Thereza och Thomas fick tänka till ordentligt när de flyttade till ett radhus från förra sekelskiftet. Med hjälp av unika materiallösningar, platsbyggd förvaring och öppen planlösning har de skapat ett charmigt hem som blivit en inspirationskälla för hela kvarteret.
Thereza och Thomas hade precis kommit i ordning i en funkislägenhet när barn nummer två meddelade sin ankomst och det blev nödvändigt att leta efter något större. Men för ett par som tycker att det är kul att fixa, renovera och bygga, kändes det bara spännande att börja om igen.
– Vi letade efter ett äldre hus som vi kunde förvandla helt, säger Thereza. Vi tycker det är kul och spännande att se möjligheter i ett projekt som inte verkar optimalt vid första anblick. Vi vill hellre sätta vår egen prägel på ett hus och forma det så att det passar våra behov perfekt.

Det gamla radhuset från början av förra sekelskiftet var just ett sådant projekt. Det hade tre våningar och en källare, alla med renoveringsbehov, men också stor potential och en charm som gjorde att paret föll pladask.
Först tog man sig an de stora arbetena på två av våningarna. Hela bottenplanet fick blåsas ut totalt, golv och väggar rivas för att skapa ljus och rymd. Det lilla köket som låg en våning upp flyttades också hit och gjordes större. I dag är bottenvåningens planlösning öppen och välkomnande med matplats, kök och vardagsrum i ett. Från köket finns också en dörr med utgång direkt till den lilla trädgården.
– Vi utnyttjade på så vis alla kvadratmeter på bästa sätt, säger Thereza. Det blev också mycket bättre flöde genom rummen och mellan olika funktioner. Till exempel så känns det ju helt naturligt att från köket kunna gå direkt ut till vår mysiga uteplats.




Glas i golvet
I vissa byggnadstekniska frågor tog paret hjälp av Thomas farbror och faster, som båda är arkitekter. För även om både Thereza och Thomas är bra på att tänka kreativt, var det bra att få vägledning och råd om vad som faktiskt var genomförbart i praktiken. Arkitektparet kom också med idén att sätta förstärkt glas mellan bottenvåningen och första våningen. Här behövde ett nytt golv ändå läggas, eftersom det var där trappan tidigare var placerad. Glaspartiet har varit ett riktigt lyft för hela interiören tycker Thereza. Det gör så att det förutom mer ljus skapas bättre kontakt mellan rummen i ett hem som det här, där huskroppen är smal med flera våningar.
– Om vi befinner oss i vardagsrummet på första våningen kan vi hålla koll på vad som händer nere i köket, säger hon. Och så är det ett riktigt samtalsämne när vi får gäster på besök! Barn tycker att det är kul att gå på glaset. De vuxna däremot måste oftast samla lite mod …
Husets spännande lösningar har även lockat grannar att kika in för att få inspiration till sina egna radhus.
– Grannarna tycker att det är kul att se hur man kan tänka och vad som går att göra. Det känns fantastiskt att kunna inspirera andra på det sättet.




Platsbyggd förvaring
När paret flyttade från sin lite stramare funkislägenhet visade det sig att en stor del av möblemanget inte fungerade i det nya huset. Rum och planlösning var annorlunda, och husets ålder krävde ett annat tänk i stil. Thereza fick göra helt om och sälja det mesta. Men i stället för att bara köpa nytt valde familjen att fokusera på återvinning och mer skräddarsydda och platsbyggda lösningar. Bland annat så fick en snickare göra ett matbord av de gamla golvbrädorna från bottenvåningen. En stor soffa med förvaring av leksaker inuti byggdes också utmed en vägg i vardagsrummet. När det gällde fönstren så kontrollerades de noga, och beslutet blev att inte byta ut dem alls.
– Vi försökte återanvända så mycket som möjligt, säger Thereza. Men tyvärr fick vi byta ut den gamla ytterdörren. Vi tillbringade lång tid med att hitta den perfekta ersättaren och det slutade med en som kanske egentligen var för dyr. Men vi tyckte att det var viktigt att dörren kändes helt rätt för huset och var av god kvalitet. En ytterdörr ska hålla i många år.
Just nu är Thereza och Thomas i gång med nästa projekt, som är att göra i ordning det tredje våningsplanet. Här ska det bli gästrum och kontor är det tänkt. Och när det är klart – ja då är det dags att ge källaren en ansiktslyftning.
– Det tar tid att göra i ordning ett helt hus, säger Thereza. Men vi tar det bit för bit, en liten stund varje kväll när barnen lagt sig.





Mer rymd vid en renovering – 5 tips
1. Tänk i ljusa färgskalor, gärna vitt. Även golven kan med fördel målas vita, det skapar en känsla av rymlighet och blir en bra bas för möbler och färgstarka mattor.
2. Använd gärna glas. Armerat i delar av golv om möjligt, men även glasrutor i stället för eller mellan väggar skapar rymd.
3. Öppna upp mellan rummen i möjligaste mån (var aktsam med bärande väggar) men lämna kvar pelare om de finns i originalkonstruktionen. Eller låt tillverka nya.
4. Platsbyggd förvaring kan skräddarsys från början. Som till exempel väggfasta bänkar med plats för saker inuti.
5. Sätt bara in underskåp i kök och badrum. Om du sätter in överskåp, välj gärna sådana med glasdörrar.