6 supergoda och lyxiga frukostrecept

Låt vinterfrukosten bli en lyxig måltid att njuta av länge. Avokadosallad med pocherat ägg, powerjuice och chokladgröt med banan passar lika bra som överraskning på sängen som på brunchen med vännerna.


Solig powerjuice 

2 port

1 liten sötpotatis, skalad
6–7 morötter
1 gul chili utan kärnor och stjälk
20 gram färsk ingefära
1 citron, med skal
4 äpplen

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser i en juice­maskin och mixa till en juice. 

2. Servera med is, eller väl kyld.

6 supergoda och lyxiga frukostrecept
Svartvinbärssyltade päron med yoghurt

4 port

6–7 dl koncentrerad
svartvinbärssaft
4 päron
tjock yoghurt, gärna
grekisk (10%)
hackade pistaschnötter
svarta sesamfrön

Gör så här:

1. Häll saften i en mindre kastrull och koka upp. Skala päronen och lägg ner dem. Pochera i 8–10 minuter. De ska vara helt täckta av lagen. Vänd dem då och då.

2. Ta undan ca 1 dl av lagen. Låt päronen svalna i resten av lagen.

3. Reducera (koka ner) lagen du tagit åt sidan till  ½ dl. Låt svalna helt.

4. Lägg upp yoghurt i skålar. Toppa med päron och strö på pistaschnötter och sesamfrön. Servera med den nedkokta lagen.

6 supergoda och lyxiga frukostrecept
Avokadosallad med pocherade ägg

2 port

1–2 msk ättika
2 ägg

Sallad

2 avokador i skivor
2 hjärtsalladshuvuden i skivor
6–7 brysselkålshuvuden i tunna skivor
lite citronsaft
lite olivolja
salt och peppar
örter eller skott av vattenkrasse

Gör så här:

1. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Häll i ättika i en skål, och knäck ner äggen i.

2. Rör om i det heta vattnet, så det bildas en virvel. Häll ner äggen och pochera dem i cirka 3 minuter. Ta upp dem med hålslev.

3. Lägg upp avokado, sallad och kål. Droppa på citronsaft och olivolja, toppa med ägg. Strö på salt och peppar och örtskott.

6 supergoda och lyxiga frukostrecept
Kardemummasnäckor med glasyr

ca 6 port

1 dl mjölk
50 g jäst
1 kryddmått salt
½ dl rörsocker
100 g smält smör
5 dl vetemjöl, plus 
lite till utbakning

Fyllning

50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel
2 tsk malen kardemumma
50 g mandelmassa, riven

Topping

½ äggvita
ca 150 g florsocker

Gör så här:

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, socker och smält smör. Rör sist ner mjölet till en deg. Låt jäsa i 1 timme.

2. Gör fyllningen: Smält ihop smör, socker, kanel och kardemumma i en kastrull. Låt svalna lite. Tillsätt riven mandelmassa. 

3. Arbeta degen smidig på bakbordet, och kavla ut den till en platta. Bred på fyllning och rulla ihop till en rulle. Skär degen i 6–8 bitar och sätt dem på en smord plåt och tryck till dem lätt. Låt jäsa i 30 minuter.

4. Värm ugnen till 185 grader. Grädda snäckorna i 25–30 minuter. Låt svalna. Gör glasyren genom att vispa äggvitorna och sedan sikta i florocker lite i taget. Bred glasyr på snäckorna och strössla på hackade pistaschnötter.

Bagels med lax och pepparrot

2 port

150 g färskost
1 msk citronsaft
2–3 msk riven pepparrot
salt och peppar
2 bagels

Fyllning

¼ spetskålshuvud
1 äpple i skivor
citronsaft
100 g rökt lax i skivor
1 näve skott av vattenkrasse

Gör så här:

1. Rör färskost med citronsaft, pepparrot, salt och peppar.

2. Skär itu bagels och öppna dem och bred på färskosten. Fyll dem med kål, äpple, lax och gröna skott och kläm ihop. Servera direkt.

6 supergoda och lyxiga frukostrecept
Havregröt à la Snickers

2 port

2 dl havregryn
4 dl mjölk eller havremjölk
1 msk kakao
1 nypa salt
2–3 msk flytande honung
1 banan i skivor
2 msk jordnötssmör
50 g mörk choklad, hackad
50 rostade, hackade mandlar

Gör så här:

1. Lägg havregryn och mjölk i en kastrull, låt koka upp med kakao och salt. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med honung.

2. Servera gröten i skålar och toppa med banan, jordnötssmör, hackad choklad och rostade mandlar.

6 supergoda och lyxiga frukostrecept
Scroll to Top