Det nybyggda huset på två plan är litet, men rymmer allt en familj behöver. Med noggrann planering och en sammanhängande färgpalett har Kristin och Borgar skapat en samstämd helhet på en liten yta.
Livet är för kort för tråkig handtvål! utropar Kristin Lindhjem och skrattar.
– Det låter ju lite ytligt, men jag tycker verkligen att du ska göra ditt hem så fint som möjligt för dig själv.

Hon konstaterar att hon kanske är mer intresserad av sina omgivningar än genomsnittet, och det är inte bara handtvålen som är genomtänkt hemma hos familjen Lindhjem. Tillsammans med sin man Borgar driver Kristin en inredningsfirma och ett Instagramkonto med över 40 000 följare.
För tre år sedan blev deras dåvarande hus utsett till Norges vackraste hem, men nu är den moderna, funkisinspirerade villan utbytt mot Borgars släktgård i Sandefjord i södra Norge. Gårdens gamla huvudbyggnad var i stort behov av renovering och paret bestämde sig för att tillfälligt bo någon annanstans under tiden. Ett nybyggt hus i ett bostadsområde utanför Sandefjord blev den perfekta “mellanstationen” för Kristin och Borgar och deras ettårige son Teodor.
– Några vänner hade byggt två helt nya hus och vi fick möjligheten att hyra det ena. Därmed fick vi också möjligheten att designa huset invändigt från grunden, berättar Kristin.




Mjuka färgnyanser
Huset ligger i suterräng och är bara 100 kvadratmeter stort, men känns större. Här finns tre sovrum, två badrum och ett allrum med kök, matplats och vardagsrum i ett. Det lilla huset ligger också högt och ljust, med stora fönster som gör att naturen och himlen kommer nära.
I och med att de sålde sitt gamla hus med alla inventarier inkluderade så hade Kristin och Borgar inget flyttlass att ta hänsyn till. De var därför fria att skapa en helhet som binder ihop hela det nya hemmet. En genomgående färgpalett var en bra utgångspunkt.
– När du ska leka med färger är det viktigt att hålla dig i samma färguniversum, så att det känns behagligt att röra sig från rum till rum, säger Kristin.
Husets palett består av mjuka nyanser av persika, djupt rött, svalt blått och varmt grönt – hämtade från Jotun Ladys färgkarta “Identity”. Trä, textiler i naturfärger och korgar är återkommande element i inredningen.
– Jag älskar korgar. De gör all förvaring så mycket trevligare, säger Kristin.
I och med att köket är en del av den öppna planlösningen så har det varit viktigt att dölja vitvaror och teknik. Både kylskåpet och köksfläkten är integrerade i inredningen, vilket gör att man slipper störande detaljer, och köket känns mer som en möbel.




Uppdelat i zoner
Kristin berättar att hon och Borgar har ägnat mycket tankekraft åt att försöka skapa harmoniska avgränsningar mellan de olika zonerna i allrummet, samtidigt som rummet ska kännas som en naturlig helhet. Lösningen blev att använda mörkt trä och en annan väggfärg i köksdelen än vid matplatsen och vardagsrummet.
Med mörka färger på väggarna är det viktigt att ta vara på det naturliga ljus som kommer in genom fönstren. Gardiner har bara använts där det behövs skydd mot insyn, resten av fönsterpartierna är helt öppna mot omgivningarna. Paret har också satt in ett invändigt fönster mellan köksdelen och vardagsrummet, för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt i köket.
I och med att familjen har sitt sociala liv på husets markplan så används nedervåningen till vila och välbefinnande. Här ligger både föräldrarnas sovrum och sonens krypin. Dessutom finns här ett gästrum till Teodors kusiner, som gärna kommer och hälsar på. På undervåningen ligger också Kristins favoritställe i hela huset.
– Mitt favoritrum är definitivt stora badrummet med inbyggt badkar och öppen spis. Det är inget stort utrymme, men vi har fått in både badkar och dusch. Det är underbart att få pausa från småbarnsliv och jobb här en liten stund!


Kristins tips för att planera inredningen
1. För att ett hem ska fungera så måste det vara praktiskt. Alla saker måste ha sin egen plats, då blir det nästan en fröjd att städa!
2. Tänk på helheten. Gör en moodboard och jobba utifrån den.
3. När det gäller att mäta, lita inte på magkänslan. Ta alltid noggranna mått och lägg in dem i planskissen, eller i ett dataprogram, till exempel Roomsketcher.