstugemöbler i furu som länge nått internationella toppnivåer prismässigt och som fått många att leta efter rustika furumöbler på loppis. 

 

Säsongens starkaste vintagetrender
Fåtölj klädd i fårskinn, 1940-tal, bord av Axel Einar Hjorth och målning av Isaac Grünewald, Bukowskis Modern Art + Design.
Säsongens starkaste vintagetrender
Ryamatta designad av Timo Sarpaneva, Bukowskis.
Säsongens starkaste vintagetrender
Grön fåtölj, Stockholms Auktionsverk.

Några som också håller koll på marknaden är alla de företag som har rättigheterna till att nyproducera äldre möbler – som exempelvis Gubi, som tillverkar klassiker formgivna av Greta Magnusson Grossman, eller Warm Nordic, som bland annat nyproducerar Hans-Agne Jakobssons åtråvärda franslampor.

Andra företag har själva gett sig in på andrahandsmarknaden. Under hösten startade Cervera sin Cervera Vintage, en näthandel för 1900-talsdesign, Ikea har precis öppnat sin första second hand-butik i Eskilstuna, inför julen öppnade Ellos försäljning av vintage­dukar och Iittala och Rörstrand har lanserat tjänsten Vintageservice där man kan lämna in begagnat glas och porslin från de egna varumärkena i vissa butiker i utbyte mot presentkort. Att så stora företag ger sig in på andrahandsmarknaden visar tydligt hur stort intresset för vintage är och en självklar, men viktig, aspekt på det är hållbarhetstanken – att handla begagnat och låta saker få ett nytt liv är bättre för miljön än att ständigt köpa nytt.

Inredares och samlares intresse för att hitta originella föremål liknar ibland ett forskningarbete, där förmågan att känna igen snudd på bortglömda formgivares verk och föremål från sedan länge nedlagda verkstäder är den viktigaste egenskapen. Kunskap är viktigt om man ska kunna fynda, tillsammans med känsla för kvalitet och vad som ligger i tiden. Det är de som har kunskapen, intresset och känslan som också driver trenderna i antik- och vintagevärlden och tack vare digitala plattformar och sociala medier är möjligheten att tillägna sig den kunskapen större än någonsin för oss alla.

 

Säsongens starkaste vintagetrender
Lampfoten i mässing och rött glas är designad av Henrik Blomqvist på 1960-talet, Studio Laurin.
Säsongens starkaste vintagetrender
Cervera Vintage är ett exempel på hur nya företag börjat sälja vintageföremål vid sidan av nytillverkade.
Säsongens starkaste vintagetrender
Nyrokokospegel såld på Bukowskis.

Så, vad är det de mest trendkänsliga inredarna och vintagejägarna letar efter just nu? Något som blivit mer och mer populärt är mindre skulpturer och figuriner, som också är perfekta att skapa stilleben med och som enkelt ger karaktär till inredningen. Andra eftertraktade saker att placera i grupp är ljusstakar i olika höjder och vaser i olika former, färger och material. Lampor har också blivit så mycket mer än ljuskällor och bords-, golv- och taklampor med karaktär blir som smycken eller utropstecken i rummen beroende på vilken stil man väljer. 

Även när det gäller möbler är det karaktär och uttryck som är viktigt och tidigare svårsålda möbler som gigantiska bruna 1800-talsskåp med svarvade detaljer har hittat in hemma hos tongivande inredningsinfluencers, liksom allmogemöbler, fint patinerade trämöbler och 70-talets rustika furu.

Men, som sagt, viktigare än stilen är uttrycket – och den inredningsstil man själv kan skapa genom att mixa det man själv tycker om som är trendigast just nu. Lyckligtvis sammanfaller det med ett allt större intresse för hållbarhet. 

Säsongens starkaste vintagetrender
Rölakanmatta signerad SH, Bukowskis.
Säsongens starkaste vintagetrender
Fåtölj ”Vinga” av Ragnar Helsén, 1950-tal, Stockhoms Auktionsverk.
Scroll to Top